Annonce
Odder

Her står politikerne: Kattegatbro deler vandene

Stolerækkerne var ikke helt fyldt op ved vælgermødet i Saksild Kulturhus, hvor omkring 30 tilhørere var mødt op. Foto: Søren E. Alwan
Spørgsmålet om en fast forbindelse til Sjælland blev diskuteret flittigt af panel på vælgermøde. Emnerne var bestemt af lokalråd og borgere, og de ville gerne høre politikernes holdninger til emnet.

Saxild: Der er sat 60 millioner kroner af til forundersøgelser af en Kattegatforbindelse. Hvor står I?

Sådan lød det konkrete spørgsmål til ni politikere ved et vælgermøde i kulturhuset i Saxild tirsdag aften, og svarene afslørede, at det især er de borgerlige politikere, der gerne ser en forbindelse mellem Sjælland og Jylland via Samsø.

Mødet blev holdt af byens lokalråd og borgerforening, som havde spurgt andre lokalråd og borgere, hvilke emner politikerne skulle give deres bud på.

- Det er ud fra deres input, vi har besluttet os, fortalte lokalrådets næstformand og aftenens ordstyrer, Steffan Lykke Møller.

Aftenens første emne, som også tog længst tid at diskutere, var infrastruktur, herunder Kattegatforbindelsen, E45 og offentlig transport.

- Jeg var med til at etablere Kattegat-komiteen i 2007, og jeg går ind for en fast forbindelse. Jeg er også for en togforbindelse, selv om det ikke er mit partis linje, sagde venstremanden Anders G. Christiansen.

- Den faste forbindelse er en megafed idé. Vi skal have en togforbindelse til eltog. Og når vi engang får en masse elbiler, så skal de jo også køre på asfalt, sagde Victoria Kilpatrick (K).

Annonce
Vælgermødet blev holdt som en god gammeldags paneldebat med nogle få spørgsmål fra salen. Foto: Søren E. Alwan

Kan få en tunnelløsning

Dansk Folkeparti var også positiv, og det samme var De Radikale.

- En Kattegatforbindelse vil være en kæmpe gevinst for området, en lige så stor fordel som Storebæltsbroen har været det. Den vil være til gavn for borgere og erhvervsliv og en gevinst for området, sagde Michael Nedersøe (DF).

- Udviklingen i betonteknologi gør, at det bliver billigere, så vi både kan få en togforbindelse og en tunnelløsning, så vi ikke ødelægger dyreliv og miljø. Forbindelsen er vigtig, Østjylland har brug for arbejdspladser, mente Susan Kronborg (R).

I andre dele af panelet var der skepsis og modstand.

- Der bor levende mennesker på Samsø, de skal have lov til at have en tilværelse som i dag. De skal med i overvejelserne, sagde Kristian S. Larsen fra Kristendemokraterne.

Togene kører fint

- Jeg forstår ikke, I kan sige klima og Kattegatforbindelse i samme sætning. At tro, at vi skal køre hurtigere, hurtigere og hurtigere, er et blændværk. Toget er rigtigt fint at tage til København med, det behøver ikke gå hurtigere, mente derimod Maria Temponeras fra Enhedslisten.

- Jeg er ikke særlig begejstret. Som parti er vi uafklarede og afventer forundersøgelsen. Jeg er selv ikke udpræget tilhænger. Togene fungerer fint, som det er nu, og det er i hvert tilfælde vigtigt med en bred aftale. Og så skal vi inddrage samsingerne, sagde Dorthe Hindborg (S).

- Vi ved, at jo flere kilometer veje, jo flere biler får vi på vejene. Og det er en kæmpe investering, mente Carsten Borup (AL), der hellere vil bruge pengene til at fjerne fattigdom.

- Hvis vi får en bro, skal der også være en togforbindelse. Vi er ikke helt afvisende i SF, men spørgsmålet er, hvor mange penge vi skal have ud i asfalt og togbaner, sagde Charlotte Vindeløv.

Er du stadig i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, kan vores kandidattest måske hjælpe dig. Klik her.

Alternativets Carsten Borup havde regnet med, bussen kørte lige til døren, så han fik lidt ekstra motion inden mødet, fortalte han tilhørerne. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Frisøren har været savnet

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce