Annonce
Udland

Historisk dag for kvindefodbold skændet af Twerk-opfordring

Ada Hegerberg og DJ Martin Solveig under uddelingen af mandagens Ballon d'Or.

For første gang nogensinde fik en kvinde fodboldprisen Ballon d'Or. En upassende opfordring tager dog fokus.

Kritikken hagler ned over arrangørerne af fodboldprisen Ballon d'Or og ikke mindst gæsteværten DJ Martin Solveig. Kritikken kommer, efter at gæsteværten opfordrede verdens første kvindelige modtager af prisen til at twerke.

Vinderen af prisen var den norske fodboldspiller Ada Hegerberg, der spiller for Lyon og har vundet Champions League tre gange i træk for den franske klub. Hun har samtidig været en skarp fortaler for kvindefodbold og for større respekt og flere ressourcer til sporten.

Men efter hun havde modtaget prisen spurgte gæsteværten, DJ Martin Solveig, hende, om hun ikke ville twerke. Ada Hegerberg svarede kort "nej" og vendte sig for at forlade scenen. Hun vendte dog tilbage til scenen efter flere opfordringer.

Spørgsmålet fra DJ Martin Solveig har fået stor kritik for at være en chauvinistisk og nedladende kommentar på dagen, hvor Ballon d'Or for første gang blev uddelt til en kvinde for at vise respekt for kvindefodbolden.

- Helt skævt: Franske DJ Martin Solveig beder Ada Hegerberg om at twerke efter at have vundet den første Ballon d'Or for kvinder.

- Det er det skidt, kvindelige atleter bliver udsat for dagligt over hele verden, skriver den amerikanske sportsjournalist Grant Wahl på Twitter.

Også den danske sportsjournalist Søren Lissner har kommenteret på sociale medier.

- Det her er mangel på format. Norske Ada Hegerberg vinder som den første kvinde Ballon d'Or (årets fodboldspiller). I stedet for at stille gode spørgsmål om det, spørger vært og pauseklovn Martin Solveig hende, om hun vil twerke, skriver han.

DJ Martin Solveig er kommet med et svar, ligeledes på Twitter.

- Jeg ville selvfølgelig ikke støde nogen. Dette her et spørgsmål om mine engelskkundskaber og min viden om engelsk kultur, som ikke er gode nok.

- Jeg vidste ikke, at det kunne ses som så anstødeligt. Det var en joke, nok en dårlig en. Og jeg vil undskylde til dem, jeg måske har stødt, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce