Annonce
Østjylland

Himmelvid forskel på politikeres fravær: På et gymnasium var ni mand blevet hældt ud

Anne Nygaard (til højre) topper fraværslisten med et fravær på 17,5 procent. Hun forklarer, at politik er meget mere end møder på Aarhus Rådhus, at hun har deltaget i masse af politiske aktiviteter andre steder i kommunen. Foto: Kim Haugaard

AARHUS: På en del af landets gymnasier må man som elev højst have et fravær på 10 procent. Er det højere, må man finde sig noget andet at lave.

I Aarhus Byråd opererer man ikke med den slags grænser for rådets 31 politikere. Hvilket sådan set er heldigt, for i givet fald ville en del pladser komme til at stå tomme i byrådssalen - indtil suppleanterne blev indkaldt.

Århus Stiftstidende har undersøgt, hvor stort fravær politikerne havde i forrige byrådsperiode. Regnskabet er netop gjort op, og det viser, at de fleste politikere troligt mødte op. Til byrådsmøde, til magistratsmøde, til udvalgsmøde.

Dag efter dag.

Men ni politikere har haft et fravær, som på de fleste gymnasier ville udløse en sanktion. De har mere end 10 procents fravær.

- Overordnet har vælgerne en forventning om, at en byrådspolitiker deltager i de indkaldte møder i udvalg og byråd, siger Roger Buch, chefforsker og ekspert i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Helt i top ligger byrådets tidligere viceborgmester, Anne Nygaard, fra Det Radikale Venstre.

Hun skulle i byrådsperioden have deltaget i 223 byrådsmøder og møder i Økonomiudvalget og Børn- og Ungeudvalget, men kom ikke til 39 af dem. Det giver en fraværsprocent på 17,5.

- Vi diskuterer ofte vigtige sager. Hvis man bliver væk, kan man komme til at tilsidesætte en masse menneskers skæbner, og derfor er det også hamrende vigtigt, at man møder op.

Gert Bjerregaard, medlem af Aarhus Byråd for Venstre.
- Nu møder du bare op næste gang også! Nej, vi ved ikke, om det var sådan ordene faldt fra Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen (til venstre) til Steen Stavnsbo (K) ved budgetforhandlingerne sidste år. Men fakta er, at de to i sidste byrådsperiode havde vidt forskellige fraværsprocenter: Knud N. Mathiesen 2 og Steen Stavnsbo 15,3 procent.

Fravær på 15 procent

Anne Nygaard, som ikke blev genvalgt til det nuværende byråd, forklarer, at hun i perioden havde en del rejseaktivitet i forbindelse med sit arbejde. Derfor blev hun væk fra en del møder.

- Men man skal passe på med at måle den enkelte politiker på, hvor mange møder, vedkommende har deltaget i, for tallet siger intet om, hvor meget man laver som politiker, mener Anne Nygaard.

- Som politiker er man involveret i masser af aktiviteter, møder og arrangementer, der ikke lige er målbare, og jeg tror, at jeg var en af dem, som lagde allermest tid i det politiske arbejde.

Den konservative Marc Perera Christensen, som også i dag er medlem af Aarhus Byråd, ligger nummer to på fraværslisten med et fravær på 16,1 procent. Han har dog alletiders bedste "undskyldning". Han var som medlem af det internationale udvalg i KL ofte i Bruxelles for at varetage danske kommunale interesser i EU-lovgivningen.

- Møderne lå ofte på onsdage, og det betød, at jeg gik glip af flere byrådsmøder og udvalgsmøder, siger han.

Roger Buch, chefforsker og ekspert i kommunalpolitik, tilføjer, at borgerne godt kan acceptere, at politikerne bliver væk fra møder på Rådhuset, hvis der er en god grund. Eksempelvis hvis de er optaget af politiske møder andetsteds.

Hold et politisk møde med denne mands navn på deltagerlisten - og han kommer! Kun fire møder missede Gert Bjerregaard i løbet af sidste byrådsperiode. Her får han efter forrige kommunalvalg at vide, at den er hjemme. Foto: Flemming Krogh.
Annonce

Ingen slinger i valsen

Inden vi stiller skarpt på byrådets duks, manden, som stort set aldrig forsømmer et møde, skal vi lige runde Steen Stavnsbo, som i sidste byrådsperiode havde et højt fravær - på 15,3 procent.

Han forklarer, at han i byrådsperioden kæmpede med at få erhvervsarbejde og arbejdet som byrådsmedlem til at nå sammen.

- Især i sidste del af byrådsperioden blev jeg nødt til at foretage rigtig mange rejser i forbindelse med mit bestyrelsesarbejde, og udsigten til endnu mere rejseaktivitet var da også årsag til, at jeg ikke ønskede at genopstille, siger Steen Stavnsbo, der er medlem af to internationale bestyrelser.

I den anden ende af listen finder vi byrådsmedlem Hans Skou (V), som kun har et fravær på 1,7 procent. Han forklarer, at han betragter det som et borgerligt ombud at møde op til både byrådsmøder og udvalgsmøder. Altså: Ingen slinger i valsen.

Det samme gør sig i høj grad gældende for byrådets duks, Gert Bjerregaard fra Venstre. Hvis der er møde, så kommer han bare, basta.

- For mig har det førsteprioritet at møde op til byrådsmøder og udvalgsmøder, og det betyder, at alle andre gøremål som regel må vige, siger Gert Bjerregaard.

Annonce

- Hamrende vigtigt!

Gert Bjerregaard lægger ikke skjul på, at han betragter det som et tillidshverv at sidde i byrådet.

- Man repræsenterer jo dem, som har stemt på en, og derfor bør man også møde op, når man overhovedet kan. Det forpligter, siger han.

- Men hånden på hjertet, møderne kan vel godt fungere, selv om Gert Bjerregaard ikke er der engang imellem?

- Vi diskuterer ofte vigtige sager. Hvis man bliver væk, kan man komme til at tilsidesætte en masse menneskers skæbner, og derfor er det også hamrende vigtigt, at man møder op.

Mener altså Gert Bjerregaard.

Af de 366 møder, han skulle have deltaget i i forrige byrådsperiode, mødte han op til de 362.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce