Annonce
Erhverv

Har pluk-selv mark på tredje år: Frederik er vild med græskar

Der er godt gang i salget af græskar op til halloween i den lille salgsbod ved Åstruplund, og der plejer at blive udsolgt hvert år ifølge Frederik Gaarden. Foto: Henrik Sandvad
24-årige Frederik Gaarden fra Gantrup er både til spøg og spas, men også en god forretning. Han har derfor på tredje år lejet et stykke jord ved Åstruplund ved Brædstrup, hvor han sælger pluk-selv græskar til halloween.
Annonce

Åstruplund: Torsdag 31. oktober er det halloween, og et af de sikre tegn på, at dagen nærmer sig, er, når salgsstedet med græskar står klar på Silkeborgvej, der hvor Sandvej krydser tæt ved Åstruplund.

Sådan har det været i de seneste tre år, og bag den halvanden hektar store mark med græskar står 24-årige Frederik Gaarden fra Gantrup. Han er til daglig driftsleder på en gård med 400 køer ved Holstebro, men han har lejet marken ved Åstruplund af Søren Amstrup-Jensen på Bolundgård, hvor han tidligere har arbejdet som landbrugselev, for at få plads til sin store hobby: græskar.

- Det startede egentlig lidt i sjov, og så har det bare vokset sig større. Det hele startede nok, da jeg var fem-seks år gammel, hvor jeg havde en lille køkkenhave derhjemme. Der havde jeg græskar i mange år, siger Frederik Gaarden om sin interesse.

Det startede egentlig lidt i sjov, og så er det bare vokset sig større. Det hele startede nok, da jeg var fem-seks år gammel, hvor jeg havde en lille køkkenhave derhjemme. Der havde jeg græskar i mange år.

Frederik Gaarden, græskar-dyrker

Annonce

Stiftet egen virksomhed

Græskarrene blev solgt i en lille bod i hjemmet ved Gantrup, men siden han blev uddannet agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole i 2017, er græskardyrkningen blevet sat mere i system.

Han stiftede virksomheden Gaardens Grønt og lejede noget jord til sin store hobby. Det første år havde han fire forskellige salgssteder i Rask Mølle, Åstruplund, Østerlund og i Yding, men i år nøjes han blot med græskarmarken ved Åstruplund.

- Nu kender folk konceptet med at komme ud og plukke deres egne græskar, så nu håber jeg, at de er villige til at køre efter det, siger Frederik Gaarden.

Der er så at sige græskar for enhver smag, hvis man benytter Frederik Gaardens pluk-selv mark, for der er ikke færre end 30 forskellige sorter af græskar - lige fra de store halloween-græskar til små pyntegræskar.

- Jeg køber frøene i USA, og jeg køber som regel lidt af hvert. De største kan veje over 30 kg, men det er de færreste, som har lyst til at slæbe dem hen til bilen. Så jeg har lidt i forskellige størrelser og farver. Folk synes, det er sjovt, og det er blevet vildt populært. Især i weekenderne er der næsten biler her hele tiden. Jeg plejer at få udsolgt hvert år inden halloween, siger Frederik Gaarden.

Annonce

Spiselige græskar

Ifølge Frederik Gaarden kan græskarrene bruges til andet end at skræmme børn og sarte sjæle til halloween. Mange af græskarrene kan også spises.

- Jeg har f.eks. nogle, som hedder spaghetti-græskar. Hvis man fjerner frøene og kommer lidt oliven, salt og peber på og kommer dem i ovnen i en halv time, så bliver de lige som spaghetti, og de smager fantastisk. Man kan også bruge græskarrene i kage. Faktisk er det kun fantasien, som sætter grænser, men det er der ikke mange, der ved, siger Frederik Gaarden.

Den unge landmand har allerede planlagt, at boden med græskar kommer igen ved Åstruplund til næste år. Græskarmarken flytter imidlertid over til et andet jordstykke på den anden siden af den private grusvej. Det sker, fordi det ikke er godt at dyrke den samme afgrøde på den samme mark år efter år.

Frederik Gaarden har dermed planlagt næste år, men han har ingen planer om at begynde at levere græskar til de store supermarkeder.

- Det vil kræve et helt andet setup, for så skal græskarrene samles ind og vaskes, inden de kan sælges videre. Det har jeg ikke lige planer om, så vil jeg hellere passe køer, siger Frederik Gaardner med et grin.

Der er græskar i alle størrelser og farver. Her viser Frederik Gaarden spaghetti-græskar, der bliver som spaghetti, hvis man tilbereder det i ovnen. Foto: Henrik Sandvad
Selvom marken med græskar kun er på halvanden hektar, er det et stort arbejde at fremavle græskarrene og holde marken fri for ukrudt i vækstperioden, afslører Frederik Gaarden. Foto: Henrik Sandvad
Der er græskar så langt øjet rækker i Åstruplund, men når det bliver halloween, er marken tom. Foto: Henrik Sandvad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce