Annonce
Horsens

Har du lagt mærke til de orange fuglekasser langs vejen? Derfor hænger de der

Langs Niels Gyldings Gade - ved det nye Lilli Gyldenkildes Torv - er der sat orange fuglekasser op på det sorte hegn, der afskærmer byggepladsen bagved. Foto: Søren E. Alwan
Langs Niels Gyldings Gade er der ophængt orange fuglekasser i samme højde som bilerne. Ikke umiddelbart en særlig attraktiv placering for fugle, og det er heller ikke tanken, at de skal flytte ind i dem.

Horsens: Lad os få noget mere sjov i gaden.

Det er den umiddelbare tanke bag de orange fuglekasser, som Horsens Kommune har hængt op på det sorte hegn langs Niels Gyldings Gade, der afskærmer byggepladsen på Lilli Gyldenkildes Torv.

- Det er et byggehegn, vi har sat op for at afskærme byggepladsen, og det kan man jo dekorere på mange måder. Havde det været et massivt hegn, kunne det have været noget kunst eller et maleri, men vi valgte fuglekasserne, og det skal egentlig bare ses som en sjov lille ting i bybilledet, der bringer farve, smil og godt humør, siger Lene Holmgaard, arkitekt i Horsens Kommune.

Annonce

Kommer der en enkelt lille byfugl, skal den da være velkommen, men det er ikke tiltænkt, at der kommer til at bo fugle der. Det er en byggeplads, hvor de lige nu roder og larmer, så det er tiltænkt, at man får et lille smil på, når man kører forbi.

Lene Holmgaard, arkitekt ved Horsens Kommune

Ikke tiltænkt fugle

Folkebladet har fået en henvendelse fra en læser, der først og fremmest kalder fuglekasserne for et smukt syn, men som også bekymrer sig over, hvorvidt fugle - mere specifikt mejser - vil bosætte sig i fuglekasserne, der er sat i en højde, som lægger op til kollisioner med de forbikørende biler.

Lene Holmgaard kan dog fortælle, at tanken bag fuglekasserne blot er at få en midlertidig dekoration op - ikke at der skal flytte en masse fugle ind.

- Kommer der en enkelt lille byfugl, skal den da være velkommen, men det er ikke tiltænkt, at der kommer til at bo fugle der. Det er en byggeplads, hvor de lige nu roder og larmer, så det er tiltænkt, at man får et lille smil på, når man kører forbi, siger hun.

Tester for hærværk

Det er faktisk ikke første gang, at kommunen sætter orange fuglekasser op. De har også været placeret i "Møbelpassagen" mellem Søndergade og Nørregade, da man i 2018 satte gang i at renovere og åbne op for flere passager mellem de to handelsgader.

Lene Holmgaard fortæller dog, at fuglekasserne dér blev udsat for hærværk - formentlig på grund af placeringen tæt på byens natteliv - men det forventer man ikke på Niels Gyldings Gade.

- Vi tester også nogle ting af, når vi laver de her små ting, der ikke koster alverden. En af dem er i forhold til hærværk, hvor vi kan se, hvor sårbare de forskellige områder er, siger hun.

Fuglekasserne er lavet af en tømrer fra Arkil, der har været entreprenør på hele omlægningen af Niels Gyldings Gade, og der er lavet lidt ekstra i tilfælde af, at nogle går i stykker. Der er ikke nogen præcis tidshorisont på, hvor længe de skal hænge der, men Lene Holmgaard lægger op til, at de kan genbruges andre steder - eventuelt hvor de også kan bruges af fugle.

Fuglekasserne hænger i lav højde og lige ud til den trafikerede vej, men tanken er heller ikke, at der skal flytte fugle ind i dem. De hænger der for pyntens skyld. Foto: Søren E. Alwan
Ned mod Sønderbrogade er der plantet en del grønt, og til det passer fuglekasserne godt ind. Foto: Søren E. Alwan
Tanken er, at fuglekasserne skal give et lille smil på læben og sprede godt humør, når man kører forbi. Foto: Søren E. Alwan
Arkitekt ved Horsens Kommune Lene Holmgaard fortæller, at man ikke ville male kunstværker på det, da hegnet ikke er massivt. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce