Annonce
Horsens

Her får 130 lejligheder den store makeover

De gamle blokke i Afdeling 1 på Sønderbro skal renoveres for 330 mio. kr., og nogle opgange udstyres nu med elevator. Arkivfoto: Martin Ravn

Andelsboligforeningen Odinsgaard har taget hul på den helt store renovering på Sønderbro til 330 mio. kr. Arbejdet forventes færdig om tre-fire år.

Horsens: Andelsboligforeningen Odinsgaard er gået i gang med den helt store renovering af Afdeling 1 på Sønderbro. En renovering, der har været på tegnebrættet nogle år nu. Og det vil ifølge direktør Michael Meldgaard, Odinsgaarden, vare tre-fire år, før den er færdig.

Renoveringen omfatter 445 lejligheder, der udstyres med nyt ventilationsanlæg, ny isolering og ydervæg af tegl. Og de ejendomme, der ikke i forvejen har tegltag, får et nyt tegltag.

130 af lejlighederne får den helt store tur. Det betyder, at beboerne må flytte ud og lade sig genhuse i seks måneder. Vælger de at vende tilbage til lejligheden, vil den være udstyret med nyt køkken, nyt bad, nyt gulv og opgang med elevator.

- I hver boligblok tager vi typisk en opgang ved en gavl, hvor vi bygger om og laver elevator. Det betyder ofte, at lejligheden bliver et værelse mindre. Nogle beboere vælger at finde en anden lejlighed, fordi de gerne vil have det ekstra værelse. Andre vender tilbage og er glade for, at der nu er elevator, og at de har fået nyt køkken og bad, siger Michael Meldgaard.

Bent Schmidt, inspektør

Nye grønne områder

Kloakkerne, der alle er i en dårlig forfatning, bliver renoveret og separeret, så der bliver et system til spildevand og et til regnvand. Desuden bliver der lavet nye grønne områder.

Andelsboligforeningens inspektør Bent Schmidt fortæller, at de grønne områder får et løft. Der laves forskellige opholdsgrupper og små, overdækkede steder, hvor man kan sidde og hygge sig. Og der kommer ny belægning på.

Han fortæller, at arbejdet gik i gang i februar, og den første blok ventes færdig til efteråret. Det drejer sig om afdeling Sønderbrogade 107-121, som er den allerældste blok i Odinsgaarden. Desuden er man gået i gang med det udvendige arbejde i Mimersgade.

Det store renoveringsarbejde løber op i 330 mio. kr., hvoraf Landsbyggefonden bidrager med 270 mio. kr.

Afdeling 1 er Odinsgårdens ældste afdeling, der stammer helt tilbage fra 1940.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce