Annonce
Erhverv

Her er der ingen krisesnak: Vi har været gode til at forberede os på det uforudsigelige

Vola har blandt andet fordel af, at byggepladser rundt omkring i verden foreløbig synes at klare frisag i forhold til coronakrisen og derfor fortsat har behov for koncernens produkter. Arkivfoto: Morten Pape
Armaturproducenten Vola har sendt 50 funktionærer hjem for at arbejde, men hverken drift eller omsætning er presset, beretter direktør.
Annonce

Horsens: Coronaudbrud og national nedlukning behøver ikke være en hæmsko for hverken drift eller omsætning. Ikke hvis du er velforberedt og ellers befinder dig i en hårdfør branche.

Det erfarer den horsensianske armaturproducent Vola, der trods 50 funktionærer i hjemmearbejde kører på fuldt blus.

- Det er gået langt over forventning indtil nu, siger direktør Johannes Saugbjerg.

- Vi har stadig en fornuftig ordretilgang og en fornuftig omsætning, og vi er kommet fint ud af marts. Så foreløbig ser vi fortrøstningsfuldt på situationen, men vi ved selvfølgelig ikke, hvordan det ser ud om en måned, siger han.

Hjemmearbejde i Region Midtjylland

Dansk Industri har opgjort, at 138.000 privatansatte i Region Midtjylland arbejder hjemmefra under coronakrisen. Det svarer til 30 procent af den private arbejdsstyrke.

På landsplan arbejder 640.000 privatansatte hjemme. Det svarer til 31 procent af arbejdsstyrken.

Hjemmearbejde er mest udbredt blandt serviceerhverv, mens det bliver brugt i mindre omfang i fremstillingssektoren.

Annonce

80 procent arbejder hjemme

Vola, der designer og producerer armaturer, har hele sin produktion i Horsens og driver derudover salgskontorer i en stribe lande, herunder Kina, Australien, Tyskland og England.

Mens hele salgsorganisationen i Danmark og udlandet arbejder hjemmefra, møder firmaets fabriksarbejdere fortsat ind på Chr. Nielsens Vej.

- Vores produktion kører 100 procent, så vores fabriksarbejdere er på arbejde. Men alle, der kan sendes hjem, arbejder hjemmefra. Det svarer til 80 procent af de funktionæransatte i Horsens og alle ansatte i udlandet, siger Johannes Saugbjerg, der selv arbejder hjemmefra to-tre gange om ugen.

Johannes Saugbjerg, der også er lokalformand for Dansk Industri, oplever, at coronakrisen har ramt langt mere branchespecifikt, end det eksempelvis var tilfældet med finanskrisen i slutningen af 00'erne. Derfor styrtbløder virksomheder i nogle brancher, mens virksomheder i andre brancher holder skindet på næsen.

- Men selv på tværs af industrien rammer krisen de forskellige brancher ulige, siger Johannes Saugbjerg.

Annonce

Aktivitet på byggepladserne

Når krisen har ramt Vola i så begrænset omfang, som det er tilfældet, skyldes det ifølge direktøren også de interne forhold hos armaturproducenten.

- Vi har en fordel af, at vi producerer i Danmark. De råvarer, vi skal bruge, har vi fin adgang til, og vi har oplevet stor efterspørgsel på de produkter, vi kan levere med kort varsel, formentlig fordi nogle kunder gerne vil være sikre på, at de får deres varer, siger Johannes Saugbjerg.

- Samtidig har vi måske været gode til at forberede os på det uforudsigelige i det her. Vi har i mange år arbejdet på at have en omstillingsparat organisation, og det hjælper os nu. De ansatte har hurtigt vænnet sig til situationen, siger han.

Vola leverer samtidig mange varer til byggepladserne rundt omkring i verden, og her er der de fleste steder fortsat aktivitet.

- Så der er stadig efterspørgsel på vores produkter, fordi de byggerier, der er i gang, typisk kører videre under krisen. Der, hvor man på mellemlang sigt kan have en bekymring, er i forhold til, hvad der bliver sat i gang af nyere ting, siger Johannes Saugbjerg.

Uanset hvor længe krisen kommer til at vare, er direktøren overbevist om, at det er en anden virkelighed, der venter, når samfundet kommer ud på den anden side. Det gælder også hos Vola, hvor coronaudbruddet har ført til nye vaner, der formentlig vil bestå.

- Inden krisen var vi i forvejen på vej mod at blive mere digitaliseret. Den overgang er blevet accelereret, fordi alle har været tvunget til at gøre brug af de værktøjer, vi har fået, blandt andet til virtuelle møder, siger han.

Johannes Saugbjerg er foreløbig fortrøstning i forhold til coronakrisens konsekvenser for den lokale armaturproducent. Arkivfoto: Morten Pape

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce