Annonce
Horsens

Hjælp - vi mangler ansatte! Spisesteder og hoteller kæmper med at finde folk til ledige job

Alex Pedersen har i sine 22 år som indehaver af Oksen ikke oplevet tilsvarende problemer med at skaffe ansatte. Det er småt med ansøgninger, siger han. Han håber, at der i efteråret er mere normale tilstande i restaurationsbranchen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Indehavere med mere end 20 års erfaring husker ikke tilsvarende problemer med at skaffe medarbejdere. De håber og tror på, at verden ser mere normal ud i efteråret.

Horsens: Formuleringerne varierer, men essensen er den samme, når man scroller ned over lokale restauranter og hotellers Facebook-opslag eller passerer skilte på adresserne: Vi mangler medarbejdere!

På landsplan melder brancheforeninger om, at det i juni ikke har set mere problematisk ud i al den tid, man har lavet statistik på området.

Genåbningen har skabt en ketchup-effekt, som gør det svært for en del af få vagtplanen til at gå op - også her i sommerferien.

Annonce

- Jeg har været indehaver her i 22 år og har ikke oplevet noget lignende. Jeg må selv gå til hånde langt mere, end jeg plejer. Der har været langt imellem ansøgningerne i år. Vi har mest ud af venner af huset, der kender nogen, som kender nogen, siger Alex Pedersen, indehaver af Restaurant Oksen i Grønnegade.

Han har netop skåret kød i tre timer, da Folkebladet ringer - og han skynder sig at sende masser af roser i retning af medarbejderne for at tage et enormt slæb. Oksen søger opvaskere under 18 år og køkkenpersonale på deltid og fuldtid.

- Det er træls ovenpå en rigtig træls periode, som Alex Pedersen udtrykker det.

Oksen må indimellem sige nej til gæster, hvis der ikke er personale nok til at give en god oplevelse. Man har til gengæld undgået at skære i åbningstiderne.

- Der håber jeg ikke, vi kommer til. Gæsterne har hidtil taget det rigtig fint, og efter min bedste overbevisning går det her over - måske et stykke henne på efteråret, siger Oksen-indehaveren, der netop har været i København og oplever nøjagtig samme billede dér.

- Vi risikerer at blive valgt fra

Håndværkerforeningen, Scandic Hotel Bygholm, Jørgensens Hotel og flere jagter også personale. Hos Corfitz kunne indehaver Anders Pilgaard godt bruge 10-12 medarbejdere flere.

- Vi risikerer, at gæsterne vælger os fra, hvis vi ikke kan give den rette service. Det er worst case-scenario - at benene skæres væk under branchen, som han udtrykker det.


Coronaen må have ændret noget fundamentalt - for arbejdet med podning kan da ikke have taget alle potentielle medarbejdere.

Anders Pilgaard, Corfitz


Sommeren er normalt lig stor udskiftning i personalet, men intet er normalt i år.

- Coronaen må have ændret noget fundamentalt - for arbejdet med podning kan da ikke have taget alle potentielle medarbejdere. Jeg tror heller ikke, det handler så meget om lønningerne - der er sket en helt vild drejning i samfundet. Det er ikke kun vores branche, der mangler. Det er vognmænd, catering-firmaer - og hjemmeplejen, lyder eksemplerne fra Anders Pilgaard.

Én ting er, at der skal løbes stærkt. Noget andet er, at coronaen stadig sætter sig spor. Bliver blot én i et lille arbejdsteam syg, må man lukke sin café i fire dage. På den front er man hidtil sluppet hos Corfitz, men coronaen er stadig en tidsrøver - og antallet af pladser er mindre end i tiden før marts 2020.

Budskabet på skiltet uden for Jørgensens Hotel er det samme som andre steder i bybilledet. Restauranter og hoteller mangler folk, og tendensen er landsdækkende. Statistik for juni fortæller, at flere end nogensinde melder om mangel på mandskab. Foto: Thomas Baden Sørensen
Annonce

Ni nyansatte hjælper på det

I Gran-familien, som rummer Gran Bar, Café Gran og Møhr, kender man til udfordringerne, men her trækker medindehaver Eoin Magill vejret lidt lettere:

- Vi har lige ansat seks nye på tre uger - plus tre nye kokke - så det kan lade sig gøre, men vi har ikke mange, der søger stillinger. Det er svære tider, men vi har heldigvis en god stab, der løfter hinanden, selv om de er afsindigt pressede. Der kommer lidt i bølger i branchen, hvor det særligt kan være svært at finde erfarent personale, forklarer han.

Eoin Magill og de øvrige i ledelsen valgte at beholde alle ansatte under nedlukningen og i stedet søge lønkompensation - dermed har man en god medarbejderbase. De nye, der skal ind, er primært i stedet for ansatte, der stopper, fordi de for eksempel skal til at læse.

Branchen er stadig mærket af, at alt skulle i gang med en uges varsel - så at sige fra nul til 180. Det vil kunne mærkes cirka seks måneder endnu, lyder vurderingen.

- Når man lige åbner, bliver man blæst bagover, og alle har været ramt. Øl- og madleverandører er kommet bagefter. Jeg har lige bestilt en kasse askebægre - der var seks ugers leveringstid, for materialerne kan ikke skaffes, siger Eoin Magill og beretter om, at kunderne accepterer, at alt ikke går så glat.

- Folk tager 5-10 minutters ekstra ventetid pænt, men tålmodigheden holder også op på et tidspunkt, så det vil vi gerne til livs, fastslår han.

Café Gran har nu igen tilladelse til at holde åbent til kl. 2, men man venter med at udvide åbningstiden til weekenden 13.-15. august, hvor der igen er hyret blandt andre dj's ind, forklarer medindehaveren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce