Annonce
Horsens

Hendricks: Ja, empatien er under pres

Vincent Hendricks var en af mange debattører, som var til fejring af grundlovsdagen på Fængslet. Foto: Søren E. Alwan
Filosofiprofessor Vincent Hendricks var en af mange debattører, som fejrede en anderledes grundlovsdag på Fængslet under temaet ”Ytringsfrihed i den offentlige debat - er empatien under pres?”
Annonce

Horsens: Grundlovsdagen har taget en helt ny drejning. I hvert fald på Fængslet i Horsens, hvor politikerne onsdag var skiftet ud med nationale meningsdannere til en snak om empati og sociale spilleregler på nettet - eller mangel på samme.

En af dem, som havde sagt ja til at bruge eftermiddagen i Horsens, var Vincent Hendricks, dr.phil., ph.d. og professor i formel filosofi ved Københavns Universitet.

- Jeg har ikke set et møde før, der ser sådan ud, så jeg kommer, netop fordi det er noget helt andet. Det interessante er at give folk noget, de ikke forventer, siger han.

Annonce

Empatien er under pres

Temaet til årets grundlovsdebat var ”Ytringsfrihed i den offentlige debat - er empatien under pres?” Og svaret på det spørgsmål er Vincent Hendricks ikke i tvivl om.

- Ja, empatien er under pres. Meget af den offentlige debat er flyttet ud på nettet. På de sociale medier for eksempel, kan man ikke se hinanden og dermed ikke se, hvordan folk reagerer på det, man siger, forklarer han og fortsætter:

- Man sidder og kommunikerer med et profilbillede, som kan være alt fra en kummefryser til en kattekilling.

Annonce

Krop og øjne

Med temaet i baghovedet lægger Vincent Hendricks netop vægt på, hvor afgørende det menneskelige møde er for vores evne til at være empatiske over for hinanden. Hvilket alt for tit går fløjten på nettet.

- Det, vi siger, er kun halvdelen. Resten af det, der bliver "sagt", er gestik, ansigtsudtryk, kropssprog og at kunne se hinanden i øjnene. De vilkår er væk på nettet, siger han.

Derfor er professoren heller ikke i tvivl om, at hvis folk skal stå ved deres ord og meninger, skal de ytres ansigt til ansigt.

- Du kan afgive et løfte på nettet uden at se hinanden i øjnene og uden rigtig at føle sig forpligtet. Så det er ikke ligegyldigt, at folk mødes, specielt ikke når tendensen er, at de mødes mindre.

Annonce

Social samfundskontrakt

Til grundlovsmødet, som bød på debatter i flere timer, var Vincent Hendricks i selskab med blandt andre Anders Lund Madsen, Knud Romer og Martin Krasnik, og han havde på forhånd set frem til at være med i debatten.

- Jeg håber, jeg kan bidrage til en vigtig diskussion om grundlaget for demokratiet. Det er en social samfundskontrakt, som vi alle har indvilget i blive enige om, for at mange skal kunne leve sammen. Grundloven er jo grunden til, at Danmark fungerer som samfund. At vi har en demokratisk vedtaget forfatning, som vi er blevet enige om at leve under, siger han og pointerer:

- Fælles viden og empati har rigtig hårde vilkår, og det er noget, vi ser nu. Vi er faktisk udfordrede i en informationstidsalder på den konstruktive og opbyggelige samtale. Hvis vi skulle blive enige om Danmarks grundlov på Facebook, var det nok ikke lykkedes, vurderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Store planer for midtbyen

Horsens

Lars mener, at hans 150.000 burhøns har det fantastisk: Intet taler for at nedlægge produktionen

Annonce