Annonce
Horsens

Her får du lægens bedste råd, når snuen rammer de små

Snuesæsonen er over os. Her er lægens bedste råd, når den rammer de små. Foto: Scanpix/Kaspar Wenstrup
Efterår og vinter er for de fleste børnefamilier lig med et utal af sygedage, lange næser og varme pander - her er længens bedste råd til at komme igennem de kolde måneder.

Horsens: Holger Kjær er praktiserende læge og medindehaver af Familielægerne i Horsens. Klinikken har omkring 7500 patienter, og på en kold vinterdag kan venteværelset let være fyldt til bristepunktet med små snotnæser og febervarme kinder.

Derfor ved han alt om, hvad man skal gøre, når efterårsinfektionerne rammer de små. Det kan være svært helt at undgå, men vi har bedt ham give sine allerbedste råd til at komme igennem en vinter - med eller uden syge børn.

1. Svært at undgå

Først og fremmest kan man lige så godt væbne sig med lommetørklæder og varm te, når efteråret starter. For infektionerne er næsten umulige at undgå.

- Det er meget svært at undgå virus, som i overvejende grad er begyndt at komme nu og fortsætter hele vinteren. Børn i førskolealderen får mange infektioner, de kan få feber, løbende næse og ondt i ørene. Virus smitter ved dråbesmitte i slimhinderne, og i realiteternes verden er der ikke så meget andet, man kan gøre, end at sikre god håndhygiejne - men selv da er det vært helt at undgå, forklarer Holger Kjær og fortsætter:

- Nogle børn i to-fire/fem-års alderen har næsten kronisk løbenæse hele vinteren, den ene virus tager den anden. De smitter rundt hos småbørn i daginstitutioner, og virusinfektioner smitter op til, man selv får feber, så det gør det ekstra svært at undgå.

2. Feber er ok – også høj feber

Heldigvis er de fleste infektioner ufarlige, så det gælder altså om ikke tage alt for meget på vej, hvis næsen på sønnike begynder at løbe, fortæller Holger Kjær.

- De fleste børn har en fredelig virus, hvor langt hovedparten er simple infektionssygdomme med feber og snot, og de kræver som udgangspunkt ikke behandling. Der er langt i mellem de rigtig syge børn. Tit får småbørn høj feber, og den er i sig selv bare et symptom på infektion. Vi ser børn med 39 og 40 i feber, som er upåvirkede, men som har en forkølelse. Så om feberen er 39 eller 38, det går vi ikke op i - det, vi går op i er, om de har feber eller ej, siger han og fortsætter:

- Børn kan ofte have en lille uge med feber, det skal man ikke gå i panik over. Feber i både fire, fem og seks dage ved for eksempel influenza er helt almindeligt, og børnene må genre komme udenfor, selvom de har feber.

3. Tag temperaturen i numsen

De fleste kender nok tricket med en hånd på panden, men den metode dur ikke, hvis man skal finde ud af, om barnet har feber.

- Temperaturen skal tages rigtigt, og det er i endetarmen. Det er der, man kan man regne med den. Hånden på panden er svær at regne med, for barnet kan have ligget under dynen og været varmt, og man kan også godt have en kold pande, selvom man har feber. Så det er vigtigt, at temperaturen bliver taget korrekt, slår lægen fast.

4. Vær opmærksom på den almene tilstand

Feber i sig selv er altså ikke farlig, så når lille Oskar har haft 39 i feber i tre dage, men i øvrigt farer rundt og leger med traktorer og gravkøer, er der ingen grund til bekymring. Der, hvor forældrene skal være på dupperne, er, hvis den såkaldte almene tilstand er påvirket, og det kan være svært at afgøre.

- Børnene skal være vågne og klare, man skal kunne kontakte dem, og de må ikke have svært ved at få luft. Men det kan være svært at afgøre, for de feberpåvirkede børn er altid lidt trætte og dvaske, men de må ikke blive sløve og slappe, siger han og understreger igen:

- De må ikke være svære at komme i kontakt med, have svært ved at få luft eller have ondt i ørene. Og så skal man også lige være opmærksom på, hvis børnene udvikler udslæt i forbindelse med feber.

5. Meget væske og lidt mad

Et sygt barn, eller voksen for den sags skyld, har ofte ikke ret meget appetit. Og det er helt ok ikke at have lyst til aftensmaden, mens man er syg. Derimod skal der en del væske indenbords.

- Børn bliver let dehydrerede ved feber, derfor er det vigtigt, at de får masser at drikke, siger Holger Kjær.

Han understreger, at her gælder alle kneb til at få poderne til at drikke.

- Man må vældig gerne give dem saftevand med sukker, for det er både salt- og sukkerholdigt, og de må rigtig gerne få noget sukker og salt. Man kender fra sig selv, at man ikke er spisende, når man er syg, og det betyder ikke noget som helst – sunde og raske børn, kan sagtens være småtspisende i to, tre, fire dage – det er bare vigtigt med væske.

6. Hvornår skal lægen kontaktes

Hvornår er det så lige, at det er nødvendigt med læge. Ifølge Holger Kjær heldigvis ikke ret tit, men man er altid velkommen.

- Man må gerne ringe til sin læge, og det er altid ok at komme med et barn med feber, hvis man er bekymret. Man sidder med sin guldklump og oplever måske en situation, man ikke har været i før. Når man bliver bekymret, skal man gå til læge, for i langt de fleste tilfælde kan forældrene gå beroliget hjem.

Og så er der nogen børn, som lægen altid gerne vil se, understreger han.

- Småbørn under seks måneder med feber vil vi altid gerne se. Feberbørn, hvor den almene tilstand er påvirket, hvor tilstanden ændrer sig, eller hvor der er udslæt i forbindelse med feberen, vil vi også meget gerne se.

7. Hvordan hjælper vi de syge børn

Det er ikke så rart at være syg, men mange småbørn er ikke nær så påvirkede af feber som voksne. Alligevel kan det være en god idé at hjælpe dem lidt, hvis de har det skidt.

- Sørg for, at de har en behagelig temperatur, og lad være med at pakke dem ind i alt for mange dyner. Man kan også sagtens give dem lidt varmt te, siger lægen, som til gengæld understreger, at det er vigtigt ikke bare at give børnepanodil.

- Ved smerter eller ubehag som for eksempel ondt i ørene kan man sagtens give børnepanodil, men man skal ikke give det på grund af selve feberen. Feber i sig selv er ikke behandlingskrævende, og i nogle tilfælde kunne man nærmest give panodil uafbrudt hele vinteren. Panodil kan bruges en kort periode, og det er vigtigt at følge anvisningen på pakken, slår han fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce