Annonce
Livsstil

Haven: Hvid symfoni

Hvidbroget basilikum ?Pesto Perpetuo? udvikler sig til en kraftig plante med søjleformet vækst. Planten har markant basilikumduft og -smag. Foto: Birgitte Hasholt

Den hvide sommerfuglelavendel er en af de haveglæder, der pludselig kan dukke op.

Hvad ved en kat om livet? Det er svært at sige, men min kat er i sync med sig selv og ligger og slanger sig i solen på terrassen.

Indimellem er han ude at jage. Så er han på, og når han kommer tilbage med en mus eller slæbende med en rotte, gør han tydeligt opmærksom på sin egen fuldkommenhed med fangstfejrende strubelyde i form af syngende miav. Selvtilliden fejler ikke noget.

Pause. Ja, når han ikke præsterer på sine jagtmarker eller afsøger havens kroge der, hvor man i min optik ikke nedlægger sangfugle, er der hvilepauser. Lange pauser.

Og så er hankatten i øvrigt den eneste kat i miles omkreds, hvilket betyder, at han ikke behøver at forsvare sit territorium. Der er ingen risiko for, at han bliver slået til lirekassemand.

Hankatten er matriklens ukronede rolige og ubekymrede konge.

Annonce

DET KAN DU GØRE NU

Basilikum, Ocimum basilicum, kaldes krydderurternes konge, og det gælder om at holde basilikummen på toppen ved flittigt at nippe de øverste skud af, så planten ikke springer i blomst og taber kraft og smag.Så mere basilikum i potter. Etabler et godt dræn i bunden af potten og fyld derefter op med meget næringsrig muld i størstedelen af krukken - næsten op til kanten. Drys et tyndt lag så- og priklemuld over den næringsrige muld og stamp let til. Drys frøene ud på jordoverfladen og dæk med lidt så- og priklemuld, som stampes godt til. Til sidst bruses med vand. Basilikum spirer i løbet af en uge.

Nip sideskud af de rankende tomater og bind planterne op. Hvis et sideskud er blevet kraftigt, kan det plantes i en potte, så har man en ny tomatplante i løbet af nul komma fem.

Bierne skal have et godt fødegrundlag, og vi kan hjælpe dem ved at plante gode biplanter med nektar og pollen, for eksempel sommerfuglelavendel. Foto: Birgitte Hasholt

En, to eller flere

Alligevel kan jeg godt få et stik af dårlig samvittighed over, at vi ikke har mere end én kat, så hankatten kunne have en ven.

Dyr er sociale væsener, og de kan mangle selskab som nu i det uheldige tilfælde i år, hvor vi kun har fået et enkelt gedekid.

Kiddet har flere voksne omkring sig, men mangler en frænde på sin egen alder, og det har resulteret i, at kiddet fandt et hul i hegnet imellem marken og haven og smuttede ind i æblelunden til de otte halvvoksne ællinger og begyndte at konstruere lege med dem.

Pudsigt og sødt, men det måtte stoppe, da gedekiddet fik øje på mine rabarber og eksperimenterede med en bid og fandt, at der var noget ganske lækkert ved disse blade.

Rabarberblade kan mennesker ikke tåle - jeg tror heller ikke, geder kan - og jeg var svedt ved tanken om, at det lille kid kunne falde død om, inden dagen var omme.

Indgangen fra marken til haven blev i hast lukket med forhåndenværende materialer i form af en rest kastanjehegn. Et aftentjek på marken i gedehuset viste ingen tegn på forgiftning, og heller ikke den følgende morgen med sol og sommerblæst åbenbarede en katastrofe.

Jeg er taknemmelig for, at gedekiddet spiste af de giftige rabarberblade en dag, jeg var hjemme til at stoppe miseren.

JEG ANBEFALER

Kombiner planter, der blomstrer med hvide blomster, og planter med hvidbroget løv, det er en meget skøn sammensætning, og det er spændende at lede efter brogetbladede vækster.Planter med hvide blomster og vækster med hvidbrogede blade er også en oplagt mulighed i krukker, som arrangeres kunstnerisk på terrassen. Det er et særlig kønt indslag, når aftenen falder på. Den hvide sommerfuglelavendel har jeg sat ved siden af en krukke med den smukke hvidbrogede basilikum "Pesto Perpetuo".

Hvidbroget basilikum "Pesto Perpetuo" skulle være mere hårdfør end andre slags basilikum, men tåler dog ikke frost. "Pesto Perpetuo" blomstrer ikke, hvilket giver særlig lang høst.

Hvid sommerfuglelavendel er en smuk sag, der er god til krukker. Planten trives godt i en varm og tør sommer. Foto: Birgitte Hasholt

Fokus

Det gode haveliv handler om en naturlig harmoni i en moderne tilværelse, der nemt hælder til den hektiske side. Harmonien kan godt støde på, at havearbejde uomtvisteligt også kræver en indsats, men selvom jeg en dag ikke måtte gide, er det sjældent, at havearbejde ikke er rart, når først jeg kommer i gang.

Det føles godt at bruge kroppen, og smukke planter kan man nærmest drukne i af betagelse.

Havearbejde med tilhørende haveoplevelser hører dermed til det jordnære og nærværende virke, og en af de planter, som jeg er blevet fanget af og ved første øjekast faldt pladask for, er en hvid udgave af sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas, "New madrid".

Opmærksomheden blev i første omgang vakt, fordi blomsten er hvid, hvilket jeg ikke vidste fandtes iblandt sommerfuglelavendler. Jeg har altid haft de blåviolette, men den hvide er ekstra poetisk, samtidig med at den er et kærkomment element af forandring.

Sommerfuglelavendel minder om en sommerfugl, idet kronbladene folder sig ud som vinger på toppen af den to-tre centimeter høje blomsterstand.

Ellers er blomsterstanden strøet med bittesmå hvide blomster, der popper op efterhånden og visner lidt efter lidt. De små blomster indeholder pollen og nektar, derfor er det dem, som bierne søger - sandsynligvis efter at de i første omgang fik øje på de åbenlyst imponerende vingeagtige kronblade.

Sommerfuglelavendel har grågrønt en anelse dunet løv med smalle lancetformede rosmarinlignende blade. Planten er helt perfekt til krukker og til en tør og solrig sommer, fordi vanding skal være sparsom, og trivslen er bedst, hvis det er varmt.

Jorden, man planter sommerfuglelavendel i, må ikke være særlig næringsrig, da næring fremmer bladvækst frem for store flotte blomster.

En vigtig og god ting ved sommerfuglelavendel er, at den tiltrækker mange humlebier.

Sommerfuglelavendel er hjemmehørende i middelhavslandene, Nordafrika og Portugal og er almindeligvis ikke hårdfør i den nordiske vinter.

SÅDAN GØR DU

Vil man så sommerfuglelavendel, skal man være opmærksom på, at frøene er kuldekimere, som skal have en periode med skiftevis kulde og varme for at spire.Det nemmeste er dog at købe sommerfuglelavendel som plante, da man straks har en stor og frodig vækst.

Sommerfuglelavendel tåler en anelse frost, men overlever almindeligvis ikke den nordiske vinter, medmindre man prøver at overvintre planten i ly, køligt og frostfrit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Borgmester vil diskutere togstop i Hovedgård: Det ligger lige til højrebenet

HIC

Ny HIC-spiller kan få debut søndag

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];