Annonce
Udland

Helle Thorning-Schmidt vil have en kvinde i spidsen for EU

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten som kommissionsformand, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema. - Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, siger hun. (Arkivfoto).

Danmarks første kvindelige statsminister mener, at en kvinde bør overtage posten som kommissionsformand.

Der har aldrig været en kvindelig formand for EU-Kommissionen. Men det skal der laves om på, mener Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt, der til sommer stopper som direktør for det internationale Red Barnet, vurderer, at der er mange gode kvindelige kandidater til posten som formand for EU-Kommissionen.

- Jeg mener helt bestemt, at det er tid til at få en kvinde i spidsen. Der er mange kvalificerede kvinder i Den Europæiske Union, som kan klare det, selv om der ikke er mange, der har været premierministre.

- Der har været en masse konservative mænd, der har haft jobbet, men det er tid til en kvinde, siger Helle Thorning-Schmidt til mediet Politico, der dækker europæisk politik.

Den nuværende kommissionsformand Jean-Claude Junckers mandat udløber til november.

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema.

- Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, siger hun.

Til sommer, når Thorning-Schmidt stopper i Red Barnet, vil hun indlede en bestyrelseskarriere. Hun har arbejdet i Red Barnet siden 2016.

Helle Thorning-Schmidt roser i interviewet EU-landene for, hvordan de står sammen, når det gælder brexit.

- Det er ret fantastisk, og jeg er meget stolt af de europæiske lande over, at de faktisk har formået at stå sammen og haft én samlet holdning.

- Som en, der har deltaget i over 30 EU-topmøder, kan jeg sige, at det ikke er en let ting at gøre, fordi der er så mange forskellige interesser på spil, siger hun.

Samtidig retter hun kritik mod Storbritannien og premierminister Theresa May.

- Der er sket så mange ting igennem de seneste næsten tre år, som bare har været fejl på fejl på fejl, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun vurderer, at et brexit uden en aftale vil skade mange mennesker. Her nævner hun, at det især vil ramme marginaliserede grupper af mennesker, der i forvejen ikke har mange midler at gøre godt med.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce