Annonce
Ikast-Brande

Historien om Andelsmejeriet Uhrekilde

Dette billede af Uhrekilde Mejeri er taget i første halvdel af halvfjerdserne, mens mejeriet endnu var i drift. Foto: Poul Henry Lund/Lokalhistorisk Arkiv
Uhrekilde Mejeri blev stiftet i 1890 og nåede at fejre 75 års jubilæum.

Uhre: Efter flere forsøg lykkedes det i 1889 at samle landmændene i Uhre-området om at bygge et mejeri. Året efter, i 1890, blev der afholdt en stiftende generalforsamling, hvor man dannede et interessentskab, der mundede ud i opførelse og drift af et mejeri i Uhre. Samme år blev der valgt en bestyrelse med gårdejer Lars Kr. Nielsen Engholm som formand.

Nu gik det hurtigt. Allerede senere samme år blev det nye mejeri opført, og driften påbegyndtes 30. august.

Det første år blev der behandlet omkring 400.000 kg mælk, som blev leveret til mejeriet af omkring 70 leverandører. Begyndelsen voldte lidt besvær, idet landmændene i starten var spredt over et stort område fra Skarrild og Arnborg til enkelte i Give, så det var store afstande for mælkevognene.

Annonce

Da mejerierne i Brande og Karstoft blev bygget i 1899, valgte flere landmænd på grund af afstanden at flytte til de to nye mejerier. Denne afgang blev dog langt mere end opvejet ved, at landmændene i Uhre-området kom tilbage til Uhrekilde, ikke mindst på grund af tilflytning af mange nye landmænd.

”Bondesmør”

Som i mange andre mejerier besluttede bestyrelsen, at man skulle indkøbe rapskager, som var et vitamintilskud til kørerne, der blev leveret til landmændene i forhold til den leverede mælk.

Ligesom mange andre mejerier blev mange besætninger i området angrebet af kvægtuberkulose, og for at få den behandlet hurtigt, betalte landmændene fem kroner pr. ko, og det lykkedes at begrænse smitten.

Mejeriet havde i starten problemer med fremstillingen af smør, og det kneb at opnå markedsprisen. Flere mente, at det gamle "Bondesmørs" mindre gode omdømme var grunden.

Senere blev det rettet, og smørret opnåede samme kvalitet som det øvrige smør på markedet. Den stadig stigende levering af mælk til mejeriet betød, at bestyrelsen i 1904 opførte nye bygninger for at klare den fortsatte stigning i antallet af leverandører.

Allerede i 1925 indkøbte mejeriet to salgsvogne til smør, mælk og ost, som betød, at folk kunne købe deres mejeriprodukter, når salgsvognene kom igennem Brande. Salgsvognene blev en stor succes med god omsætning.

Annonce

Seks bestyrere på 77 år

De mange nye landmænd betød, at leveringerne til Uhrekilde Mejeri fortsatte med at stige, og i 1942 kom mejeriet helt op på 170 leverandører. Kort før krigen nåede man op 4,2 millioner kg mælk og en årlig omsætning på omkring 600.000 kroner.

Osteproduktionen på Uhrekilde Mejeri betød, at man i 1953 opførte et ostelager til 30 tons ost samt indkøbte de nødvendige maskiner.

Uhrekilde Mejeri havde gennem de mange år seks bestyrere, og især to satte deres præg på mejeriet. Frode Lassen, der kom fra Langkjær Mejeri, bestred stillingen fra 1908 til sin død i 1931. På generalforsamlingen i 1931 valgte man Tage Møller som ny mejeribestyrer, en stilling han bestred helt frem til 1973, hvor han tog afsked efter 42 år på posten.

Billedet her er fra 1973, hvor den daværende formand for Brande Mejeri, Niels Truelsen (t.v.), tager afsked med mejeribestyrer Tage Møller efter 42 års virke. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Den 24. august 1966 blev der afholdt en ekstraordinær generalforsamling med assistance fra mejerikontoret i Århus. Emnet var en sammenlægning af de tre mejerier i Langkjær, Uhre og Brande, og det betød oprettelse af Brande Egnens Mejeriselskab.

74 af de fremmødte stemte for en sammenlægning, og kun fire var imod. 13. december samme år afholdt Uhrekilde Mejeri den sidste generalforsamling som selvstændigt mejeri. På behørig vis sluttede man af med en 75-års jubilæumsfest på kroen for andelshaverne, og en epoke sluttede for Uhrekilde Mejeri.

En del af bygningerne blev senere (i 1984) overtaget af Uhre Kro.

Dette var den tredje artikel i serien om de lokale mejerier i Uhre, Brande, Blåhøj og Langkær. Avisen har tidligere bragt historien om Blåhøj Andelsmejeri og om Andelsmejeriet Langkjær. Historien om Brande Mejeri vil blive bragt i det nye år.

Uhrekilde Mejeri, som det ser ud i dag. I mange år var bygningerne en del af Uhre Kro på den modsatte side af Uhre Byvej, og i en kort periode i 2014 blev de benyttet til midlertidig indkvartering af ca. 75 syriske flygtninge. Nu ejes de af Give Steel, som benytter dem til indkvartering af nogle af virksomhedens medarbejdere. På facaden skiltes der fortsat med ”Uhrekilde Hotel”. Bemærk også den indmurede urfugl i gavlen. Foto: Mikael Lund
Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce