Annonce
Danmark

Her er hele det nye ministerhold - to er hentet ind udefra

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Torsdag er Danmarks nye regering blevet offentliggjort. S-formand Mette Frederiksen peger på 20 nye ministre.

Mette Frederiksen (S) har offentliggjort sin ministerliste for det, der officielt kommer til at hedde Regeringen Mette Frederiksen.

Listen indeholder både en række tidligere ministre, men også mange nye. Syv ud af de 20 ministre er kvinder, mens to ministre er hentet uden for Christiansborg.

Det drejer sig om Jeppe Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet, og Joy Mogensen, der er borgmester i Roskilde Kommune.

Få overblikket herunder.

Annonce

Statsminister: Mette Frederiksen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Med sine 41 år bliver Mette Frederiksen Danmarks yngste statsminister. Frederiksen er født i Aalborg og har tidligere været både justitsminister og beskæftigelsesminister. Hun overtog posten som leder for Socialdemokratiet i 2015.

Finansminister: Nicolai Wammen

Nicolai Wammen på vej til Statsministeriet. Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Den tidligere politiske ordfører i den socialdemokratiske folketingsgruppe har under de mange dage med regeringsforhandlinger flankeret Mette Frederiksen. I den nye regering skal han som finansminister varetage en af de helt tunge poster. 48-årige Wammen er tidligere borgmester i Aarhus. I 2011 blev han valgt til Folketinget, og i de efterfølgende år var han først Europaminister og siden Forsvarsminister.

Udenrigsminister: Jeppe Kofod

Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix 2019)

EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod er til manges overraskelse blevet udpeget til udenrigsminister i Mette Frederiksens nye regering. 45-årige Kofod forlod dansk politik og blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2014 med over 170.000 stemmer, og ved det netop overståede EU-valg blev han genvalgt med 188.757 stemmer. I EU har han fokuseret sit arbejde på finansiel kriminalitet, skattely og EU's handlemuligheder for at dæmme op for begge dele.

Justitsminister: Nick Hækkerup

Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Den nye justitsminister er uddannet jurist og startede sin politiske karriere som medlem af byrådet i Hillerød i Nordsjælland, hvor han senere blev valgt til borgmester. Desuden har han flere ministerposter bag sig fra Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode fra 2011 til 2015.

Social- og indenrigsminister: Astrid Krag

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

36-årige Astrid Krag Kristensen er landets nye social- og indenrigsminister. Siden 2007 har hun været medlem af Folketinget, først for Socialistisk Folkeparti og siden 30. januar 2014 for Socialdemokratiet. Hun tiltrådte den 3. oktober 2011 som sundhedsminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Skatteminister: Morten Bødskov

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Morten Bødskov gør comeback som minister, efter sagen om den såkaldte nødløgn kostede ham jobbet som justitsminister tilbage i 2012. Miseren handlede om, at Justitsministeriet havde konstrueret en forklaring - en såkaldt nødløgn - til Folketingets Retsudvalg om et aflyst besøg på Christiania i 2012. 49-årige Bødskov er et af de garvede socialdemokratiske folketingsmedlemmer og har siddet i Folketinget siden 2001.

Klima-, energi- og forsyningsminister: Dan Jørgensen

Foto: Michael Bager

For anden gang i sin politiske karriere skal Dan Jørgensen være minister. I årene 2004-2013 var Jørgensen medlem af EU-Parlamentet. I 2013 blev han hentet hjem for at blive minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. 44-årige Jørgensen har skrevet flere bøger, blandt andet "Grøn Globalisering - miljøpolitik i forandring" (2007), "Grønt håb - Klimapolitik 2.0" (2010) og Staunings arv (2018).

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen bliver med sin 55 år landets ældste minister. Han er også en erfaren herre i Folketinget, hvor han har været medlem siden 2005. Fra 2014 til 2015 var han handels- og udviklingsminister.

Sundheds- og ældreminister: Magnus Heunicke

Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Magnus Heunicke har siddet i Folketinget siden 2005 og var transportminister fra februar 2014 til juni 2015. Han har også været politisk ordfører, trafikordfører, IT-og teleordfører samt næstformand for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi. Ved folketingsvalget i 2019 fik han 18.214 personlige stemmer.

Transportminister: Benny Engelbrecht

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Selvom Benny Engelbrecht arbejder på Christiansborg, bor han fortsat i Sønderborg Kommune. Han har en fortid inden for kommunikation og markedsføring, før han i 2007 blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet.

Minister for udviklingssamarbejde: Rasmus Prehn

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Rasmus Prehn har siddet i Folketinget siden 2005 og bestred posten som boligordfører i sit første år. Fra 2006 var han videnskabs- og forskningsordfører, mens han fra 2011 blev transportordfører. Han er bosiddende i Aalborg, hvor han sideløbende med arbejdet i Folketinget også har undervist på gymnasiet i samfundsfag.

Børne- og undervisningsminister: Pernille Rosenkrantz-Theil

Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix 2019

Hun forlod Enhedslisten i 2008 og meldte sig bagefter ind i Socialdemokratiet. Torsdag er Pernille Rosenkrantz-Theil blevet ny børne- og undervisningsminister. Tidligere har hun blandt andet været børneordfører og socialordfører.

Forsvarsminister: Trine Bramsen

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019)

Trine Bramsen har været fynsk folketingsmedlem siden september 2011. Inden hun blev valgt ind i Folketinget, arbejdede hun seks år som seniorkonsulent i Deloitte. En stilling, som hun har orlov fra for at passe tillidshvervet som politiker. Siden 2013 har Bramsen været Socialdemokratiets retsordfører.

Uddannelses- og forskningsminister: Ane Halsboe-Jørgensen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Ane Halsboe-Jørgensen blev i 2011 valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Sammen med ministerkollegaen Pernille Rosenkrantz-Theil har hun skrevet bogen "Det betaler sig at investere i mennesker" (2018).

Erhvervsminister: Simon Kollerup

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

33-årige Simon Kollerup bliver ny erhvervsminister, og han er den yngste blandt ministrene. Han blev valgt til Folketinget i 2011 og har blandt andet været landbrugsordfører og fødevareordfører. Inden folketingskarrieren var han konsulent i overborgmester Frank Jensens sekretariat i København.

Udlændinge- og integrationsminister: Mattias Tesfaye

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019
Den mureruddannede Mattias Tesfaye har i de seneste fire år stået på mål for Socialdemokratiets ryk mod en hårdere linje i udlændinge- og integrationspolitikken, som blev lagt under udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). 38-årige Tesfaye stammer fra Aarhus og er forfatter til flere bøger, herunder debatbogen "Kloge Hænder - et forsvar for håndværk og faglighed" fra 2013 og "Velkommen Mustafa" fra 2017, der fortæller historien om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik.

Beskæftigelsesminister: Peter Hummelgaard

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Peter Hummelgaard er uddannet jurist fra Københavns Universitet. Han var forbundsformand for DSU mellem 2008-2012. Tidligere har han arbejdet i blandt andet Udenrigsministeriet og i Fagligt Fælles Forbund (3F).

Boligminister: Kaare Dybvad

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Kaare Dybvad har været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden Folketingsvalget i 2015. Han har været partiets boligordfører og medlem af Europaudvalget, Retsudvalget, Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Miljøminister: Lea Wermelin

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Lea Wermelin har siddet i Folketinget siden 2015. Ved folketingsvalget i 2019 fik hun 5059 personlige stemmer. Det svarer til 18,4 procent af stemmerne i hele Bornholms Storkreds. Tidligere har Leas Wermelin arbejdet som politisk medarbejder på Christiansborg for Socialdemokratiet.

Kulturminister og kirkeminister: Joy Mogensen

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

38-årige Joy Mogensen har været borgmester i Roskilde siden 2011, men nu er hun altså blevet udpeget som minister. Op til folketingsvalgkampen blev hun ufrivilligt en del af en større debat, da partifællen Simon Simonsen kom med et opsigtsvækkende Facebook-opslag, hvor han kritiserede Mogensens beslutning om, at hun er blevet gravid ved hjælp af donorsæd og vil være enlig mor. Joy Mogensen fortalte i april til det regionale medie Sjællandske, at hun forventer at gå på barsel til oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kun hver tredje handicappede er i job - ansæt flere

I morgen den 3. december er det FN’s internationale dag for personer med handicap. En festdag, en kampdag, som flere bør huske og markere. For der er fortsat meget at kæmpe for. Kun omkring hver tredje af de mennesker i Danmark, der har et større handicap, er i beskæftigelse. Der er fortsat arbejdsgivere, som takker nej til en kvalificeret medarbejder, hvis ansøgeren har et psykisk handicap eller har større fysiske udfordringer. Mennesker med handicap oplever, at deres handicap overskygger deres kvalifikationer, når de søger job. Og der er mange fordomme om, hvad mennesker med handicap kan bidrage med. Vores budskab på denne særlige dag er, at et handicap på ingen måde er en hindring for at blive en del af arbejdsfællesskabet. Vi har brug for alle der kan og vil bidrage, og vi opfordrer alle virksomheder til at ansætte flere med handicap. Beskæftigelsen i Danmark er historisk høj. Derfor er det paradoksalt, at virksomheder melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft, når vi samtidigt ved, at mange mennesker med handicap står uden for arbejdsmarkedet, klar til at tage fat og med masser af kompetencer at byde ind med. Så kære virksomheder: Mange af jer kan blive bedre til at se potentialet hos den enkelte og udnytte, at der er mange muligheder for, at kommunen kan bevillige hjælpemidler til arbejdspladsen. Nogle frygter, at det er dyrt og besværligt at ansætte en person med handicap. Men kig jer omkring. I mange virksomheder er medarbejdere med handicap en helt naturlig og velfungerende del af medarbejderstaben. I en lille smørrebrødsbutik i det midtjyske er der ansat en ung mand med autisme. Her lyder budskabet fra indehaveren: ”Det kræver noget til at starte med, men man får simpelthen også bare en dygtig medarbejder på de betingelser, der er.” Og det budskab vil vi gerne have spredt til mange flere. Vi trækker ikke kun i kamptøjet i dag for samfundets og virksomhedernes skyld. Vi gør det også, fordi vi vil gøre de gode tider bedre for alle. En arbejdsplads er et fællesskab, og det at være en del af et fællesskab er afgørende for at sikre livskvalitet for mennesker med og uden handicap. Vi hæfter os også ved, at langt de fleste med handicap drømmer om at komme i arbejde og bidrage. Det vidner om en stor vilje til ikke at lade sig slå ud af, at man til tider må kæmpe med fordomme, berøringsangst og misforstået hensyntagen. Når vi snakker med virksomheder og jobcentre, hører vi gang på gang, at særligt mindre virksomheder ikke kender til de kompenserende ordninger. Ordninger, som personer med handicap kan få bevilliget til arbejdspladsen via jobcentret. Det kan for eksempel være personlig assistance og hjælpemidler. Og det er bestemt ikke kun virksomhedernes skyld. Vi har også en del af ansvaret. Derfor holder Beskæftigelsesministeriet i denne uge en landsdækkende job-uge, hvor virksomheder og personer med handicap kan møde hinanden, og hvor de gode erfaringer med at ansætte personer med handicap kan komme frem i lyset. Jobcentrene deltager også - blandt andet for at fortælle om og øge kendskabet til de kompenserende ordninger. Vi er også i fuld gang med at udvikle og afprøve et kompetencekort til personer med handicap. Målet er, at man kan tage kortet med til jobsamtaler for at tydeliggøre over for virksomheder, at kommunen hurtigt kan bevillige hjælpemidler eller personlig assistance til at dække ens kompensationsbehov. Jobsamtalen kan på den måde fokusere på det, man kan, og hvilken forskel man kan gøre, frem for ens handicap. Handicap og job kan sagtens forenes. Vi har alle et fælles ansvar for, at det kommer til at ske. Vi er i fuld gang og besøger i denne uge arbejdspladser, der har gode erfaringer med at ansætte personer med handicap. For når det kan lykkes på en arbejdsplads i Esbjerg og i Taastrup, hvor de har et godt og tæt samarbejde med jobcentret, kan det også lade sig gøre andre steder. Danmark har brug for dygtige mennesker – med eller uden handicap.

Annonce