Annonce
Kultur

Hardy Nikolajsen døde pludseligt: Nu har hans lillebror fået hans sidste værk tilbage på sporet

Kurt Nikolajsen er glad for at tilbagebetale den "gæld", som hans storebror følte, at han havde til de mange kilder, der medvirker i "Med kulstøv i håret". Foto: Morten Pape
Den kendte radiostemme, foredragsholder, forfatter og elskelige nørd Hardy Nikolajsen døde pludseligt i 2019. Hans værk om Horsens Privatbaner var stort set færdigt, da han gik bort, og hans indsats får ikke lov til at gå i glemmebogen - takket være lillebroren Kurt.

Horsens: Den 25. august 2019 skrev Hardy Nikolajsen til sine kammerater i den lille forening Horsens Privatbaners Venner, at han stort set var færdig med manuskriptet til sin ny bog ”Med kulstøv i håret”.

I bogen gik han tæt på nogle af de mennesker, der var med til at drive de private togbaner omkring Horsens i forrige århundrede, og tæt på de miljøer, der opstod langs skinnerne dengang.

De private togbaner var bare én af den kendte horsensianers helt igennem nørdede interesser, og når Hardy Nikolajsen - der i tidens løb også gjorde sig som radiovært, speaker, underviser og en af landets største Beatles-kendere - kastede sin kærlighed på et emne, skruede han dampen op.

Annonce

Nu glædede han sig til at udgive bogen, der var en opfølger på den overraskende bestseller, han havde udgivet om privatbanernes stationer i 2016.

900 eksemplarer havde den solgt - ikke så få, det snævre emne taget i betragtning.

Senere på dagen deltog forfatteren i en fødselsdagsfest med sin familie i Vrønding, og på et tidspunkt klagede han over smerter i brystet, husker hans lillebror, Kurt Nikolajsen.

- Han fik det dårligt, og om aftenen - samme dag, som han havde skrevet ud, at bogen var ved at være færdig - faldt han om med en blodprop i hjertet.

- Det var selvfølgelig et utroligt stort chok og en stor sorg for alle, der var tæt på ham, at han døde så pludseligt, fortæller 68-årige Kurt Nikolaisen.

Bog på skinner igen

Vi møder ham en råkold, blæsende efterårsdag på broen ved sundet i Horsens.

Broen, der i dag er en del af Husoddestien, er ikke et tilfældigt mødested, for her, hvor Oddergrisen i begyndelsen af forrige århundrede futtede af sted mellem Horsens og Odder, fortælleren lillebroren, at Hardy Nikolajsens sidste værk ”Med kulstøv i håret” nu alligevel når ud til læserne.

"Jernbanebroen over Sundet kort efter bygningen i 1904. Horsens Odder Jernbane var den sidste af de lokale baner, der blev bygget, og den fik vel aldrig helt så stor betydning som de tre andre, selvom mange horsensianere stadig tænker tilbage med glæde på Oddergrisen." Foto og tekst fra "Med kulstøv i håret - mennesker og miljøer omkring Horsens Privatbaner"

Efter storebrorens død i 2019 lå bogprojektet længe stille, men da Hardy Nikolajsens enke i 2020 samlede manuskriptet og brugte det som julegave til familien, besluttede Kurt Nikolajsen at få udgivelsen tilbage på ja... ”skinner”.

Annonce

Reception bliver ret speciel

Han har siden selv brugt masser af timer på at færdigredigere og layoute bogen, så endnu flere end den afdøde forfatters pårørende nu kan læse med.

Min ambition har været at betale den gæld tilbage, for det ved jeg, at Hardy rigtig gerne ville; han syntes, at han skyldte de mange mennesker, som havde fortalt deres historier og lånt ham deres billeder, at få bogen ud.

Kurt Nikolajsen

"Med kulstøv i håret", der bygger på en lang række interviews, som Hardy Nikolajsen lavede med folk med tilknytning til privatbanerne, udgives officielt 15. oktober. Det sker ved en reception i forsamlingshuset i Vrønding, hvor han boede med sin familie.

Hardy Nikolajsen, der her ses med sin første bog om Horsens Privatbaner, døde pludseligt i sommeren 2019. Dermed mistede Horsens et af sine kendte ansigter. Hardy Nikolajsen optrådte i mange sammenhænge: som radiovært, underviser, foredragsholder og som populær speaker ved mængder af små og store sportsbegivenheder i byen. Storebroderens kendis-status mindes Kurt Nikolajsen også: Når jeg gik ned ad Søndergade med ham, var det bare ”hej, hej, hej, hej, hej, hej, hej” til folk, der kom forbi. Man kunne stort set ikke gå tur og føre en samtale med ham samtidig, siger han med et grin. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Jeg ved slet ikke, hvordan det bliver, når vi kommer på den anden side af udgivelsen - lige nu glæder jeg mig bare meget til receptionen. Men det bliver også mærkeligt, for den dag kommer der sikkert et hav af gæster, som kendte ham, men som jeg aldrig har mødt før. Jeg tror, det bliver ret specielt, og jeg ved ikke, hvordan vi vil have det følelsesmæssigt, siger lillebroren, som ikke tidligere har været direkte involveret i Hardy Nikolajsens passion for privatbanerne i deres fælles barndomsby.

- Men vi talte altid om det, når han havde været ude at besøge nogle af sine kilder. ”Nu skal du bare høre…”, sagde han.

Kurt Nikolajsen, som i dag bor i Aarhus, smiler og konstaterer, at man næppe fornærmer Hardy Nikolajsens minde ved at kalde ham for lidt af en nørd.

Kurt Nikolajsen voksede op med sin to år ældre bror på Sundvej i Horsens. Han blev aldrig selv den store tog-nørd, men han husker stadig, hvordan han tøffede på udflugt med Oddergrisen, der dengang blandt andet krydsede broen ved sundet, hvor Husoddestien nu løber. Kurt Nikolajsen bor i dag i Aarhus og er pensioneret efter en lang karriere som kontorchef i Undervisningsministeriets IT-styrelse. Han kommer dog jævnligt til Horsens, hvor et af hans børn har bosat sig og stiftet familie. Foto: Morten Pape

Samlerpassionen udlevede han i løbet af sit liv på flere fronter. Det med togene begyndte med frimærker, siden såkaldte banemærker, der blev brugt som frankering på pakker, der skulle fragtes ad skinner, og derefter fulgte interessen for selve stationerne og menneskene omkring dem, forklarer Kurt Nikolajsen.

- Og Hardy elskede bare at fortælle, husker han og pointerer, at ambitionen med udgivelsen af ”Med kulstøv i håret” ikke er en ny bestseller.

Annonce

En gæld betales tilbage

Lige så meget som Hardy Nikolajsen dyrkede den faktabaserede side af den lokale lokomotivhistorie, dyrkede han nemlig også de sociale bånd, som hans interesser og mange foredrag banede vej for.

Horsens privatbaner

Horsens' fire privatbaner forgrenede sig vidt i det østjyske landskab, og Hardy Nikolajsen interviewede personer vidt og bredt i arbejdet med sin bog.

Her løb de fire privatbaner:

Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane (HBS)

Strækningen Horsens-Bryrup blev indviet 23. april 1899, 10. maj 1929 forlænget til Silkeborg. Nedlagt 31. marts 1968. Samlet længde: 60,9 km.

Horsens-Juelsminde Jernbane (HJJ)

Indviet 26. maj 1884. Nedlagt 29. september 1957. Længde: 30,5 km.

Horsens-Odder Jernbane (HOJ)

Indviet 14. maj 1904. Nedlagt 31. marts 1967. Længde: 34,0 km.

Horsens Vestbaner (HV)

Strækningen Horsens - Rask Mølle - Tørring. Indviet 1. december 1891. Fra 16. maj 1929 udvidet med dels en strækning fra Tørring til Thyregod, dels en strækning fra Rask Mølle til Ejstrupholm. Nedlagt 31. marts 1962. Samlet længde: 73,6 km.

For at skrive bogen havde han siddet ansigt til ansigt med omkring 30 kilder, der inviterede ham ind i deres hjem for at dele deres personlige beretninger om privatbanerne. Dem følte han en oprigtig forpligtelse overfor, fastslår Kurt Nikolajsen.

- Min ambition har været at betale den gæld tilbage, for det ved jeg, at Hardy rigtig gerne ville; han syntes, at han skyldte de mange mennesker, som havde fortalt deres historier og lånt ham deres billeder, at få bogen ud, siger han.

Hardy Nikolajsen fik ideen til "Med kulstøv i håret", efter han oplevede en overraskende succes med sin første bog om Horsens' privatbaner, "Horsens Privatbaners Historie". Ved de foredrag, der fulgte udgivelsen, mødte han mange mennesker, der personligt kunne fortælle om banernes betydning, og mange af de mennesker besluttede han at skrive en toer om. Desværre nåede forfatteren aldrig at se sin nye bog udgivet - han døde netop, som manuskriptet var færdigt. Foto: Morten Pape

”Med kulstøv i håret”, der bærer undertitlen ”Mennesker og miljøer omkring Horsens Privatbaner”, udkommer i første omgang i en begrænset oplag på 300. Men hvis interessen viser sig større, er der mulighed for at trykke flere, siger Kurt Nikolajsen, som på et personligt plan har nydt den sidste togrejse med sin storebror.

Annonce

Bogen betyder meget

- Jeg var jo ikke involveret i bogen, før Hardy gik bort, men efterhånden er det alligevel lidt blevet som om, at vi har arbejdet sammen om den, og jeg håber, at han ville synes om det resultat, der er kommet ud af det. Utallige gange har jeg siddet og tænkt, "hvordan ville han have gjort?", og "hvad ville han synes, var det rigtige?", forklarer han om det afsluttende arbejde med bogen.

- Det betyder meget at vide, at dét, han brugte så meget tid og energi på, og som han var så entusiastisk omkring, nu bliver afsluttet. Det er rigtig dejligt, siger Kurt Nikolajsen.

Alle er velkomne ved bogreceptionen i Vrønding Forsamlingshus 15. oktober. Bogen kan efterfølgende købes i Nærkøb på Sønderbrogade eller bestilles hos Kurt Nikolajsen via ksnikolajsen@gmail.com.


Annonce
Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Pest eller kolera for Kjeld i tuktuk: Bryd loven eller vær til gene for de andre på vejen

Horsens For abonnenter

Hjælp på vej til områder med parkeringskaos: Beboere byder licenser velkommen, men én ting bekymrer

AC Horsens

Karakterbogen: Indskifterne markerede sig positivt i pointdeling, hvor AC-offensiven manglede den sidste skarphed

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Flere ferierejsende redder ikke rejsebranchens år

Kultur For abonnenter

Undskyld, men det handler altså om et neger-sangkor: Besøget var en sensation i Horsens

Kultur

Ny præst nær penthouse: Sogn køber luksus-lejlighed i Geiserne med storslået udsigt til Guds fri natur

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

AC Horsens

Skuffelse og små hop på stedet i AC Horsens: To gange uafgjort flytter ingenting i tabellen

Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

AC Horsens

Se videoanalysen: Trods powerplay i en halv time kunne AC Horsens ikke lirke Vendsyssel-defensiven op

Annonce