Annonce
Kultur

Her bliver der lukket ned - her bliver der ikke: Få overblikket efter ny melding om nedlukning af Sønderbro Sogn

Fotos: Søren E. Alwan, Morten Pape, Mette Louise Fasdal og Smash Padelcenter
Horsens Kommune blev lørdag formiddag påbudt at lukke private kultur- og træningstilbud i Sønderbro Sogn. Få overblikket over, hvad der officielt er lukket ned, og hvad der går fri.

Horsens: Private kultur- og træningstilbud i Sønderbro Sogn skal lukke ned som følge af smitteudviklingen i området, og Horsens Kommune er forpligtet til at påbyde netop sådan en nedlukning.

Sådan lyder den klare melding fra Kulturministeriet, efter Sønderbro Sogn fredag blev ramt af den automatiske nedlukning for sogne med for høje smittetal.

Det slukker håbet for, at private kultur- og idrætstilbud kan få dispensation mod lukningen, hvilket Horsens Kommune ellers havde forsøgt at argumentere for.

Annonce

Nedlukningen gælder fra lørdag og mindst en uge frem. Herunder er der en liste med de steder, der er lukket ned - og nederst et lille overblik over, hvad der ikke er omfattet:

Hvis et sogn lukker ned

Hvis følgende tre kriterier opfyldes, vil et sogn blive påbudt at lukke ned:

 • Incidenstal over 500 per 100.000 indbyggere.
 • Mindst 20 smittetilfælde.
 • Positivprocent over 2,5.

Alle tre kriterier måles over den seneste uge. Hvis et sogn skal åbne igen, skal mindst ét af kriterierne ikke være opfyldt i en uge i træk.

Når et sogn bliver påbudt nedlukning, skal følgende lukke ned:

 • Grundskoler, SFO og klubtilbud samt - med få undtagelser - ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner. Sårbare elever er undtaget, og der oprettes nødpasning. 
 • Lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter.
 • Lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter.

Det omfatter både kommunale, statslige, private og selvejende tilbud, og det gælder kun de faciliteter, der befinder sig geografisk i sognet.

Sundhedsmyndighederne opfordrer i forbindelse med en lokal nedlukning til følgende:

 • Indbyggere i sognet ser så få personer som muligt.
 • Offentlige medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere lader medarbejdere så vidt muligt arbejde hjemmefra.
 • Små børn passes hjemme.
 • Dagtilbud opdeler børn i faste, mindre grupper mv.
 • Indbyggere i området lader sig teste for covid-19.

Kilde: Coronasmitte.dk

Smash Padelcenter

Smash Padelcenter smed selv dette lettere deprimerende billede på sine sociale medieplatforme. Foto: Smash Padelcenter

Det nyåbnede Smash Padelcenter på Fuglevangsvej tog med det samme konsekvensen af smitteudviklingen og lukkede fredag ned - dog med et håb om, at stedet kunne åbne mandag igen, da Horsens Kommune var i gang med at søge dispensation på vegne af kultur- og idrætstilbud med flest kunder uden for Sønderbro Sogn.

Det lykkedes ikke, og derfor er padelcentret lukket, indtil sognet igen kan åbne.

Lørdag formiddag, inden meldingen om den totale nedlukning, var det allerede en dybt frustreret direktør for Smash Padelcenter, der snakkede med Folkebladet:

- Det er totalt meningsløst, at en virksomhed som vores skal lukke ned. Den type kunder vi har, kommer fra hele Horsens og også fra byerne omkring. Det er hårdt og ukritisk at lukke alt ned. Der sidder nogle højere i systemet og trykker på knapper uden at tænke på dem på gulvet, lød det fra Asger Ravn.

Megascope

I forsommeren 2020 kunne Megascope genåbne uden at lukke bare to dage senere. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Vi har lukket butikken nu, lød det lørdag formiddag fra Erling Kræmmer, direktør i Megascope.

Biografen havde i første omgang meldt ud, at den var åben, indtil der kom et påbud om det modsatte, og det skete så lørdag formiddag.

- Vi er i gang med at kontakte alle dem, der har bestilt billetter til den kommende uge. Vi kommer til at skuffe en masse mennesker, der havde glædet sig, men sådan er det. Der er ikke noget at gøre ved det, fortalte Erling Kræmmer.

Fitnesscentre

Fit & Sunds andre afdelinger, som den på Strandkærvej, kan stadig benyttes af beboere fra Sønderbro Sogn. Arkivfoto: Søren E. Alwan

"Med tungt hjerte må vi igen lukke midlertidig, da vores center har adresse i Sønderbro Sogn, som netop er påbudt nedlukning."

Sådan lyder den nedslående melding på Facebook fra FitnessX med adresse på Emil Møllers Gade.

Også Loop Fitness og Fit & Sund - begge på Høegh Guldbergs Gade - har givet sine brugere og Facebook-følgere besked om nedlukningen.

Fit & Sund har i øvrigt stadig åbent i afdelingerne på Torsted Allé, Strandkærvej og Langmarksvej, som beboere fra Sønderbro Sogn gerne må benytte, ligesom de må med andre fitnesscentre, kultur- og idrætstilbud uden for sognegrænsen.

Sønderbro Kirke

Sønderbro Kirke aflyser eller udskyder det meste. Arkivfoto: Morten Pape

Sønderbro Kirke kan som udgangspunkt stadig gennemføre gudstjenester og alle kirkelige handlinger, men menighedsrådet har besluttet at drosle ned, oplyser formand Tove Asmussen i en mail til Folkebladet.

Menighedsrådet har meldt ud, at der søndag 9. maj gennemføres en kort gudstjeneste uden sang og nadver og med god afstand mellem deltagerne, men ellers er gudstjenesterne Kristi himmelfartsdag og den efterfølgende søndag aflyst.

Bisættelser og dåb gennemføres til de aftalte tider uden ændringer.

Arrangementer som Elses Strikkeklub, Fredagsfolkeren og Højtlæsning for voksne er udsat på ubestemt dato, mens en sogneudflugt 11. maj stadig gennemføres, da den foregår uden for Sønderbro Sogn og dermed ikke er omfattet af nedlukning.

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej

Horsens Byskole Afdeling Lindvigsvej er en del af det lukkede sogn. Arkivfoto: Claus Skovholm

Forældre til elever på Horsens Byskole fik fredag besked om lukningen af Afdeling Lindvigsvej via Aula. Fra mandag og frem til genåbningen må undervisningen altså klares virtuelt uden fysisk fremmøde.

På skoleområdet omfatter lukningen også sfo og fritidstilbud. 

Til gengæld er skolens specialafdeling ikke lukket ned. Det vil sige, at eleverne i de seks klasser samt personalet fortsat skal møde fysisk i skole.

Elever på Horsens Byskoles andre afdelinger skal stadig møde fysisk ind til undervisningen, også hvis de bor i Sønderbro Sogn.

Uddannelsessteder

Grænsen for Sønderbro Sogn går blandt andet ved Bygholm Å her på billedet. Til højre for åen skal Megascope lukke, mens Horsens HF & VUC er blevet fritaget. Arkivfoto: Morten Pape

Ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner er også underlagt nedlukningen, mens videregående uddannelser går fri.

Der kan dog søges om fritagelse, hvis eleverne for eksempel kommer fra andre områder. Det har Horsens HF og VUC gjort, og her har man fået godkendt fritagelsen, så eleverne kan møde ind igen efter weekenden. Det oplyser rektor Dinna Balling via mail til Folkebladet.

Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens har meldt ud, at Horsens-lokationen er lukket, og undervisningen i den kommende uge klares online.

Sprogcenter Midt er med stor sandsynlighed også omfattet af nedlukningen, men det har i skrivende stund ikke været muligt at få det bekræftet hos stedets ledelse.

Forenings- og fritidstilbud

Umiddelbart er Ungdomsskolen Horsens i et vist omgang påvirket, da hovedafdelingen, Den Grå Fabrik, har adresse i sognet. Folkebladet har forsøgt at få fat i ungdomsskoleleder Nina Nielsen for at høre om omfanget.

Generelt set gælder nedlukningen for lokaler og faciliteter, hvor der udøves kultur-, idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. En forening eller et fritidstilbud med adresse i Sønderbro Sogn kan dog stadig tilbyde aktiviteter, der foregår uden for sognet.

Et kig på Horsens Kommunes foreningsoversigt viser, at blandt andre foreningerne KFUM og KFUK i Horsens, Sønderbro Aktivitet, Horsens Garden, Horsens Athletklub og Horsens Petanque Klub har adresse i Sønderbro Sogn.

Dette er ikke påvirket

Spisesteder er ikke en del af nedlukningen på sogneniveau. Arkivfoto: Mette Louise Fasdal

Ikke alt bliver påbudt at lukke ned ved den automatiske nedlukning af et sogn.

Det gælder blandt andre liberale erhverv som frisører; butikker, indkøbscentre og andet detailhandel; restauranter og serveringssteder; videregående uddannelser samt basarer og arkader.

Alt dette vil kunne komme på tale, hvis en hel kommune lukker ned, men som udgangspunkt ikke, når det er et sogn.

I forbindelse med en nedlukning skal der tilbydes nødpasning til dem, der ikke har mulighed for at tilbyde børnene hjemmeundervisning, ligesom sårbare elever vil kunne være undtaget for nedlukningen.

Annonce
Horsens For abonnenter

132-årig bygning på Søndergade får nyt liv efter brand: 10 nye lejemål klar til december

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Afføring over det hele og tisseri i Vitus Berings Park: Ulækre toiletter får folk til at finde alternative løsninger

Navne For abonnenter

S-nestor og eks-viceborgmester i Horsens er død

Horsens

Mønstereksempel på den gode idé: FC Horsens' prestigeprojekt henter over to millioner ind

Erhverv

Vinbutik lukker: Indehaver vil have mere tid til familien

Debat

S-spidser takker nej til S-udspil: Nye provinsstudiepladser skal ikke betales af ingeniørstudier i Horsens

Hedensted For abonnenter

Tidligere souschef brugte 51.000 kroner af sfo-forældres madpenge på at dække over sin spilafhængighed

Horsens

En kvælersnor for udviklingen: Det er alt for snævert, lyder det fra 20 landsbyer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

AC Horsens

Her er hullerne: AC Horsens har mistet halvdelen af startopstillingen

Erhverv For abonnenter

Ny forsinkelse i betændt ådal-sag: - Den her sag er dybt uheldig, siger borgmester

Horsens

19-årig stak af med tre kartoner smøger fra Bilka

Annonce