Annonce
Erhverv

Hedensted Fjernvarme er uforvarende del i russisk CO2-bedrag for op mod 250 mio. kr.

Det er ikke længere nødvendigt for Hedensted Fjernvarme at købe klimakompensation - blandt andet takket være et stor solvarmeanlæg. Arkivfoto: Morten Pape
I perioden 2008-2012 har en russisk kemifabrik ifølge Politiken svindlet danske selskaber for potentielt godt 250 mio. kr. i en sag om køb og salg af CO2-kvoter. Med i orkanens øje er Hedensted Fjernvarme.
Annonce

Hedensted: Uforvarende er Hedensted Fjernvarme netop nu blandet ind i en svindelsag for potentielt godt 250 mio. kr., der trækker tråde til Rusland og involverer det dengang 100 pct. statsejede Ørsted.

Det afslører en kortlægning, Politiken har foretaget på baggrund af en analyse fra det tyske forskningscenter Öko-Institut.

Humlen ligger i, at en lang række virksomheder for at overholde internationale krav om CO2-udledning gennem en årrække har været nødt til at købe såkaldt klimakompensation. Altså har man betalt andre virksomheder for at kunne udnytte deres CO2-kvote, hvorved det samlede globale klimaregnskab går i balance.

Den manøvre, som er internationalt anerkendt, har ifølge Politiken fået otte danske selskaber til at handle CO2 med en russisk kemifabrik. Herunder Hedensted Fjernvarme, som producerede så grøn varme, at det var muligt at sælge sit overskud af CO2-kvoter.

Omvendt har de øvrige aktører købt sig til retten til at udlede ekstra CO2 mod, at den russiske fabrik skruede ned for selvsamme; og her opstår problemet. Det hele var nemlig svindel og gav - ud over penge i de russiske lommer - blot yderligere CO2-udledning i den globale atmosfære.

Ifølge de eksperter, Politiken har snakket med, har den russiske fabrik ikke reelt bidraget til en reduktion, hvorfor Hedensted Fjernvarme implicit har været med til at øge det samlede CO2-aftryk i verden.

- Vi har været helt uvidende, og det er en kæmpe overraskelse for os, at der længere nede i kæden har været et broddent kar. Dengang var det standard i branchen, at man var nødt til at købe sig til at kunne overholde kvoterne, men for os handlede det udelukkende om, at der på grund af en prisforskel på kvoter og kreditter var en finansiel gevinst for vores forbrugere. Desværre var vi helt uvidende om, at der i yderste led var nogle snydepelse med helt andre planer, siger formand Morten Juhl Lassen fra Hedensted Fjernvarme.

Formand Morten Juhl Lassen er overrasket over, at Hedensted Fjernvarme er blevet svindlet i en større skandalesag, der har Ørsted som største aktør. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Sælger fortsat overskydende kvoter

Hedensted Fjernvarme har med sine 2238 tons CO2 en meget lille rolle i den samlede skandale. Særligt det dengang statsejede Ørsted har med køb af mere end to mio. tons CO2 - svarende til potentielt 245 mio. kr. - den altoverskyggende hovedpart i sagen, skriver Politiken.

Til sammenligning estimerer Hedensted Fjernvarme, at den i god tro har solgt for i omegnen af 75.000 kr.

Da sagen ligger et årti tilbage i tiden, forventer Morten Juhl Lassen dog ikke, at der bliver reageret på afsløringerne. I stedet vil han formentlig bringe det op i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

I mellemtiden er det lokale fjernvarmeværk efter store investeringer i solvarme og overskudsvarme blevet stort set CO2-neutrale.

- Og de kvoter sælger vi fortsat ud af, hver gang vi får noget tilovers, siger Morten Juhl Lassen uden at kunne sætte et konkret tal på indtægterne.

Hedensted Fjernvarme modtog tidligere på måneden kommunens nye klima- og energipris som følge af sin investering i miljørigtig opvarmning.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jyllands grønne vækstmotorvej

Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce