Annonce
Horsens

Haps en orm eller to: Folk tog positivt imod madmarked

Maja Skytte og Simon Skytte var spændte på melormene - men de smagte faktisk godt, mente Maja. Foto: Søren E. Alwan
Madmarkedet er et positivt, nyt tiltag på Horsens Dyrskue. Det var den generelle holdning fredag eftermiddag på Dyrskuepladsen.

Horsens: Jeg plejer at komme her på dyrskuet hvert år for at se på dyrene. Men når man ikke kommer fra landet, har alt det andet på pladsen måske ikke været så interessant de foregående år. Men madmarkedet appellerer helt sikkert til mange flere, sagde Maja Skytte.

Sammen med sin mand, Simon Skytte, og sønnen Lukas på to måneder besøgte hun Horsens Dyrskue & Madmarked fredag eftermiddag.

Maja vendte sig mod én af boderne, hvor hun tog en tørret melorm, som hun spiste med stor fornøjelse.

- Jeg havde nok ikke lige regnet med, at jeg skulle spise melorm i dag. Men det smager faktisk godt, sagde hun med et smil.

Simon Skytte var også meget tilfreds med det nye dyrskuekoncept.

- Jeg er sikker på, det bliver en succes. Det er blevet meget mere spændende at gå rundt mellem boderne, end det var før. Og man kan stadig gå over og besøge dyrene bagefter, sagde han.

Simon og Maja Skytte gik rundt med Lukas i barnevogn i det store telt, hvor gårdbutikkerne havde deres stande.

Siderne var taget af teltet, og ved standene kunne man købe og smage et stort udvalg af fødevarer som f.eks. de nævnte melorme, spegepølser og håndbrygget øl.

Katrine Christensen fra Heimdal Entofarm havde taget melormene med som en repræsentant for fremtidens mad.

- Vi er med, fordi vi ikke kan lade være. Det er jo det her, vi skal leve af i fremtiden. Da børnehaverne og skolerne var her i formiddags, var der stor opmærksomhed om melormene. Der var endda nogle drenge, der købte melorme med hjem, sagde Katrine Christensen.

Hun står i løbet af dyrskuet bag en række workshops for børn og barnlige sjæle.

- Vi har kaldt workshoppen for "Tjener, der er en larve i min kage"! Vi skal lave romkugler med larver - romkugledejen har vi fået fra Kagehuset i Hovedgård, fortalte Katrine Christensen.

Annonce

Workshops i gårdbutikteltet

Lørdag:

10-10.30 og 11-11.30: Smæk på smagen - grønne retter, der mætter alle sanser

12-12.30 og 13-13.30: Tjener, der er en larve i min kage!

14-14.30: Nordisk sommertapas - Årets hit på terrassen

Dialog mellem land og by

Landmændene var også nysgerrige og tog jævnligt turen fra staldene til madområdet.

Én af dem var Steen Andersen fra Østbirk, der deltager på dyrskuet med skotsk højlandskvæg.

- Vi har deltaget på dyrskuet i flere år, og det nye tiltag er rigtig godt. Den tid er forbi, da folk købte en 35 fods mejetærsker på et dyrskue. Der er grund til at have respekt for, at maskinerne stadig er med, men de nye tiltag i år er de helt rigtige. For det er vigtigt, at vi bevarer dyrskuet som et sted, hvor folk kan få en dialog med os fra landet Tiden er nok løbet fra tivoli og boder som i de seneste år, sagde Steen Andersen.

Det er udviklingskonsulent Mette Hein, der har stået for opbygningen af dyrskuet, og hun var fredag eftermiddag meget glad for dagens hidtidige forløb.

- De mange børn, der har været i løbet af formiddagen, tog i den grad det nye børneområde til sig. Vi har virkelig fået det prøvet af. Og prøv at se, hvordan folk nu begynder at dukke op efter arbejde. Jeg synes, der er forløbet rigtig godt indtil nu, sagde en smilende Mette Hein.

Hun skævede op mod himlen, der på det tidspunkt var næsten skyfri.

- Det må vi håbe, den bliver ved med at være, sagde en ellers ganske afslappet Mette Hein.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

OK-tank udvider med endnu en vaskehal

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce