Annonce
Horsens

Har du lagt mærke til den: Danmarks højeste tårnkran bliver samlet i Horsens

Tårnkranen kan ses fra store dele af Horsens. Her ses den fra Nansensvej, 1,5 km fra Campusgrunden. Foto: Morten Pape
En tårnkran, der i alt bliver 80 meter høj, er ved at blive samlet på Campusgrunden, hvor den skal rejse elementer til VIA University College og Innovationshuset.

Horsens: Horsens har aldrig lagt byggeplads til en tårnkran, der var højere end den, der i øjeblikket er ved at tage form på Campusgrunden.

Det oplyser Casa, der står bag byggeriet af det nye Campus, der blandt andet skal huse Social- og Sundhedsskolen og VIA University College samt Innovationshuset.

Det er de sidstnævnte, der blandt andet kommer til at bestå af et højhus på 16 etager, som har givet anledning til den i Casa-sammenhæng rekordhøje kran, der ifølge byggerikoncernen er den højeste tårnkran i hele Danmark.

- Når kranen er i fuld højde, vil dens højeste punkt været 80 meter over terræn. Kranen skal løfte betonelementer og andre byggematerialer til højhuset, som rejser sig knap 70 meter over terræn, siger Mette Jørvad, kommunikationschef i Casa.

Annonce
Kranen bliver i alt 80 meter høj. Foto: Morten Pape

En kranfører uden højdeskræk

Trods den uhyre størrelse har kranen ikke krævet særlige hensyn, beretter kommunikationschefen.

- Ikke ud over at det kræver et massivt fundament med 265 ton beton og en kranfører uden højdeskræk, siger Mette Jørvad.

Kranen har en udligger (kranarm) på 65 meter. Den kan løfte 50 ton tættest på tårnet og 17 ton ude i spidsen.

Byggeriet på Campusgrunden har stået på siden sensommeren 2018. I øjeblikket er elementerne til Social- og Sundhedsskolen ved at blive rejst, mens elementmontagen på VIA Univesity College og Innovationshuset går i gang i uge 24.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Odder

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Annonce