Annonce
Kultur

Heftig slutspurt på et heftigt byggeri: Se billederne fra åbningen af Fængslets historiske ombygning

8. november 1892 blev forbryderen Jens Nielsen som den sidste henrettet ved halshugning i indergården i Horsens Statsfængsel. Nu - små 130 år senere - får de tykke mure i den forhenværende straffeanstalt mere positive historier at fortælle, når den overdækkede gård skal huse koncerter, festivaler, messer og konferencer. Foto: Morten Pape
Fængslets 100 millioner kroner dyre ombygning er nu officielt taget i brug. V for Vestsalen - v for verdensklasse, lød overskriften fra første aften i Horsens bemærkelsesværdige ny kultur-rum.

Horsens: De Olympiske Lege er overstået, men hvis disciplinen "slutspurt i historiske ombygninger" kommer på det officielle program i fremtiden, står Horsens med en mulig deltager i dysten.

På Fængslet måtte håndværkerne tirsdag nemlig løbe stærkt til det allersidste for at nå over målstregen med ombygningsprojektet Vestsalen.

Sagt på jysk er vi rigtig gedigent stolte af de her rum.

Henning Nørbæk

Det konstaterede Fængslets formand Henning Nørbæk, da han og resten af det hold, der har stået bag virkeliggørelsen af den over 100 millioner kroner dyre, historiske ombygning, tirsdag aften kunne puste ud ved den officielle åbning.

Annonce
Fængslets leder-duo, formand Henning Nørbæk og direktør Astrid Søes Poulsen, bød gæsterne velkommen få timer efter, den sidste lampe var kommet på plads i Vestsalen. Det havde været en spurt at blive klar til åbningen. Foto: Morten Pape

- En stor vision er ført ud i livet; faktisk en vision, der blev født helt tilbage i 2015, da bestyrelsen i Fængslet satte gang i et stort udviklingsarbejde og hidkaldte eksperter til at komme med bud på, hvordan Fængslet kunne udvikle sig.

- Vejen er gået gennem arkitektkonkurrence, entreprenør-konkurrence, en meget lang række fondsansøgninger og en ubeskrivelig mængde af møder frem til i dag, hvor vi står i den færdige sal, sagde Henning Nørbæk.

- Vi er gedigent stolte

- Sagt på jysk er vi rigtig gedigent stolte af de her rum, sagde formanden og satte ord på slutspurtens intensitet ved at bemærke, at den sidste lampe i salen kom på plads ved 16-tiden tirsdag eftermiddag - tre timer inden åbningen.

- Det har til tider været hektisk og nervepirrende, men også lærerigt, sagde en tydeligt stolt Henning Nørbæk, der har været en drivkraft i Fængslets udvikling, siden stedet åbnede som lokalt kultur-fyrtårn i 2012.

Rune Riis, chefarkitekt og partner i det aarhusianske arkitektfirma Cubo Arkitekter, afslørede, at han på et tidspunkt var kommet til at sige, at Vestsalen havde potentiale til at blive arkitektur af international klasse. Den udtalelse stod han ved, da han talte ved åbningsfesten. - Den store udfordring har været at få noget meget kompliceret til at se enkelt ud, og når man gør status nu, føler jeg mig fortsat overbevist om, at vi er nået i mål med et projekt, som kommer til at markere sig i en radius, der ikke kan indeholdes af vores landegrænser, sagde han. Foto: Morten Pape

At de sidste detaljer havde givet sved på panden, bemærkede gæsterne dog næppe. Tværtimod var det ord som "ærefrygt", "benovelse" og "arkitektur i verdensklasse", der gik igen i de obligatoriske taler og blandt det inviterede publikum, der bestod af håndværkere, arkitekter, politikere, fondsrepræsentanter og mange fra det kultur- og erhvervsliv, der nu kan se frem til at bruge stedet.

Den lilla løber var rullet ud ved Fængslet. Foto: Morten Pape
Kwamie Liv var aftenens musikalske overraskelse, og selv om Vestsalen allerede på premiereaftenen afslørede sig som et sted, hvor lystig snik-snak i bar-området kan genere optrædende på scenen, leverede hun en intens minikoncert på to numre. Blandt andet med en personlig fortolkning af Kim Larsens "Pianomand". Foto: Morten Pape

Vestsalen, som kort fortalt er et 1200 kvadratmeter stort kultur- og konferencerum, der gennempiercer nederste etage af det forhenværende statsfængsels vestfløj, skal i nærmeste fremtid blandt andet huse både Horsens Teaterfestival og Krimimessen Horsens.

Vestsalen

  • Byggeriet af Vestsalen blev officielt sat i gang 11. juni 2020
  • Salen, der har et budget på 100 millioner kroner, er skabt ved at forbinde den indre og ydre vestvendte fængselsgård og "skyde" et helt nyt rum ind i det hul, der opstod.
  • Kapaciteten bliver 800 personer i det ca. 1200 kvadratmeter store rum.
  • Vestsalen bliver en af Fængslets store satsninger på at huse endnu flere koncerter, events og konferencer i fremtiden.
  • Byggeriet er finansieret via fonde. Casa A/S har været hovedentreprenør, mens arkitektfirmaet Cubo fra Aarhus samt Rambøll og Niras er med som rådgivere.
Annonce

Tidligere en lukket verden

På længere sigt er planen, at de arkitektonisk rå rammer, der forbinder den indre og ydre fængselsgård, også skal lægge rum til en bred vifte af oplevelser. Både af lokal, national og international karat, fortalte Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen.

Musiker og booker Michael Fast var bare et af mange kendte ansigter fra det lokale kulturliv, som var begejstret for byens ny koncert- og kultursted. Det forhenværende Pretty Maids-trommeslager glæder sig at opleve koncerter med smæk på, som kan teste akustikken i Vestsalen. Foto: Morten Pape

- Fængslet var tidligere en lukket verden, der var bygget til at holde folk indespærret og omverdenen ude. Vi har siden 2012 arbejdet på at åbne Fængslet og invitere mennesker indenfor og bruge de historiske rammer til at skabe magiske oplevelser. Jeg ved ikke med jer, men jeg synes altså, det er magisk lige nu, sagde Astrid Søes Poulsen til gæsterne, mens de inspicerede salens rustikke vægge, de tonstunge stålbjælker, der bærer hele konstruktionen, og kiggede op mod det glastag, der er lagt over den ene af Fængslets indre gårde.

Var gæsternes kompas i uorden, kunne en smuk sensommer-solnedgang forsikre dem om, de var landet i den rigtige del af Fængslet... Vestsalen. Foto: Morten Pape

- Med Vestsalen er vi nået langt med visionen om at transformere stedet fra lukket til åbent. Vi har endda gennembrudt de tykke mure, lød det fra Fængslets direktør, som dermed tænkte på de flere end 250.000 mursten, der er fjernet for at skabe det enorme hul i Fængslets gamle mure, som Vestsalen nu fylder.

Der er endnu ikke sat en dato for en officiel indvielse af stedet for en bredere offentlighed, men der arbejdes på sagen, oplyser Astrid Søes Poulsen.

Rapperen Per Vers agerede konferencier og rappede frit over aftenens taler. Foto: Morten Pape
"Himlen over Vestsalen" kaldes glastaget over den indre gård, der nu er en helårsduelig del af den i alt 1200 kvadratmeter store sal. Foto: Morten Pape
Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce