Annonce
Hedensted

Se billeder og video fra historisk dag i Hedensted: Hej hej til H'erne

En efter en blev Hedensteds to H'er ved motorvejen søndag pillet ned for at komme på depot på ubestemt tid. Foto: Michael Svenningsen
Søndag blev enden på en 26 år lang epoke, da Hedensteds vartegn, de røde og blå H'er ved motorvejsafkørslen blev pillet ned for at blive kørt på depot på ubestemt tid. Politiske kræfter arbejder dog på at få dem op igen.
Annonce

Hedensted: Den ene er 19 meter høj og vejer næsten fem ton. Den anden en smule mindre. De to karakteristiske bogstaver, i daglig tale H'erne, der siden 27. juni 1994 har præget synet ved E45's Hedensted-afkørsel.


Vi har aldrig pillet dem ned før, og ingen kan huske, hvordan, de blev sat op, så jeg har svært ved at sige, hvor lang tid det kommer til at tage.

Mads Kehlet-Munk


Nu er det imidlertid slut. Søndag formiddag blev vartegnet, der er i virkeligheden er et H for Hedensted og et L for Løsning, pillet ned for at blive kørt på depot på ubestemt tid.

Arbejdet tog omkring tre timer, og på forhånd var det usikkert, hvor længe det ville tage at pille det enorme vartegn ned.

- Vi har aldrig pillet dem ned før, og ingen kan huske, hvordan de blev sat op, så jeg har svært ved at sige, hvor lang tid det kommer til at tage. Selve løftet bliver ikke verdens letteste, især fordi vi ikke ved, hvor deres tyngdepunkt er, fortalte Mads Kehlet-Munk fra Hedensted Kommune, inden han gik i gang med arbejdet.

Annonce

Krævede to kraner

Til sin assistance havde han to kraner med kranfører fra Vejle-firmaet Knud Gade, der i sin tid også blev hyret til at stille bogstaverne op.

Først blev det største røde bogstav - om det er et L eller et H lader vi stå hen i det uvisse - forsigtigt løsnet og med to kraner lagt ned på en blokvogn, hvorefter det omkring fire meter mindre og væsentlig lettere blå bogstav fulgte.

Se et stort billedegalleri med 25 fotos fra begivenheden, ved at klikke på billedet. Foto: Michael Svenningsen

Arbejdet blev fulgt af enkelte tilskuere bl.a. byrådspolitikere Ove Kjærskov Nielsen fra Dansk Folkeparti, der arbejder på, at Hedensted Kommune kan få de 140.000 kroner med i budgettet, som det vil koste at sandblæse og male H'erne igen.

- Det burde vi have råd til, og jeg mener ikke nødvendigvis, at vi skal vente til motorvejsudvidelsen med at sætte H'erne op igen. Der kan jo nemt gå syv-otte år, inden den kommer, lød det fra Ove Kjærskov Nielsen.

Annonce

Svejset to gange

Også Peter Jørgensen fulgte interesseret med. Han var i sin tid med til at gensvejse bogstaverne hos KSM Kragelund, da de efter knap et år i foråret 1995 blev pillet ned for en kort bemærkning.

- Vi skilte det hele ad og måtte lave alle svejsninger om, fordi der var fejl i ingeniørernes beregninger i forhold til, hvor meget vinden fik dem til at svaje. Der blev sat en svingningsdæmper i toppen, og jeg mener også, vi skiftede den nederste del til et tykkere rør, fortalte Peter Jørgensen.

Han synes personligt, det er lidt trist at se bogstaverne blive pillet ned.

- Men jeg kan da også godt se, de trænger til at blive malet, konstaterede han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Smittetal sætter rekord i Danmark: Borgmesteren har klar opfordring til borgerne i Horsens Kommune

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Annonce