Annonce
Kultur

Historiker med hang til punk og country: Byens bibliotek har fået ny leder

Jesper Simonsen læser mange bøger, ca. 40 om året. Men han elsker også at høre musik - og helst på en af sine 4000 vinyler. Foto: Andreas Benjamin Schmidt
Efter at have sat rammer og vilkår for andre i femten år, trængte Jesper Simonsen til at blive set på med nye øjne.

Odder: Jesper Simonsen er ny leder af Odder Bibliotek. Han kommer fra et job som leder indenfor Kultur & Fritid i Skanderborg Kommune, hvor han har været ansat i forskellige ledende stillinger siden 2006.

- Jeg trængte til at se på mig selv med nye øjne, og til at blive set på med nye øjne, siger den 53-årige biblioteksleder, der fortæller, at han også havde kigget lidt på sin dåbsattest, der fortalte ham, at det var ved at være på tide, hvis han skulle nå at prøve noget nyt.

- Man kan jo også være så kynisk at sige, at hvis jeg først bliver tres, så kan det blive vanskeligt at flytte sig, siger han med et smil på læben.

Annonce

Efter i femten år at have været den, der satte rammer og vilkår for institutioner, trængte Jesper Simonsen også til at komme over på den anden side af bordet, hvor andre skaber rammer og vilkår for ham.

- Her i Odder er det min opgave at få en virksomhed, som biblioteket i virkeligheden er, til at fungere i en kontekst, hvor det kan fungere, siger han.

Kend præmisen

Det har flere gange været oppe at vende, at Odder Bibliotek bør flytte ind på Centralhotellet. Jesper Simonsen synes, at ideen lyder fornuftig, hvis blot man finder ud af, hvad biblioteket i så fald skal kunne og skal kunne rumme.

- Hvis der er rum for det, så tænker jeg, at det er rigtig fornuftigt. Der kan være argumenter både for og imod, men det værste, der kan ske, er, at man snakker om den Rolls Royce, man gerne vil have - og så ender med en brugt Skoda Citigo i stedet, siger han.

Jesper Simonsen ser det som sin fornemmeste opgave, at biblioteket fortsat skal være vedkommende.

- Jeg synes, det gælder om at have fingeren på pulsen og om at trænge igennem med et bibliotekstilbud, siger han.

Det er man længe lykkedes flot med i Odder, der har mange trofaste brugere af biblioteket, hvilket ifølge Jesper Sørensen blandt andet skyldes, at han har nogle medarbejdere, der er enormt dygtige fagligt.

- Da de to voksenbibliotekarer fortalte om årets bog, kom der over hundrede mennesker for at høre det. For en lille by som Odder synes jeg, det virkelig er flot, siger han.

Jesper Simonsen mener, at det først og fremmest er vigtigt at være vedkommende for brugerne af biblioteket, men han kunne også godt tænke sig, at få involveret dem, der ikke bruger biblioteket i dag.

- Der er jo nogen, der ikke ved, hvor biblioteket ligger, så det kunne jo godt være, at der var noget at arbejde med på den front, griner han.

Annonce

Læser 40 bøger om året

Ifølge den nye leder findes der dog også mennesker, som bare ikke er kulturforbrugende i særligt høj grad, og dem forventer han ikke nødvendigvis, han kan vække eller omvende.

- Det er jo ikke religion, siger han.

Selv er han flittig til at benytte sig af biblioteket, og han anslår, at han låner i omegnen af 40 bøger om året. Derfor behøver han heller ikke købe så mange bøger.

- Jeg har dog lige købt "Den Store Nordiske Krig" af Dan H. Andersen, siger lederen, der er cand.mag. i historie og skrev speciale om nazisternes propaganda i 1930'erne. I det hele taget interesserer historie ham meget.

- Så da der for første gang i nyere tid udkom en bog på dansk om Store Nordiske Krig, der på afgørende vis ændrede magtbalancen i Europa i 1700-tallet, tænkte jeg, at den måtte da stå på min reol, siger han.

Annonce

Meget mere musik

Jesper Simonsen har de seneste seks år boet på Trøjborg i Aarhus sammen med sin samlever, med hvem han har to voksne børn.

På de daglige køreture imellem Trøjborg og Odder kunne man foranlediges til at tro, at en biblioteksleder altid hører lydbøger, men det er kun sjældent tilfældet for Jesper Simonsen.

- Jeg hører da også podcasts og lydbøger, men meget mere musik. Jeg benytter mig meget af de digitale musiktjenester, når jeg er på farten, men derhjemme foretrækker jeg at høre vinyler, siger han.

Der er jo nogen, der ikke ved hvor biblioteket ligger, så det kunne jo godt være, at der var noget at arbejde med på den front.

Jesper Simonsen, leder af Odder Bibliotek

Dem har han en svaghed for, vinylerne, hvilket gæster ikke kan undgå at lægge mærke til. Mens bogsamlingen samler støv i kælderen, tæller hans private pladesamling tusindvis af LP’er, og de får alle sammen lov til at stå fremme i stuen.

- Det var en forhandling, jeg havde med min samlever for mange år siden, fortæller han og fortsætter:

-Jeg er så glad for musik. Jeg har altid været enormt undersøgende og nysgerrig i forhold til musik. De seneste år har jeg for eksempel opbygget mig en mindre countrysamling, siger han.

Ikke lige hvad avisens udsendte havde forestillet sig, at Jesper Simonsen ville svare, men som - indrømmet - også havde en noget stereotyp forestilling om, at en biblioteksleder ville være en tør og støvet bibliotekar. Jesper Simonsen er dog alt andet end det.

- Jeg er jo ikke bibliotekar, og jeg opfatter da heller ikke mig selv som tør. Min helt store lidenskab har jo været punkmusik, og det ved jeg da ikke, om du synes er tørt, spørger han retorisk, inden han selv svarer, at det er det i hvert fald ikke, der hvor han kommer fra.

Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Horsens For abonnenter

Stor jordhandel sender årelange forberedelser til nyt boligområde i papirkurven

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Erhverv

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

USA slår alarm: Rusland kan angribe Ukraine når som helst

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Hedensted

To efterskoler er blevet væltet bagover af coronasmitte: Det eksploderede hen over weekenden

Hedensted For abonnenter

65-årige Allan er veteran i byrådet, men pakkedrenglageret: - Jeg er lige ved at tro, jeg er den yngste

Erhverv

Overvældende interesse: Her vil John Arne bygge nyt padelcenter med fire baner

Annonce