Annonce
Horsens

Heftig debat og beskyldning om rævekage-bagning: Nu er 'sladre'-ordning sendt til hjørne

Valgaften Horsens Rådhus under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017. Foto: Morten Pape

V, K, DF og EL ville have whistleblower-ordning vedtaget straks, men LA, S og SF vedtog i stedet et ændringsforslag om at sende ordningen til behandling i økonomi- og erhvervsudvalget. Forventningen er, at byrådet vedtager en whistleblower-ordning i forbindelse med budgetforhandlingerne til efteråret.

Horsens: Horsens Kommune får nok en whistleblower-ordning, måske endda med hele byrådets velsignelse, men det blev ikke mandag aftens byrådsmøde, at politikerne valgte at besegle den på papir.

Et forslag fra Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om at vedtage et udkast til en whistleblower-ordning og sende det i høring kom aldrig til afstemning, for inden da havde et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance vedtaget et ændringsforslag fra Jakob Bille (LA).

I Billes forslag udskydes vedtagelsen af ordningen, indtil økonom- og erhvervsudvalget og de relevante medarbejderudvalg har haft ordningen til grundig behandling. Af teksten fremgår det, at "det endelige forslag til en whistleblower-ordning besluttes herefter i efteråret 2018", formentlig ved budgetforhandlingerne.

Borgmester Peter Sørensen (S) og gruppeformand Andreas Boesen (S) understregede, at S fortsat ikke er tilhænger af ordningen, men antydede, at partiet efter en grundig debat godt kan gå med til at lade det være en del af et budgetforlig.

- Vi er ikke tonedøve. Vi kan godt fornemme, at der er stemning for at indføre en whistleblower-ordning blandt de øvrige partier. Det er processen og tempoet, vi er uenige om, konstaterede han.

Vi er ikke tonedøve. Vi kan godt fornemme, at der er stemning for at indføre en whistleblower-ordning blandt de øvrige partier. Det er processen og tempoet, vi er uenige om.

Peter Sørensen (S), borgmester

Verbale angreb på LA og SF

Inden afstemningen var forsamlingen igennem en to timer lang og til tider lettere kaotisk debat, der indeholdt hele fire ændringsforslag til det oprindelige forslag, heftige beskyldninger om taktik og spin på tværs af salen og en indlagt pause, foreslået af Venstre, så partierne indbyrdes kunne koordinere, hvad de egentlig skulle stemme.

Ændringsforslagene kom fra Enhedslisten og Venstre, der på forskellige måder - men forgæves - forsøgte at få et flertal til at vedtage, at Horsens skal have en whistleblower-ordning nu.

V, K, DF og EL var især ude efter Jakob Bille og Paw Amdisen (SF), der, selvom de er erklærede fortalere for en whistleblower-ordning, ikke ville stemme sammen med fire-partigruppen.

Adskillige gange blev de to angrebet verbalt af byrådskolleger fra V, DF, K og EL, der klandrede Bille og Amdisen for ikke at slå til, når et flertal uden om S nu havde en mulighed for endegyldigt at vedtage ordningen.

- Lisbeths (Torfing (EL), red.) forslag er velgennemtænkt og gennemarbejdet. Vi var enige i valgkampen, så lad os da slå til, konstaterede Claus Kvist Hansen (DF).

Både Bille og Amdisen svarede, at Horsens nok skal få en whistleblower-ordning, men at processen skal køres ordentligt igennem.

- Det har været et ønske fra SF siden 2012, hvor vi fremsatte forslaget første gang, og jeg kan godt vente nogle måneder mere på, at vi får et gennemarbejdet forslag, hvor også medarbejderne er inddraget, sagde Paw Amdisen, der beskyldte det oprindelige forslag for at være en del af et parti-taktisk spil fra primært Venstre.

- Jeg vil ikke være med i et smalt flertal bare for at drille borgmesteren, sagde han.

Annonce

Beskyldning om bestilt arbejde

Efterhånden som ændringsforslagene myldrede frem, opstod en debat om selve arbejdsformen i byrådet.

Andreas Boesen (S) sagde, at "det der med bare at klappe til, når der er et flertal, det gør vi ikke i Horsens".

- Vi samarbejder så vidt muligt og bruger det system, vi har. Indtil videre er der kommet tre ændringsforslag i aften, det er jo latterligt. Lad os tage det som en lærestreg og se, om vi ikke kan gøre det lidt bedre næste gang, konstaterede han.

Ekstra varmt blev der i byrådssalen, da Jørgen Korshøj (V) beskyldte Socialdemokratiet for at have bestilt ændringsforslaget fra Jakob Bille.

- Det vælger jeg at overhøre, konstaterede en synligt vred Peter Sørensen, mens hans partifælle Per. S. Andersen bemærkede, at Korshøjs bemærkning var "den ringeste", han havde hørt i sin tid i byrådet.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce