Annonce
forside

Hed sommer i Horsens: Naturbrande er firedoblet

Antallet af naturbrande er rekordhøjt i år. Arkivfoto

Den knastørre sommer har medført en voldsom stigning i antallet af naturbrande, viser ny opgørelse fra Beredskabsstyrelsen.

Horsens: Et nationalt afbrændingsforbud har ikke kunnet forhindre, at antallet af naturbrande i år er rekordhøjt. Både på landsplan og i Horsens Kommune.

33 gange er brandmændene i Horsens således rykket ud til en naturbrand i kommunen i løbet af maj, juni og juli i år. Det fremgår af nye tal fra Beredskabsstyrelsen.

Sammenlignet med gennemsnittet for samme måneder i 2013 til 2017 er det næsten en firedobling af naturbrande i Horsens Kommune.

Naturbrande i landets kommuner

Antallet af naturbrande fra maj-juli 2018 sammenlignet med gennemsnittet for samme måneder i 2013-2017.


  • Horsens Kommune: 33 (7)
  • Hedensted Kommune: 25 (5)
  • Vejle Kommune: 51 (10)
  • Skanderborg Kommune: 19 (3)
  • Odder Kommune: 9 (2)
  • Aarhus Kommune: 79 (19)
  • Fredericia Kommune: 21 (6)
  • Ikast-Brande Kommune: 14 (4)
  • Hele Danmark: 2091 (592)

Kilde: Redningsberedskabets statistikbank og Danmarks Statistik

Det kan du selv gøre

På landsplan har brandstationerne modtaget 2091 alarmer om naturbrande i maj, juni og juli, hvilket er 3,5 gange mere end gennemsnit for samme periode de seneste fem år.

Hos Beredskabsstyrelsen har man flere råd til at undgå, at der opstår brand i naturen.

- Overhold det lokale afbrændingsforbud. Smid ikke tændstikker, cigaretter eller lignende i naturen. Undlad at parkere bilen i højt græs - katalysatoren kan antænde græsset, lyder det fra Beredskabsstyrelsen.

Opstår ofte ved landbrugsarbejde

Naturbrande defineres som brande, der opstår i for eksempel marker, moser, grøfter eller private haver.

Ifølge Beredskabsstyrelsens analyse er knap en tredjedel af årets naturbrande på landsplan opstået i forbindelse med landsbrugsarbejde.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce