Annonce
forside

Har du styr på reglerne: Så stor er bøden for at ignorere afbrændingsforbuddet

Beredskabsdirektør i Sydøstjyllands Brandvæsen Dennis Ottosen har ikke oplevet en så tør sommer som i år i de 12 år, han har været i brandfaget. Arkivfoto: Michael Bager

Beredskabsdirektøren har aldrig oplevet sommeren så tør, og den langvarige tørke har skabt travlhed hos Sydøstjyllands Brandvæsen. Brandfolkene har en særlig opfordring til landmændene.

Horsens: 5000 kr.

Så meget koster det dig, hvis politiet snupper dig i at ignorere det afbrændingsforbud, Sydøstjyllands Brandvæsen udstedte 3. juli og præciserede 11. juli.

Og det er ikke uden grund, slår Dennis Ottosen, beredskabsdirektør hos Sydøstjyllands Brandvæsen, fast.

- Så tørt, som det er nu, har jeg ikke oplevet i de 12 år, jeg har været i systemet. Derfor kan vi ikke leve med, at folk griller i sommerhusområder, campingområder eller kolonihaver, som ofte ligger i nærhed af naturområder, for de er meget tørre i øjeblikket, siger han.

Det var netop denne præcisering angående grill nær naturområder, der fik brandvæsnet til at gå ud med et opdateret afbrændingsforbud 11. juli.

- Vi kunne konstatere ud fra debatten på sociale medier og ud fra de henvendelser, som er kommet til vagtcentralen, at der var behov for, at vi gik ud og sagde endnu tydeligere, hvad det er, vi mener med afbrændingsforbuddet, siger Dennis Ottosen.

Annonce

Bødetakster ved uforsvarlig afbrænding

Ifølge beredskabslovens paragraf 71 er det strafbart ikke at udvise tilbørlig forsigtighed med ild, lys, tændstikker, aske, brandfarlige stoffer, og hvad der i øvrigt kan fremkalde eller befordre brand.Under normale omstændigheder vil en overtrædelse af paragraf 71 udløse en bøde på mellem 1500 og 3000 kroner afhængig af skadens omfang.

Bødetaksten bliver skærpet, hvis der samtidig er udstedt et afbrændingsforbud. Her vil bøden ifølge bekendtgørelsen om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding mv. ligge på minimum 5000 kroner.

Folk passer på

Afbrændingsforbuddet i Horsens og Hedensted kommuner slår fast, at udendørs brug af blandt andet bål, ildsteder, stearinlys, fyrværkeri og i nogle tilfælde kulgrill er forbudt.

Til gengæld er det tilladt at benytte gasgrill, men også kulgrill, så længe det foregår på et ikke-brændbart underlag ved privatbolig, der hverken ligger i sommerhusområde, campingområde, kolonihave eller lignende, i forsvarlig afstand fra brændbar vegetation i til og med let vind.

Og de regler har borgerne været gode til at følge, oplever Dennis Ottosen.

- Vi oplevede, allerede inden vi kom med forbuddet, at folk var gode til at passe på. Som omstændighederne er i øjeblikket, vil jeg altid råde folk til at bruge gasgrill i stedet for kulgrill, men de borgere, vi betjener, har været gode i de tilfælde, de har tændt ild i deres grill, siger Dennis Ottosen.

Opfordring til landmænd

Brandvæsnet kører ikke ud og tjekker, om folk overholder afbrændingsforbuddet, men får de kendskab til tilfælde, kan man regne med et besøg af politiet.

- Det skete blandt andet, da nogle personer havde spottet nogle andre bruge grill på det grønne areal ved Langelinie. Da kontaktede vi politiet, siger Dennis Ottosen.

Han oplever, at brandvæsnet har mere travlt denne sommer, end det plejer, men det skyldes ikke brug af åben ild.

- Nej, det skyldes, at vi kører ud til en del landbrugsmaskiner (med ild i, red.). For hvis ilden får fat i åbne marker, går det hurtigere for ilden med at sprede sig, end det har gjort de andre år. Vi har allerede været ude til tre-fire store markbrande som følge af det, siger Dennis Ottosen.

Af samme årsag kommer han med en opfordring til de lokale landmænd.

- De skal huske at have fokus på rengøring og vedligehold af deres materiel. Og samtidig opfordrer vi til, at de selv medbringer vand, når de er ude på markerne, så de kan lave en indledende slukning, til vi når frem, siger beredskabsdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce