Annonce
Erhverv

Heste-succes: Stald Barok er rykket ind i eliten

Tine Sylvester Bjerg omgivet af nogle af sine heste, der både tæller racerne Friesere og Barok Pinto. Foto: Mikael Lund
Stutteri Stald Barok ved Brande har specialiseret sig i racen Barok Pinto.

Brande: Mange års tålmodigt avlsarbejde begynder nu for alvor at bære frugt for Tine Sylvester Bjerg, der driver sit eget lille stutteri Stald Barok på Engebækvej vest for Brande.

Tine Sylvester kastede for lang tid siden sin kærlighed på hesteracen Barok Pinto, som de seneste 10 år har haft sin egen underafdeling under Dansk Pinto Forening.

Og der er sket meget, siden avisen for år tilbage for første gang aflagde besøg hos Stald Barok, som Tine Sylvester har døbt sit stutteri.

Annonce

I starten af september havde hun fem heste til kåring i Vejle, og alle fem gik bedst i deres kategori. Tre af de fem heste blev endvidere kåret til henholdsvis dagens bedste unghingst, dagens bedste hoppe og dagens bedste føl.

Af hollandsk oprindelse

Barok Pinto er en relativt ny hesterace, som er en krydsning mellem en frieser-hest og en pinto.

Racens stamfader er fra Holland, og det er kun godt et halvt hundrede år siden, han blev kåret og godkendt.

Tine Sylvester ses her på hingsten Eros, der ved kåringen i Vejle opnåede 806,5 point, det højeste nogen hest af racen Barok Pinto nogensinde har opnået i Danmark. Foto: Freddy Juhl, The Soul of Horses

Barok pintoen bliver mest brugt som ride- og kørehest og til show. Udover avl bruger Tine Sylvester sine barok pintoer til dressurridning, mens Stald Baroks fornemme charabanc mest er til pynt.

I Vejle opnåede den syv-årige hingst Eros, som Tine Sylvester til hverdag har stående i Frankrig, en bedømmelse på 806,5 point, hvilket er det højeste, en hest af racen nogensinde har opnået i Danmark.

Tineke, som er tre år gammel og normalt er opstaldet på Brande Ridecenter få kilometer mod øst, blev kåret til dagens bedste hoppe, og otte-årige Freikje blev bedste ældre hoppe.

Jon Snow, der er jævnaldrende med Freikje, fik et ottetal af 10 mulige og titlen som bedste unghingst, mens hans føl, Snowflake, som er fra i år og derfor kun knapt et halvt år gammel, opnåede bedømmelsen 9 og titlen som bedste føl.

Annonce

Leverandør til hele verden

Snowflake er da også den foreløbige kulmination på Tine Sylvesters mangeårige avlsarbejde og beviset på, at Jon Snow er en avlshingst med stort potentiale.

Inden de flotte resultater havde Tine Sylvester allerede lavet en aftale om at forsyne hele Sydamerika med nedfrosset hestesæd via Brasilien, og på sigt håber hun på lignende aftaler med USA og Australien – så det er slet ikke umuligt, at hingstene fra Stald Barok ved Brande ender som stamfædre til Barok Pinto-racen over store dele af verden!

Endnu er racen ikke voldsomt udbredt udenfor Europa, hvor den har fået størst fod- (hov-)fæste i Holland, hvor den som nævnt stammer fra, men også i Norge har Barok Pinto opnået en vis udbredelse. Også det har Tine Sylvester en lille andel i: Hun har indtil videre solgt fem af sine heste til vores nordlige naboland.

Den tre-årige Jon Snow er det, man betegner som homozygot, dvs. at hans gener er dominante, hvilket giver garanti for, at hans afkom bliver flerfarvet som han selv. Ved kåringen i Vejle blev det til et ottetal (af 10 mulige) samt titlen som bedste unghingst. Foto: Mikael Lund
Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Hedensted

Juelsminde Lægehus sikrer bemandingen: 35-årig læge er klar til at tage over efter Frandsen

Annonce