Annonce
Horsens

Her er der senior-boom: Bekymrende hvis de unge flytter væk

På 10 år er andelen af befolkningen i Træden Sogn, der er fyldt 65 år, boomet. Arkivfoto: Martin Ravn
Som lokalsamfund spiller man selv en rolle i forhold til at tiltrække børnefamilier, vurderer formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Annonce

Træden: Hvis du for 10 år siden havde bedt de 357 indbyggere, der dengang boede i Træden Sogn, om at stille sig op på en lang række, og du tog gåturen fra den første til de sidste, da ville knap hver 20. person, du passerede, være fyldt 65 år.

Hvis du lavede samme øvelse i dag og bad de 333 indbyggere, der ifølge de seneste tal bor i sognet i dag, om at stille sig op på en række, da ville det være hver femte, du passerede, der var fyldt 65 år.

Med andre ord er der sket noget med befolkningen i Træden de seneste 10 år.

Antallet af indbyggere, der er fyldt 65 år, er steget med 12,8 procentpoint, fra 6,7 procent til 19,5 procent.

Den udvikling kan rumme en udfordring, vurderer Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, der dog ikke kender til den konkrete udvikling i Træden.

Spørg Folkebladet - Vores liv i oplandet

Horsens er en kommune fyldt med landsbysamfund. Samfund, der er optaget af velfærd, foreningsliv, busforbindelser og... ja, det er her, vi gerne vil have dig på banen.

Horsens Folkeblad sætter fokus på landsbysamfundene med "Spørg Folkebladet - Vores liv i oplandet". Her kan du være med til at sætte dagsordenen for, hvilke artikler Horsens Folkeblad skal skrive.

Vi giver dig her mulighed for at sende os en undren eller et spørgsmål om livet i oplandet - stort eller småt - som du gerne vil have avisen til at undersøge. Det kunne handle om handelsliv, byudvikling, frivillige indsatser eller noget helt fjerde.

Skriv til os ved at gå ind på spoergfolkebladet.hsfo.dk - her samler vi alle spørgsmål og svar - og så kan det være at netop dit spørgsmål bliver udgangspunktet for en artikel i Folkebladet.

Annonce

Søger fællesskab på landet

- Vi bliver alle sammen et år ældre, for hvert år der går, og i nogle landsbyer har man set, at mange borgere er rykket til inden for få år. Borgere, som er blevet i området, fordi de er glade for at være der. Er det tilfældet, kan mange blive over 65 år på samme tid, siger Steffen Damsgaard, der foruden sin organisationspost repræsenterer Venstre i byrådet i Lemvig Kommune.

- Men det kan også være, at man oplever, at mange unge flytter fra landsbyen, så den ældre gruppe fylder mere. Hvis det er tilfældet, er det bekymrende, siger han.

Som formand for Landdistrikternes Fællesråd er Steffen Damsgaard i berøring med mange oplandsområder, og han har flere steder set, hvordan landsbysamfund er lykkedes med at skabe udvikling.

I den forbindelse er udviklingen især båret af evnen til at tiltrække børnefamilier til et område, og der har man som landsby selv en rolle at spille, vurderer Steffen Damsgaard.

- Der er en tendens til, at når man er færdig med sin uddannelse og skal til at have børn, så rykker man fra de fire-fem største byer i Danmark og ud på landet, hvor man søger fællesskab og nærvær, siger han.

- I den forbindelse er tilflyttere opmærksomme på, om der er noget i et område, der passer til ens livssyn. Det kan være økologiske samfund, bofællesskaber eller nye boformer. Så hvis man vil tiltrække flere indbyggere, kan der ligge et potentiale i at arbejde med levefællesskaber, siger Steffen Damsgaard.

Annonce

Klyngetilgang kan være vejen frem

Steffen Damsgaard oplever generelt, at de landsbyer, der formår at tiltrække tilflyttere, lykkes med at gøre sig attraktive i forhold til eksempelvis kulturtilbud og aktiviteter.

- De folk, der flytter til, vil gerne hen til et sted, hvor der sker noget. Så de steder, der formår at holde gang i udviklingen og skabe tilbud, vil være steder, der er foretrukne at bosætte sig, siger Steffen Damsgaard.

Dertil kommer de områder, hvor daginstitutionen er lukket, brugsen har drejet nøglen om, og det frivillige liv bliver holdt oppe af de få. Men selv her er der mulighed for at agere, mener Steffen Damsgaard.

- Man ser nogle steder, at landsbyerne er begyndt arbejde ud fra en klyngetilgang, hvor man går sammen tre-fire-fem landsbyer. Så kan man have en multisal det ene sted, et fodboldhold det andet og en ren bosætningslandsby det tredje, siger han, der generelt oplever, at der er opland i andre kommuner, der er på hælene sammenlignet med oplandet i Horsens Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens For abonnenter

Tredobbelt-gevinst til AC Horsens, men sportslig succes kan i sidste ende koste million-præmie

Annonce