Annonce
Odder

Historiens mysterier giver afbræk i hverdagen

Det kan være en mudderet omgang at grave efter historien. Foto: Morten Pape
Fortiden gemmer på lidt af hvert. 32-årige Ditte Klithav elsker at gå på jagt efter historiske fund i jorden.
Annonce

Gosmer: Lad det være sagt med det samme. Inden mødet med Ditte Klithav vidste undertegnede ingenting om metaldetektorer og hvordan man finder genstande fra vikingetiden. Men en lille time i selskab med Ditte Klithav gjorde underværker, og tre ting stod lysende klart bagefter. At lede efter historiske genstande i jorden kræver masser af timer, masser af rutine og en lille portion held.

- Jeg har gjort det her i to år, og i løbet af de to til fire timer en gennemsnitlig tur varer, bipper detektoren adskillige gange. Så det der afgør, om jeg skal grave, er detektorens lyd, og tallet på min detektor. Men det kræver bestemt også held nogle gange, siger Ditte Klithav.


Jeg synes det er mega spændende at gå og tænke over, hvordan ting er havnet lige netop her.

Ditte Klithav


Tålmodigheden og mængden af timer kan bedst beskrives ved synet af den store pose fyldt med dåser og andet metalaffald som også er en del af pakken som amatørarkæolog.

- Det er næsten skræmmende, så meget affald man kan finde. Størstedelen af det jeg graver op, er jo ikke historiske fund. Men når man så endelig finder en mønt fra vikingetiden, er det alle timerne værd, siger Ditte Klithav.

Annonce

Frirum på markerne

Der er ingen tvivl om, at Ditte har passion for historie. På en ellers kold uge i januar, hvor sneen af og til er faldet ned fra himlen, har hun gladeligt begivet sig ud i markerne omkring hendes bopæl.

Metaldetektor og danefæ

 Det er lovligt at søge med metaldetektor i Danmark. Man skal dog søge om lov først enten hos den private lodsejer eller hos den offentlige myndighed, der ejer jorden.


Hvis man finder noget, der er danefæ, som det retteligt hedder, er det statens ejendel. Det betyder, at man har pligt til at aflevere sit fund på det museum, der ligger nærmest findestedet. Findelønnen er typisk omkring 200 kr., men kan variere alt efter art og størrelse.


I 2014 blev der i alt registreret 5312 antal danefæ. De udløste til sammen tre mio. kr. i findeløn. Man kan læse mere om danefæ på Nationalmuseets hjemmeside www.natmus.dk.

- For mig handler det om ro og frirum. Bare at lytte på lyden af detektoren får mig til at glemme alt omkring mig. Det er ekstremt dejligt, siger Ditte Klithav.

Med to børn og mand derhjemme, samt lærerjob på Hulvej Privatskole i Horsens er der rigeligt at se til. Men lærerjobbet kunne let have været skiftet ud med jobbet som professionel arkæolog.

Med headsettet på ørene slapper Ditte og to timer med metaldetektoren føles som et knips med fingrene. Foto: Morten Pape

- Jeg har da overvejet at læse til arkæolog, men jeg blev lidt skræmt af, at der godt kan være tid på et kontor. For mig er det bedste ved arkæologi at være ude i naturen, siger Ditte Klithav.

Annonce

Mønter på afveje

Gennem sine to år som amatørarkæolog har Ditte Klithav fundet lidt af hvert. Og det er ikke kun dåser og skrald. Et af hendes fund har været på en mere end almindelig lang rejse. Helt fra Afghanistan. Og så er den oveni hatten mere end 1000 år gammel.

- Et af mine ældste fund er en afghansk mønt fra vikingetiden. Den var virkelig sjov at finde, siger Ditte Klithav.

Når man finder genstande med mere end 1000 år på bagen, kører tankerne hurtigt over på hvordan lige netop en mønt er havnet i jorden i Østjylland. Fantasien har mange bud, og det er også en stor del af Dittes motivation.

Mønten er en arabisk dirham mønt fra 798 fra området som vi dag kender som Afghanistan. Den er papirstynd og så er den fundet i Odder Kommune. Foto: Morten Pape

- Jeg synes, det er mega spændende at gå og tænke over, hvordan ting er havnet lige netop her. Engang fandt jeg et område med rigtig mange knapper fra tøj, og der gik jeg længe og spekulerede over, hvordan så mange knapper var havnet lige netop der, siger Ditte Klithav.

Vil man selv begive sig ud for at grave i jorden, er det vigtigt, at der er styr på formalia.

- Jeg har en god dialog med lodsejerne rundt omkring, og jeg går ikke ud og graver på en mark uden at have fået lov til det. Hvis de siger nej til, at jeg må gå på deres mark, må jeg bare respektere det. Sådan er det, siger Ditte Klithav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce