Annonce
Kultur

Her hænger 150 års kamp for velfærdsstaten nu på vægge: - Vi skal huske vores rødder

Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen var glad for at se malerierne på industrimuseet i Horsens. - Det er et supergodt match, for det er jo rå produktionshaller og på den måde fundamentet for meget af det, malerierne beskriver,, sagde han og undlod ikke at tilføje den detalje, at Horsens var en af de første byer i landet, der fik en socialdemokratisk partiforening efter partistiftelsen for 150 år siden. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Danmarks Industrimuseum har lånt en serie store malerier fra Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg. I de kommende måder skal de farverige kæmpe-collager sætte fokus på velfærdsstaten Danmark - og det jubilerende partis andel i den historie.

Horsens: Socialdemokratiet har siddet på borgmesterposten i Horsens uafbrudt i snart 104 år. Til november er der kommunalvalg igen, og hvis det går, som det plejer, må de borgerlige igen gå hjem med røde kinder.

Og skulle den siddende borgmester, Peter Sørensen (S), trods almen vælgermedvind komme til at mangle skyts i sin valgkamp, kan han nu hente hjælp og inspiration i det lokale kunstmiljø.

Torsdag åbnede Danmarks Industrimuseum i Horsens nemlig sin nyeste udstilling, "Folkets Tid".

Annonce

Udstillingen, som kunstneren Jacob Brostrup skabte i 2018 på bestilling af Socialdemokratiet på Christiansborg, består af syv store malerier, som fortæller velfærdssamfundets historie med parti-koryfæer som drivkraft.


Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stolt af Horsens' historie som arbejderby og udpræget industriby.

Peter Sørensen


Louis Pio, Nina Bang, Vilhelm Buhl, Jens Otto Krag, Anker Jørgensen - for at nævne nogle - finder man alle placeret i collager med mere eller mindre symbolsk ladede motiver omkring sig.

Udlånt fra Christiansborg

Normalt pryder de farverige malerier, der ved offentliggørelsen i 2018 skabte en større debat om historie-forvanskning og propaganda, arbejderpartiets gruppeværelse på Christiansborg.

I anledning af Socialdemokratiets 150-års-jubilæum i år er kunsten nu imidlertid lånt ud til det horsensianske museum, der er det første i Vestdanmark til at vise værkerne uden for hovedstadsområdet.

Et af de malerier, der var med til rejse en heftig debat om "Folkets Tid" i 2018, da de syv malerier så dagens lys, var dette, der forestiller fiskekutteren Henny, som under 2. Verdenskrig blev brugt til at sejle jøder til Sverige. På maleriet er det den daværende statsminister Velhelm Buhl, der står ved roret. Redningen af jøderne betragtes ellers som en fælles dansk indsats, og motivet fik derfor kunsthistorikere til at debattere, om malerierne er socialdemokratisk historieforvanskning. Spørgsmålet kan man selv vurdere på industrimuseet, hvor værkerne hænger frem til september. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Det var nu ikke et direkte tak for "kunststøtte" i den aktuelt gryende valgkamp, Peter Sørensen spenderede taletid på, da han åbnede udstillingen sammen med Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen, som havde taget turen fra Christiansborg til Gasvej for at se værkerne i deres nye, midlertidige rammer.

Borgmesteren valgte i stedet blandt andet at hylde Horsens' historie som industriby, og dermed som et af de steder i landet, hvor Socialdemokratiets politiske kampe i tidens løb har flyttet brikker.

Annonce

Stolt af arbejder- og industribyen

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stolt af Horsens' historie som arbejderby og udpræget industriby. I de senere år har Horsens gennemgået en kæmpe og fantastisk, synlig fysisk transformation, men der er også sket en markant transformation på et mentalt niveau. Vores børn og unge bliver heldigvis dygtigere og dygtigere, og de mange mennesker, der flytter til vores kommune, kommer med en masse energi.

- Det har betydet, at vi har udviklet os til det, jeg vil kalde en moderne arbejderby - her spiller uddannelse en kæmperolle, og vi er lykkedes. Men vi skal også huske vores rødder, og vi skal huske, hvad vi kommer af, sagde han og kiggede rundt på malerierne i museets hovedbygning.

Peter Sørensen er med egne ord flasket op med politikere som Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og mange af de andre, der indgår i Jacob Brostrups enorme malerier om velfærdsdanmarks udvikling i socialdemokratisk perspektiv. - Jeg har den dybeste respekt for den historie, sagde borgmesteren efter åbningstalen. - Vi taler om mennesker, som jo troede på værdien i at skabe bedre forhold for arbejderne dengang. Det kan måske være svært at forstå i i vores nutid, og netop derfor kan det være godt at genbesøge det (med udstillingen, red.) og sætte pris på det, vi har, lød det fra Peter Sørensen. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Her kan de frem til 12. september opleves side og side med nogle af de store maskiner, som i gamle dage på godt og ondt holdt tandhjulene kørende i dansk industri.

Annonce

Kunst med et formål

For Mogens Jensen, som typisk nyder kunsten i det socialdemokratiske gruppeværelse, hvor malerierne, hænger til hverdag, er "Folkets Tid" dog mere end nostalgi - nu i industrielle rammer.

Folkets Tid

"Folkets Tid" blev skabt af kunsteren Jacob Brostrup i 2018 på bestilling af Socialdemokratiet.

De syv malerier fortæller gennem punktnedslag i historien om socialdemokratiet og velfærdsstaten Danmarks udvikling fra 1870’erne til i dag.

Malerierne kan normalt kun ses i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg, men i anledning af sit 150-års-jubilæum har partiet besluttet at sende dem på tur i landet. Første stop er Danmarks Industrimuseum, hvor værkerne kan ses frem til 12. september.

- Jeg synes bestemt, malerier har relevans for nutiden. Der er for eksempel et af dem, der slutter i nutiden og peger mod fremtiden og sætter en klima- og naturdagsorden. De enkelte malerier er på den måde billeder af deres tid og fortæller, hvilke politiske prioriteringer, man havde, og hvilken fremtid, man så ind i.

- Min oplevelse er, at de her billeder siger folk rigtig, rigtig meget, for man kigger tilbage på historien, men får også tanker om, hvad fremtiden byder på politisk, og så synes jeg, kunsten til fulde har opfyldt et formål, sagde Mogens Jensen.

Billedkunstneren Jacob Brostrup har skabt malerierne, der fortæller velfærdsstatens historien gennem socialdemokratiske øjne. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Hvis man efter et besøg på industrimuseet ikke kan få nok af Jacob Brostrups udtryk -  eller hvis man er så blokpolitisk sindet, at en kunstnerisk fejring af socialdemokratiets velfærds-bedrifter ikke lige er sagen - er der i øvrigt andre muligheder i Horsens for tiden.

Umiddelbart efter ferniseringen på industrimuseet fortsatte Jacob Brostrup til Galleri Franz P på Carolinelundsvej.

Han har været tilknyttet det lokale galleri i flere år, og torsdag eftermiddag åbnede en udstilling med helt nye - vist nok afpolitiserede - værker.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce