Annonce
Rejser

Her er fem danske kroer, hvor du kan mærke historiens vingesus

Bromølle Kro har i mere end 800 år serviceret landevejens rejsende. Foto: Bettina Bresnov
Tre ud af fem danskere regner ifølge en ny undersøgelse fra YouGov med, at sommerferien i år bliver inden for Danmarks grænser, og hvad er mere dansk end at tage på et kroophold? For det er i år præcis 500 år siden, at kong Christian 2. befalede, at der for hver anden mil langs de danske landeveje skulle ligge en kro, som rejsende kunne indlogere sig på, få slukket tørsten eller få et måltid mad på. Selv om der ikke længere ligger en landevejskro i hvert et sving, er landet alligevel stadig rigt på historiske kroer, som befinder sig præcis, hvor de har gjort i hundredvis af år, drevet af ildsjæle, der værner om både traditionerne og historien bag de gamle mursten.
Annonce

BROMØLLE KRO

Danmarks suverænt ældste kro finder man tæt på Jyderup på Sjælland. Her har Bromølle Kro i mere end 800 år serviceret landevejens rejsende og gør det stadig den dag i dag. Første gang, kroen dukker op i historien, er i 1198, da biskop Absalon 8. juni underskriver et gavebrev, hvor han forærer området omkring Bromølle Kro, der dengang hed Nævitzbro, til Sorø Kloster.

Dengang var stedet et færdselsknudepunkt over Åmosen for al trafik på Sjælland, og det eneste sted, hvor Åmosen kunne passeres. Derfor opførte man en vandmølle på stedet, og da den var så populær, at folk valfartede dertil for at få malet korn, begyndte man at beværte de ventende med mad og drikke, hvilket siden udviklede sig til reel krodrift.

I 1776 blev åen drænet, men kroen fortsatte som overnatningssted og beværtning. Gennem årene er den naturligt vokset ad flere omgange, og i dag udbyder stedet hele 30 dobbeltværelser foruden tre selskabslokaler med plads til 200 deltagere samt en velbesøgt restaurant, der har både traditionel og nyere dansk madlavning på menukortet.

Kroen ligger i dag midt i Naturpark Vestsjælland, og derfor er der også rig mulighed for at tage på vandreture i det naturskønne område og skovene omkring Åmose. Samtidig ligger Bromølle Kro også tæt på den nyanlagte Istidsrute, som er en splinterny cykel- og oplevelsesrute, som over 390 kilometer følger, hvordan landskabet for 20.000 år siden blev formet af istidens gletsjere og enorme ismasser. Derfor tilbyder kroen som noget nyt også cykeludlejning til gæsterne.

Bromølle Kro, Slagelsesvej 78, 4450 Jyderup.

Annonce

HVIDSTEN KRO

Når man siger Hvidsten, tænker mange nok automatisk på modstandsgruppen Hvidstengruppen, der under anden verdenskrig gjorde livet usikkert for den tyske værnemagt. Og med rette, for det var kroejeren selv, Marius Fiil, som var leder af gruppen, som især opererede med at modtage blandt andet våben, sprængstoffer, ammunition og endda faldskærmsjægere fra de engelske bombefly og videresende det til andre modstandsgrupper i landet.

Hvidsten Kro drives i dag af fjerde generation af familien Fiil. Foto: Egon Thomsen

Sammen med sin søn og svigersøn og en gruppe andre modige lokale lykkedes deres forehavende også godt et års tid, inden Hvidsten Kro 11. marts 1944 blev omringet af Gestapo-folk. En del af gruppen blev arresteret, og 29. juni blev otte af dem henrettet, skudt af tyskerne.

I dag er de jordiske rester af medlemmerne af Hvidstengruppen begravet kun 100 meter fra kroen, hvor der også er opført en mindelund og opsat en mindesten, man kan besøge.

Kroen blev opført i 1634 og er stadig på familiens hænder. I dag er det nemlig fjerde generation af familien Fiil, som driver stedet videre i overensstemmelse med kroens lange historie, men også i respekt for den rolle, den spillede under krigen. Derfor er Hvidsten Kro også et levende museum, som man kan besøge, uanset om man skal overnatte eller ej.

Stedet har også en velbesøgt restaurant, hvor man gør en dyd ud af at holde traditionerne i hævd. Her serveres dansk mad uden de store dikkedarer, og på menukortet finder man blandt andet dansk bøf med løg og wienerschnitzel, og så er stedet desuden berømt for sin æggekage med flæsk og hjemmelavet sennep.

Hvidsten Kro, Mariagervej 450, 8981 Spentrup.

Annonce

ERIK MENVEDS KRO

Allerførst må vi hellere lige slå fast, at kroen ikke er grundlagt af selve kong Erik Menved, der var søn af kong Erik Klipping, som blev brutalt myrdet i Finnerup Lade i 1286 og dermed blev omdrejningspunktet for middelalderens mest kendte drabssag. Men han lægger navn til den smukke bindingsværksbygning i hjertet af Bogense på Fyn, da han var manden, som i sin tid - år 1288 for at være helt nøjagtig - gav byen sine købstadsrettigheder.

Bygningen, der huser Erik Menveds Kro, blev opført i 1543. Privatfoto

Selve bygningen blev opført i 1543, og dermed er den ikke bare købstadens, men hele Fyns ældste kro, som stadig er i funktion, og oven i det er den også et af byens ældste huse.

Kroen fik først sit nuværende navn i 1987, men der har altid været drevet restaurant og kro i huset. Tidligere har det blandt andet heddet Landbohjemmet og Frk. Petersens Restaurant, men af de lokale og i folkemunde blev kroen også kaldt ”Øjet” på grund af en excentrisk urmager, der valgte at tilkalke de nederste ruder i bygningen på nær et lille hul, man kunne kigge ud ad.

Op gennem historien var Bogense et aktivt og vigtigt handelscentrum for oplandet med forbindelser til Jylland, og byen blev udbygget med både havn og industri. I dag bryster den sig af at være en af Fyns hyggeligste byer med sin gamle, skæve huse og lange historie, der indbyder til en historisk byvandring. På Erik Menveds Kro tilbyder man ikke længere overnatning til gæsterne, men den historiske kro serverer stadig et godt måltid mad og en kold fadøl, som man som gæst kan nyde i den hyggelige gårdhave.

Erik Menveds Kro, Østergade 2, 5400 Bogense.

Annonce

SKOMAGERKROEN

I 1521 indførte kong Christian 2.Gejstlig Lov, der påbød, at der for hver anden mil skulle ligge en kro eller et herberg.

Med loven blev de kongeligt privilegerede landevejskroer også fastlagt, og en af dem er Skomagerkroen i Kirke Såby tæt på Roskilde på Sjælland. Derfor kan kroen også i år fejre sit 500-årsjubilæum som Danmarks ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro, for den har siden opførelsen været et centralt spisested for både rejsende og bønder.

I dag drives Skomagerkroen stadig med respekt for dens traditionsrige fortid, men med et moderne tvist. Foto: Asger Møllsøe

Op gennem historien har flere berømte overnattet på kroen. Blandt andre forfatter Ludvig Holberg, som i 1722 skrev sin berømte historie om ”Jeppe på bjerget” under et af sine mange besøg på Skomagerkroen.

I 1845 lagde kroen også hus til Danmarks første krigsminister, Anton Frederik Tschernings, bryllup, og siden valgte man at opkalde gildesalen på stedet efter ham.

I dag drives kroen stadig med respekt for dens lange og traditionsrige fortid, men med et moderne tvist. Ud over at tilbyde traditionelle kroophold kan gæsterne også ”glampere” under åben himmel i et af de otte luksustelte eller købe en af vildsmarkspakkerne, der inkluderer blandt andet vildmarksbad og sauna med udsigt til skov og eng.

I forbindelse med 500-årsjubilæet var der lagt op til den store fejring, men det har corona-krisen lagt en dæmper på.

Skomagerkroen, Landevejen 4, 4060 Kirke Såby.

Annonce

RØDE KRO

Hvis man har hang til spøgelseshistorier, skal man lægge vejen forbi Røde Kro, der ligger lidt uden for Aabenraa. Historisk set har der været kro på stedet langt tidligere, end den nuværende bygning indikerer. Den lå strategisk godt i forhold til Hærvejen, som strækker sig fra Hamborg til Viborg, men den oprindelige kro nedbrændte omkring år 1500. Den nuværende blev opført i 1649, da amtmanden af Aabenraa gav sin skytte lov til at opføre en ved Rødebro.

Den fik oplagt navnet Røde Kro, hvilket cirka 200 år efter også lagde navn til resten af byen, som voksede frem rundt om kroen. Op gennem historien har den været nævnt af flere omgange, men særligt én historie kan få hårene til at rejse sig på hovedet.

Køkkenet på Røde Kro tilbyder både moderne og klassisk mad. Privatfoto

Historien fortæller nemlig, at der i 1685 fandt et mord sted på kroen, og at den myrdede efter sigende stadig går igen i den gamle bygning. Under et bryllup blev en mand ved navn Peter Lassen nemlig stukket ihjel i brudekammeret af Peter Hørlyk. Hvad motivet var, melder historien intet om, men morderen endte i galgen, og offerets hvileløse sjæl får stadig gulvbrædder til at knirke, og mange overnattende gæster har rapporteret om mystiske lyde midt om natten.

Siden dengang har kroen været på skiftende hænder, ligesom selve bygningen også har været gennem flere gennemgribende renoveringer, så den i dag er en moderne landevejskro, men med sin sjæl og historie intakt.

Kroen har 26 værelser og tilbyder desuden gastronomiske ophold, hvor god mad og social dining med mange små retter er omdrejningspunktet. Hvis man ikke ved, hvad man skal bruge en søndag på, kan man også tage på søndagsophold, hvor man endda sparer lidt penge, men alligevel får den fulde kro-oplevelse.

Hvis man ikke er til social dining og bare gerne vil have traditionel dansk kromad, er det heller ikke et problem, da køkkenet tilbyder både moderne og klassisk mad.

Røde Kro, Vestergade 2, 6230 Rødekro.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bor du i et område med høj eller lav smitte: Find dit sogn på kortet

Annonce