Annonce
Hedensted

Hedensted Fjernvarme mister fem mio. kr - men holder priserne i ro

Det er blandt andet den 30 mio. kr. store investering i et 11.000 kvm solvarmeanlæg, der er med til at holde priserne i ro trods manglende tilskud. Hedensted Fjernvarme er sågar klar med en udvidelse på ca. 10 pct., som kobles til anlægget i løbet af efteråret. Arkivfoto: Morten Pape

Selvom et mangeårigt tilskud bortfalder ved årsskiftet, medfører de seneste års fremsynede investeringer, at fjernvarmemedlemmerne i Hedensted og omegn fortsat skal betale i gennemsnit knap 15.000 kr. om året for at holde varmen.

Hedensted: Som beskrevet i Folkebladet tirsdag blev det for forbrugerne hos Tørring Kraftvarmeværk fra 1. september med ét i gennemsnit 5500 kr. dyrere om året at varme sit hus op, da et større nationalt tilskud bortfaldet.

På samme måde forsvinder det såkaldte grundbeløb - et tilskud for at stå klar til at producere el - også hos Hedensted Fjernvarme. Til gengæld skal forbrugerne ikke frygte en pludselig prisstigning for at finansiere det kommende hul på i alt fem mio. kr.

I hvert fald ikke i første omgang, lyder det fra formand Morten Juhl Lassen.

- Det svarer til ca. 4000 kr. pr. husstand, men fordi vi de seneste tre år har været fremsynede og investeret store beløb i solvarme og overskudsvarme, holder vi på kort sigt prisen på det nuværende niveau. På længere sigt spiller gasprisen dog en stor rolle, men vi forventer ikke, der fremover bliver tale om væsentlige ændringer, siger han.

For nuværende er prisen for et standardhus på 130 kvm hos Hedensted Fjernvarme 14.934 kr.

Hvis ikke grundbeløbet bortfaldt ved årsskiftet, ville vores medlemmer opleve et prisfald på op mod 4000 kr. om året.

Morten Juhl Lassen, formand, Hedensted Fjernvarme
Det koster Hedensted Fjernvarme fem mio. kr., at det såkaldte grundbeløb bortfalder ved årets udgang. Til gengæld koster det i første omgang intet på forbrugernes varmeregning. Arkivfoto: Martin Ravn

Skaber sortere strøm

Grundbeløbet blev indført i 2004, hvor det også samtidig blev også besluttet, at tilskuddet skulle bortfalde ved udgangen af 2018.

Mens nogle værker har brugt pengene på at sænke varmeprisen, har Hedensted Fjernvarme de seneste år investeret i billigere og mere miljørigtige løsninger. Først via udnyttelse af overskudsvarmen hos SuperBrugsen, Jakobsen Bakery og R2Agro, siden gennem indvielsen af et ca. 11.000 kvm stort solvarmeanlæg og senest er også et nyt træpillefyr taget i brug.

Derfor ser Morten Juhl Lassen også primært udfordringerne med det mistede grundbeløb med de nationale briller.

- Når nu fjernvarmeværkerne ikke længere står standby til at producere el, kan vi eksempelvis risikere vindstille perioder, hvor landet som helhed ikke har nok. Løsningen bliver at købe sort strøm fra de tyske kulkraftværker, og det går stik imod alle tænkelige miljømålsætninger. Så er det langt bedre fortsat at bruge vores naturgas eller andre vedvarende kilder - og den problematik savner jeg, man tager politisk stilling til, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet har anholdt to og jagter flere: Bankede 20-årig og smed ham i bagagerummet, inden de kørte galt

Annonce