Annonce
Erhverv

Hedensted Fjernvarme er uforvarende del i russisk CO2-bedrag for op mod 250 mio. kr.

Det er ikke længere nødvendigt for Hedensted Fjernvarme at købe klimakompensation - blandt andet takket være et stor solvarmeanlæg. Arkivfoto: Morten Pape
I perioden 2008-2012 har en russisk kemifabrik ifølge Politiken svindlet danske selskaber for potentielt godt 250 mio. kr. i en sag om køb og salg af CO2-kvoter. Med i orkanens øje er Hedensted Fjernvarme.

Hedensted: Uforvarende er Hedensted Fjernvarme netop nu blandet ind i en svindelsag for potentielt godt 250 mio. kr., der trækker tråde til Rusland og involverer det dengang 100 pct. statsejede Ørsted.

Det afslører en kortlægning, Politiken har foretaget på baggrund af en analyse fra det tyske forskningscenter Öko-Institut.

Humlen ligger i, at en lang række virksomheder for at overholde internationale krav om CO2-udledning gennem en årrække har været nødt til at købe såkaldt klimakompensation. Altså har man betalt andre virksomheder for at kunne udnytte deres CO2-kvote, hvorved det samlede globale klimaregnskab går i balance.

Den manøvre, som er internationalt anerkendt, har ifølge Politiken fået otte danske selskaber til at handle CO2 med en russisk kemifabrik. Herunder Hedensted Fjernvarme, som producerede så grøn varme, at det var muligt at sælge sit overskud af CO2-kvoter.

Omvendt har de øvrige aktører købt sig til retten til at udlede ekstra CO2 mod, at den russiske fabrik skruede ned for selvsamme; og her opstår problemet. Det hele var nemlig svindel og gav - ud over penge i de russiske lommer - blot yderligere CO2-udledning i den globale atmosfære.

Ifølge de eksperter, Politiken har snakket med, har den russiske fabrik ikke reelt bidraget til en reduktion, hvorfor Hedensted Fjernvarme implicit har været med til at øge det samlede CO2-aftryk i verden.

- Vi har været helt uvidende, og det er en kæmpe overraskelse for os, at der længere nede i kæden har været et broddent kar. Dengang var det standard i branchen, at man var nødt til at købe sig til at kunne overholde kvoterne, men for os handlede det udelukkende om, at der på grund af en prisforskel på kvoter og kreditter var en finansiel gevinst for vores forbrugere. Desværre var vi helt uvidende om, at der i yderste led var nogle snydepelse med helt andre planer, siger formand Morten Juhl Lassen fra Hedensted Fjernvarme.

Formand Morten Juhl Lassen er overrasket over, at Hedensted Fjernvarme er blevet svindlet i en større skandalesag, der har Ørsted som største aktør. Foto: Michael Svenningsen

Sælger fortsat overskydende kvoter

Hedensted Fjernvarme har med sine 2238 tons CO2 en meget lille rolle i den samlede skandale. Særligt det dengang statsejede Ørsted har med køb af mere end to mio. tons CO2 - svarende til potentielt 245 mio. kr. - den altoverskyggende hovedpart i sagen, skriver Politiken.

Til sammenligning estimerer Hedensted Fjernvarme, at den i god tro har solgt for i omegnen af 75.000 kr.

Da sagen ligger et årti tilbage i tiden, forventer Morten Juhl Lassen dog ikke, at der bliver reageret på afsløringerne. I stedet vil han formentlig bringe det op i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

I mellemtiden er det lokale fjernvarmeværk efter store investeringer i solvarme og overskudsvarme blevet stort set CO2-neutrale.

- Og de kvoter sælger vi fortsat ud af, hver gang vi får noget tilovers, siger Morten Juhl Lassen uden at kunne sætte et konkret tal på indtægterne.

Hedensted Fjernvarme modtog tidligere på måneden kommunens nye klima- og energipris som følge af sin investering i miljørigtig opvarmning.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce