Annonce
Erhverv

Hedensteds erhvervsvenlighed daler ned på bronzepladsen

Hedensteds virksomheder er i høj grad tilfredse med behandlingen fra deres kommune. I næsten alle parametre i ny undersøgelse fra Dansk Industri scorer Hedensted Kommune karakterer i den helt høje ende. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Dugfrisk undersøgelse fra Dansk Industri placerer Hedensted Kommune i top på en lang række erhvervsparametre. En dumpet infrastruktur koster dog sidste års andenplads.

Hedensted: For syvende år i træk har Hedensted fået Dansk Industris ord på, at man er blandt landets absolut bedste kommuner at drive virksomhed i.

I den årlige erhvervsklimaundersøgelse, der netop er blevet offentliggjort, er Hedensted Kommune milevidt foran nabokommunerne Horsens og Vejle. Faktisk kan kun Ikast-Brande og Herning bryste sig af at være en bedre erhvervskommune.

Og selvom det er et trin ned i forhold til de seneste to års sølvmedaljer, får det alligevel fortrinsvis smilet frem hos borgmester Kasper Glyngø (S).

- Mit umiddelbare indtryk var "øv", for vi vil selvfølgelig hellere tage et skridt frem end et skridt tilbage, men vi er ikke den eneste kommune, der arbejder stenhårdt med det. Det er stadig et super flot resultat, der placerer os som den bedste i hele Østjylland, og det er utvivlsom helt små marginaler, der skiller toppen, siger han, og fortsætter:

- Mange af de kommuner, vi sammenligner os med, har også taget et par skridt ned, og særligt set i det lys har vi al mulig grund til at være stolte. Jeg tror, rigtig mange hjertens gerne vil bytte placering med os.

Annonce

Hedensted har en rigtig stærk servicekultur, og erhvervsledere bliver altid mødt med spørgsmålet "Er der andet, vi kan hjælpe dig med?" - uanset om virksomheden henvender sig til kommunen, fordi virksomheden vil udvide, søge om en miljøtilladelse eller mangler medarbejdere.

Carsten Wengel, formand, DI Horsens.

Om undersøgelsen

DI's undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er niende år i træk, DI laver undersøgelsen.Knap 7.700 virksomheder inden for DI's brancher - blandt andre produktion, transport, føde-varer, engroshandel, rådgivning og service - har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer i alt 350.000 arbejdspladser, hvilket svarer til knap 20 pct. af den private beskæftigelse.

Her i 2018 er undersøgelsen udvidet med enkelte nye spørgsmål og flere nye statistiske indikatorer. Undersøgelsen giver derfor et endnu mere nøjagtigt billede af kommunernes erhvervsvenlighed. Det betyder dog, at sammenligning med placeringer i tidligere år skal tages med et mindre forbehold.

Som noget nyt er resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer også opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder - ud over det samlede resultat.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Lange-land, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Kilde: Dansk Industri

Borgmester Kasper Glyngø (S) havde hellere set, man havde taget et enkelt skridt frem, men pointerer fortsat, at der er god grund til at være stolte over titlen som landets tredjebedste erhvervskommune. Arkivfoto: Martin Ravn

Infrastrukturen driller

Inden for stort set alle kategorier - fra "fysiske rammer" til "arbejdskraft" - ligger Hedensted Kommune ifølge erhvervsklimaundersøgelsen i top.

Som tidligere år driller dog kategorien "infrastruktur", hvor man fra sidste års nogenlunde respektable 30. plads er raslet ned som nummer 77. Dette til trods for at der i efteråret blev åbnet en ny omfartsvej syd om Horsens til at aflaste især den tunge trafik.

- Det handler både om veje - som E45, hvor vi ikke kan gøre meget mere end at presse på for et ekstra spor, hver gang vi får muligheden - samt den kollektive trafik, som har været ivrigt debatteret hele det første halvår og derfor fylder meget i folks bevidsthed, siger Kasper Glyngø.

Han lover, at der i efteråret bliver taget fat i de verserende diskussioner om lokale buslukninger. På samme måde bliver også de parametre, hvor kommunen i forvejen gør det godt, gransket.

- Det er virksomhederne, der bedømmer os, og det betyder også, at vi tager alle deres svar alvorlige. Når erhvervschefen og jeg er på rundtur i virksomhederne, bliver det derfor med undersøgelsen under armen, så vi kan stille mere dybdegående spørgsmål om, hvad det dækker over. At vi gør det godt, er ingen grund til ikke fortsat at lægge os i selen - og så kan vi næste år forhåbentlig tage skridtet frem i stedet, siger Kasper Glyngø.

Hedensted Kommune har ifølge DI's undersøgelse været blandt landets fire bedste erhvervskommuner hvert år siden 2011, hvor man tordnede frem fra en samlet 32. plads.

Hedensted Kommune slår sig op på at være en erhvervsvenlig kommune. Det prædikat har de lokale virksomheder nu for syvende år i træk været enige i. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce