Annonce
Kultur

Historisk projekt: Horsensianerne skal fortælle om deres corona-hverdag

Corona-virus har bragt verden ud i en historisk situation. Vi isolerer os og bekymrer os - og lever trods alt videre i den ny osteklokke af en virkelighed. Det skal dokumenteres, mener man på Horsens Bibliotek og Museum Horsens, som opfordrer horsensianerne til at fortælle. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Med Co-vid(en) vil museum og bibliotek skabe et gedigent dokument om en historisk situation - set fra vores lille krog af verden. - Det her handler om at få horsensianerne til at fortælle; store og små, siger museumschef.
Annonce

Horsens: Verdenshistorien er ofte blevet fortalt gennem konger, dronninger og eksperters munde. I Horsens skal den nu fortælles med helt almindelige menneskers ord.

Mens coronavirus raser verden over, er Museum Horsens og Horsens Bibliotek gået sammen om projektet Co-vid(en), hvor de inviterer alle til at fortælle om deres personlige oplevelser af den helt ekstraordinære, historiske situation, corona-krisen har bragt verden i.

- Muligheden ligger lige til højrebenet. Vi skriver historie nu, og derfor skyndte vi os at kaste os ud i det her projekt, siger chefen for Museum Horsens Merete Bøge Pedersen om den kollektive historie-høst.

Det her handler om at få horsensianerne til at fortælle; store og små.

Merete Bøge Pedersen, museumschef

Annonce

Alle historier er velkomne

Museumschefen håber, at så mange som muligt vil dele deres corona-hverdags-fortælling via en dertil indrettet mail.

- Der er ingen historie, der er for lille eller for stor. Vi vil bare gerne høre om folks hverdag: Det kan handle om, hvad man tænkte, da dronningen holdt sin tale, hvordan det er at være skoleelev lige nu, hvordan det er at leve med de begrænsede muligheder, vi har, hvordan det er at have "corona-ferie", som nogle er begyndt at kalde det, hvordan det måske er at være syg eller være bange for at blive det. Det her handler om at få horsensianerne til at fortælle; store og små, pointerer Merete Bøge Pedersen, som også håber, at skoler og forældre vil bruge Co-vid(en) til at få sat ord på corona-krisen sammen med deres børn.

Annonce

Et gedigent dokument for eftertiden

Co-vid(en) er en del af et nyt tiltag kaldet #horsensfortællerhistorie, der fostret af museet og biblioteket, og som historiker mener museumschefen, at det er vigtigt at indsamle vidnesbyrd om begivenhedernes gang, mens de udspiller sig. Og ikke kun for nutidens skyld.

- Da Den Spanske Syge ramte verden for 100 år siden, var det ikke muligt at indsamle viden fra folk på samme måde, som vi kan nu for eksempel via sociale medier. Men havde vi haft den viden i dag, og kunne vi læse almindelige menneskers fortællinger fra dengang, kunne vi måske bedre forstå de mekanismer, der fungerer i situationer, som den vi står i - hvor vi lever isoleret. Derfor vil vi gerne skabe et gedigent dokument, som kan bruges af de mennesker, der kommer efter os, siger Merete Bøge Pedersen om Co-vid(en), der skal munde ud i en database med beretninger, en online-præsentation, en bog og på længere sigt muligvis også en udstilling.

Co-vid(en) - sådan deltager du

Horsens Bibliotek og Museum Horsens vil indsamle horsensianernes anekdoter om hverdagslivet i en corona-ramt verden.

Målet er at skabe et lokalhistorisk dokument for eftertiden.

Du kan dele din historie ved at:

- Sende dine anekdoter i pdf-fil, word-dokument eller som direkte tekst i mailen til sape@horsens.dk.

- Oplys dit navn, profession og alder. Du kan også være anonym, hvilket skal meddeles i mailen.

- Vedlæg gerne billeder, der relaterer sig til dine anekdoter.

- Når du har sendt dine anekdoter, har du samtidig givet samtykke til, at Museum Horsens og Horsens Bibliotek må udgive det - på deres sociale medier og i en bogudgivelse.

Kilde: Horsens Bibliotek og Museum Horsens

Annonce

Historie her og nu

Man kan indsende sin historie både anonymt og med navn. De første fortællinger er allerede løbet ind, efter projektet blev lanceret i tirsdags, og indsamlingen fortsætter på ubestemt tid.

- Det her er historie, der foregår lige uden for døren - her og nu, og vi er den bank, der samler den, siger Merete Bøge Pedersen.

Man kan indsende sit bidrag via sape@horsens.dk.

Co-vid(en) er første omgang med et nyt koncept, som museumschef Merete Bøge Pedersen og bibliotekschef Claus Hagstrøm lancerer. Det hedder #horsensfortællerhistorie og handler om at inddrage borgerne mere i skabelsen af den fælles lokalhistorie. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Annonce