Annonce
Horsens

Haveejere skal skrue ned for giftsprøjten

Godt gammeldaws knofedt er et af de våben haveejerne kan tage i brug, når ukrudtet skal bekæmpes. Arkivfoto: Simon Knudsen, Ritzau Scanpix
Det er ikke kun landmændene, der skal holde for, når uønskede vækster skal væk. Ny kampagne skal gøre os klogere på pesticidernes miljøvenlige alternativer.

Horsens: Det er ikke kun landmænd og store virksomheder, der skal tage ansvar for et godt jord- og vandmiljø i Danmark. Haveejerne, der her i foråret pibler frem, skal også på banen og skrue ned for giftsprøjten i kampen mod uønskede vækster.

Nogenlunde sådan lyder et nyt udspil fra Miljø- og Fødevareministeriet, der for få dagen siden lancerede kampagnen "Sammen gør vi haven grøn". Den skal gøre danskerne mere bevidste om de miljøkonsekvenser, der kan være ved brug af pesticider.

- Regeringen stiller mange krav til landbruget om at begrænse brugen af pesticider, for eksempel skal det nu være slut med at sprøjte i områder tæt ved drikkevandsboringer. Men haveejerne kan også yde deres bidrag ved at vælge grønne løsninger, som både er gode for vores dyrebare drikkevand og for livet i haven, sagde Jakob Ellemann-Jensen i forbindelse med lanceringen af "Sammen gør vi haven grøn".

Ud over at øge havefolkets bevidsthed om brugen af pesticider skal kampagnen, der supplerer "Pesticidstrategi 2017-2021", gøre det let at vælge miljøvenlige alternativer til kemiske havevåben.

Samtidig skal den oplyse om, at hvis man vælger at sprøjte, så er såkaldte klar til brug-midler den bedste løsning, skriver ministeriet i en pressemeddelelse, hvor man også får inspiration til, hvad man kan gøre, hvis man vil droppe og eller mindske brugen af kemikalier i haven.

Gode råd der kan sikre mindre kemi i din have

- Brug en fugerenser mellem fliser og sten

- Fej fliser og belægning, så nye planter ikke spirer frem.

- Lug ukrudt med hakkejern eller skuffejern.

- Læg et lag sand på fliserne mod alger, og fej det af et par dage senere.

- Hold græsset i god vækst med næring og lys, så mosset konkurreres væk. Dvs. giv gødning og beskær lave grene.

- Fjern mos med en rive eller en motoriseret mosfjerner.

- Giv gode forhold til nyttedyr, så de holder skadedyr nede og hjælper med bestøvning. Lad gamle stubbe og brændestabler stå til insekter og sæt redekasser op til fuglene.

- Fjern syge og angrebne grene og blade.

- Vælg robuste plantesorter og brug for eksempel insektnet.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce