Annonce
Erhverv

Hjælpepakker reddede lyd-og lys firma under corona: Nu spiller musikken igen hos Nordic Rentals

Torben Sjøberg Pedersen, direktør for Nordic Rentals, glæder sig over, at det igen er muligt at holde koncerter og store events. For firmaet lever af at levere blandt andet lys, lyd og AV-udstyr til dem. Foto: Mads Dalegaard
Nordic Rentals, der leverer lys og lyd til koncerter, blev hårdt ramt, da corona lukkede Danmark ned. Firmaet er nu optimistiske med hensyn til fremtiden, men det kniber med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft.

Løsning: Der blev i bogstavelig forstand slukket for musikken hos Nordic Rentals, da coronaen lukkede Danmark ned 11. marts 2020. For firmaet, der lever af at levere lys, lyd, scener, AV, logistik og projektledelse til blandt andet store koncerter og events, måtte indstille sine aktiviteter, da farvel til store menneskemængder og goddag til forsamlingsforbud blev en realitet.

Der er igen aktivitet og transport frem og tilbage af diverse lys-og lydudstyr i Nordic Rentals seks store lagerhaller. Foto: Mads Dalegaard

Torben Sjøberg Pedersen, direktør for Nordic Rentals med hovedsæde i Løsning, husker dagen tydeligt.

- Jeg var nær ved at få aftenteen galt i halsen. For det, jeg hørte der, trak fuldstændig tæppet væk under kerneproduktet i vores virksomhed. Det var virkelig massivt, ser han tilbage.

Annonce

Farvel til medarbejdere

2020 var et år, der satte sig tydelige spor hos Nordic Rentals, der har opgaver i  hele Europa, 80 procent er dog i Danmark. For de områder, hvor pengene sædvanligvis bliver tjent, blev i store træk lukket ned. Det betød i september farvel til 32 medarbejdere, der for manges vedkommende havde arbejdet i virksomheden i en årrække. Nu er der 44 ansatte tilbage i virksomheden.

- Vi sendte i det omfang, det var muligt, de ansatte hjem på lønkompensation og på kurser og uddannelse. Det har kun været muligt på grund af hjælpepakkerne. Uden dem havde vi ganske enkelt måtte lukke og slukke. Det havde været farvel til 30 års erfaring inden for underholdningsbranchen, siger Torben Sjøberg Pedersen.

Vi sendte i det omfang, det var muligt, de ansatte hjem på lønkompensation og på kurser og uddannelse. Det har kun været muligt på grund af hjælpepakkerne.

Torben Sjøberg Pedersen, direktør for Nordic Rentals

- Derudover har vi sendt medarbejderne på arbejdsfordeling, ligesom de er gået 10 procent ned i løn resten af året, tilføjer han.

Direktøren kan dog se lys for enden af tunnelen nu. Og lyden af lastbiler, der igen bringer lys- og lydudstyr frem og tilbage til Nordic Rentals seks store haller i Løsning, glæder ham. For omsætningen har under coronaen været minus 70 til 75 procent af normalen. I kroner og øre lyder årsresultatet for 2020 på minus 7,9 millioner kroner før skat og budgetteret minus 3,9 millioner for 2021.

Nordic Rentals

- Nordic Rentals leverer lys, lyd, scener, logistik, projektledelse og AV-udstyr til blandt andet events som koncerter, festivaler, teaterforestillinger, konferencer og tv-produktioner som over hele Europa

- 80 procent af virksomhedens aktiviteter er i Danmark

- Firmaet ledes af direktør Torben Sjøberg Pedersen og beskæftiger 44 ansatte plus en række freelancere

- Historien om Nordic Rental begynder i 1985, hvor firmaet Lydkompagniet blev etableret, men fusionerede op gennem årene med lignende virksomheder inden for blandt andet lyd, lys og AV

- I 2019 fusionerede Nordic Rentals med norske Konsertsystemer, hvoefter det fulde navn blev Nordic Rentals og Konsertsystemer A/S

- August og september ser fornuftige ud. Vi har lige lavet Back to Live og Fællessang, begge i København. De store udendørsarrangementer er ved at være slut for i år, men for efteråret kan vi heldigvis se, at der er ved at komme gang i erhvervs-arrangementerne igen. Vi kan dog godt mærke, at corona har gjort folk mere forsigtige, uddyber Torben Sjøberg Pedersen.

Han ser tilbage på et turbulent 2020, som han også mener, at man kan lære noget af på sigt.

- For mig har det været vigtigt at tale branchens sag. At coronaen ikke kun rammer min virksomhed, men alle andre i branchen. Det har været vigtigt for mig at få frem. Derudover synes jeg også, at krisen har lært os, hvor vigtigt fællesskabet er og at bidrage til det, konstaterer han.

Annonce

Mangler ledige hænder

Ordrerne er begyndt at tikke ind for 2022, og det tegner allerede godt, vurderer Torben Sjøberg Pedersen. Største problem lige nu er ikke blot corona og eftervirkningerne af den, men derimod mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Lys og AV-udstyr er atter i brug hos Nordic Rentals, efter coronaen er ved at slippe sit tag, og store events igen er muligt. Foto: Mads Dalegaard

- Vi søger otte til 10 ansatte. Både projektledere og teknikere på freelancebasis, men det er svært at skaffe arbejdskraft for øjeblikket. Nogle af dem, som vi plejede at benytte, har måske fået job med faste arbejdstider. Hos os arbejder vi de fleste af årets dage, og når alle andre holder fri, siger han og tilføjer:

Nogle af dem, som vi plejede at benytte, har måske fået job med faste arbejdstider. Hos os arbejder vi de fleste af årets dage, og når alle andre holder fri.

Torben Sjøberg Pedersen, direktør for Nordic Rentals

- Det er også blevet sværere at få folk til at sætte scener op og pille dem ned. Det er typisk frivillige fra foreninger, der hjælper arrangøren og os. Foreningen har dermed en indtægt, men det har generelt været et stort problem her efter coronaen, siger han.

Torben Sjøberg Pedersen fortsætter:

- Folk prioriterer anderledes, men jeg håber meget, at denne oversete del af kulturlivet også kommer i gang igen. Der kan et fælles, internationalt vikarbureau måske løse det problem, men det er kun på idéstadiet.

Annonce

Opretter freelanceportal

For at fremtidssikre Nordic Rentals med hensyn til fremtidig arbejdskraft, uddanner virksomheden egne eventteknikere. I år starter fire nye elever mod tidligere år to, men det er langt fra nok.

- Vi har for nylig oprettet en freelancerportal. Vi håber, at vi på den måde når ud til nogle freelanceteknikere og projektledere, som vi ellers ikke ville nå ud til, siger Torben Sjøberg Pedersen og fortsætter:

- Selvom vi nu søger arbejdskraft, er jeg ikke sikker på, at vi kommer op på samme antal medarbejdere som før coronaen. I det hele taget vil det tage noget tid, før vi har indhentet, hvad vi tabte under coronaen. Der er vi i hvert fald først henne i 2023.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Horsens

Bowlingspil endte i slagsmål og ung mand kaldte betjente for hunde: Politiet blev kaldt ud i Horsens' natteliv

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Annonce