Annonce
Horsens

Har vi frit valg på alle hylder, når vi skal vælge et nyt firmanavn?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Vi er et par kammerater der er ved at starte en virksomhed op sammen. De seneste par dage har vi talt om hvad vi skal kalde virksomheden.

I den forbindelse tænkte vi på, om der er noget vi skal være opmærksomme på, når vi vælger firmanavnet? Eller er der frit valg på alle hylder?

Svar:

Annonce

Der er flere ting, man skal tage højde for, når man vælger et firmanavn, så nej, der er desværre ikke frit valg på alle hylder. Ved at læse selskabslovens paragraf 2 får man opstillet flere retningslinjer for valg af navn til sin virksomhed.

Først og fremmest er det væsentligt, at man ikke vælger et navn, som en anden virksomhed allerede er registreret med i Erhvervsstyrelsens it-system. Navnet må desuden ikke indebære en retsstridig krænkelse af nogen virksomhed eller person, der har adkomst til navnet. For eksempel må firmanavnet ikke indeholde et slægtsnavn, som virksomheden ikke har retten til at benytte.

Navnet, der vælges, må i øvrigt ikke kunne forveksles med et navn, virksomheden ikke har ret til at benytte. Derfor er det vigtigt, at man undersøger markedet og hvilke navne, der allerede bliver anvendt.


Navnet må ikke indikere, at virksomheden beskæftiger sig inden for en branche, hvis det ikke er tilfældet.


Det er en konkret vurdering, om navnet kan forveksles, men det anbefales at man forsøger at vælge at navn, der tydeligt adskiller sig. Dette er også en fordel for virksomheden, der således bliver nemmere at identificere for forbrugerne og dermed kan skabe sit eget omdømme.

Derudover må det valgte navn ikke være vildledende. Navnet må ikke indikere, at virksomheden beskæftiger sig inden for en branche, hvis det ikke er tilfældet. Hvis virksomheden på tidspunkt væsentligt ændrer sin hovedaktivitet, er det derfor også vigtigt at huske, at navnet skal ændres, hvis navnet som følge af ændringen er blevet misvisende.

Det fremgår ikke, hvilken selskabsform I ønsker at anvende, men ved stiftelse af enten et anpartsselskab eller aktieselskab skal forkortelsen af selskabsformen fremgå af navnet. Firmanavnet skal derfor indeholde henholdsvis ApS eller A/S.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Horsens

Børn helt ned i toårs-alderen blev bedt om at bære mundbind i hestevogn: - Vi kan kun beklage

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce