Annonce
Horsens

Vækst i Horsens: Der skal uddannes flere sygeplejersker på VIA

Fra februar 2020 bliver 90 studiepladser til 130 på sygeplejerskeuddannelsen på VIA University College i Horsens Arkivfoto: Michael Svenningsen
Fra februar 2020 stiger optaget af sygeplejerske-studerende på VIA University College i Horsens med 40 studiepladser.

Horsens: Der er mangel på sygeplejersker i Horsens Kommune, men hjælpen er på vej.

Fra februar næste år bliver optaget på sygeplejerskeuddannelsen på VIA University College i Horsens således øget med 44 procent, når 90 studiepladser bliver til 130.

Det har forretningsudvalget i Region Midtjylland netop vedtaget på et udvalgsmøde, og det glæder Jonna Frølich, uddannelsesdekan for sygeplejerskeuddannelsen på VIA UC.

- Det har stor betydning, og vi er utrolig glade. Der er rigtig stor mangel på sygeplejersker i Horsens, særligt på hospitalet, så det er rigtig godt, at der kommer 40 ekstra pladser, siger hun.

Forretningsudvalget har godkendt en øget dimensionering på i alt 120 sygeplejerske-studiepladser, der skal fordeles mellem Horsens, Herning, Holstebro og Silkeborg.

Annonce

Der vil mangle 7000

Selvom de 40 ekstra studiepladser har stor værdi, mener Jonna Frølich ikke, at de dækker behovet helt.

- En ny rapport viser, at der i starten af 2020'erne kommer til at mangle 7000 sygeplejersker i Danmark, så der er brug for, at der skal uddannes endnu flere. Derfor vil vi sammen med praksisserne i fremtiden kigge på at søge flere studiepladser, siger Jonna Frølich.

Sygeplejerskeuddannelsen tager tre et halvt år, hvorfor det først bliver i 2023, at effekten af de øgede studiepladser kan mærkes.

Beslutningen om at øge optaget af sygeplejerskestuderende på VIA UC skal endeligt godkendes på et møde i regionsrådet på onsdag, hvad der må betragtes som en formalitet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce