Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Kartoffelchips med et tvist

Foto: Helle Troelsen

Denne opskrift på hjemmelavede kartoffelchips er ret banal. Man tager blot et mandolinjern og snitter kartoflerne så tyndt som muligt og frituresteger dem ved høj varme, til de begynder at poppe op og få farve.

Men så banalt behøver det ikke at være. Her op til nytårsaften må man gerne skrue lidt op for ekstra spas og smag. Jeg gravede de mest farvestrålende kartofler op fra køkkenhaven. I år har jeg dyrket ”Blå Congo” og ”Lily Rose”, der giver blå og pink kartofler. De er ikke så kønne med julens brune sovs, men er til gengæld ret dekorative i salater og friteret som chips.

Smagen er peppet op med hjemmelavet kryddersalt tilsat rosmarin, citronskal, peber og sort trøffel. Det giver en dejlig umamismag med salt, surt, stærkt og sødt.

Annonce

Kartoffelchipsene bliver serveret nytårsaften som snack.

Ingredienser

Kartofler, f.eks. Blå Congo og Lily Rose - almindelige hvide kan også bruges

Smagsneutral olie


Kryddersalt:

100 gram groft middelhavssalt

1 tsk. friskkværnet peber

3 stilke frisk rosmarin

Revet citronskal af 1 usprøjtet citron

1 sort trøffel, fintrevet

Annonce

Sådan gør jeg

Kryddersaltet laves først. Frisk rosmarin hakkes til plukfisk i en minihakker. Hæld derefter groft middelhavssalt i, og blend kortvarigt, så saltet stadig er groft, men er blevet mikset godt med rosmarinen. Det får en smuk grøn farve. Citronskal rives fint og blandes sammen med saltet. Peber kværnes i.

Saltet hældes ud på en bageplade med bagepapir, og tørres i ovnen ved 100 grader varmluft i en halv time. Det vendes et par gange.

Tag det ud og køl det ned. Riv trøffel fint og rør det sammen med saltet.

Skræl og snit kartoflerne til meget tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem straks i koldt vand, så de ikke bliver brune. Lige inden de kommer i frituren, skal de duppes tørre med et viskestykke.

Varm smagsneutral olie op ved høj varme i en gryde med stor overflade. Jeg bruger en sauter-gryde. Når olien er rygende varm, kommes et lag kartoffelskiver i. De er færdige, når de bobler op og bliver gyldne i kanten.

Læg dem på fedtsugende papir, og drys straks med kryddersalt.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce