Annonce
Hedensted

Handicappris til Fakta for indsats for unge med autisme

Lisbeth Frederiksen (tv.) og Mette Hassel var meget glad for at modtage Hedensted Kommunes handicappris for deres arbejde med at få unge med autisme i job. Foto: Michael Svenningsen.

Den lokale Fakta i Hedensted kunne fredag modtage Hedensted Kommunes handicappris. Butikken får prisen for en særlig tilrettelagt uddannelse for unge med autisme.

Hedensted: To unge med autisme har inden for de seneste år fået job i en lokal Fakta-butik, og to mere er på vej til at få det, takket været en uddannelse, som den lokale Fakta-butik i Hedensted har i samarbejde med Unges Uddannelsescenter.

I løbet af 10 til 22 måneder bliver unge uddannet til opgaver i butikken, og efterfølgende er de garanteret job. Kasper Hansen, som Folkebladet tidligere har skrevet om, er ansat i Fakta i Hedensted, den anden i Fakta på Uhrhøj i Vejle, to er snart færdige med deres uddannelse og om kort tid modtager Fakta i Hedensted endnu en ung, der skal igennem uddannelsesforløbet.

For det arbejde modtog den lokale Fakta-butik fredag Hedensted Kommunes handicappris. Det var to glade medarbejdere, butikschef Lisbeth Frederiksen og souschef Mette Hassel, der modtog prisen i Huset i Løsning.

- Det betyder sindssygt meget, at andre siger, at man gør et godt stykke arbejde. Det gør, at man bliver bekræftet, siger Lisbeth Frederiksen.

Hun understreger, at butikken får rigtig meget ud af at have autister i uddannelseforløb og som ansatte.

- Vi møder dem på en anden måde. De er meget forskellige, og man skal være over for dem på forskellige måde. Det gør hverdagen mere spændende, at det ikke kun handler om butiksarbejde, siger Lisbeth Frederiksen.

Prisen består af 2500 kr., et diplom samt et lille skilt fra Danske Handicaporganisationer.

- Det skal helt sikkert have en god plads i butikken, siger en glad Mette Hessel.

Annonce

Klar til start

Projektet er udviklet af Fakta/Coop og Unges Uddannelsescenter, som er en almennyttig fond oprettet af bl.a. Landsforeningen Autisme.

Idéen opstod, fordi Unges Uddannelsescenter ofte brugte Fakta som praktiksted for unge med autisme spektrum forstyrrelser. Unges Uddannelsescenter og Fakta satte sig derfor for at udvikle et kompetencegivende forløb, der kunne gøre unge med autisme bedre rustede til et ordinært job.

I Klar til Start skal de unge på mellem 10 og 22 måneder gennemgå jobtræning og teori, der fagligt, men især socialt skal gøre dem jobparate. Efter fuldendt forløb er der jobgaranti.I de kommuner, der vil være med i projektet, finder Fakta egnede butikker - og så visiterer jobcentrene unge til forløbet i samarbejde med autismeuddannelsescentre eller ungdommens uddannelsesvejledning.Projektet har på landsplan skaffet 50 unge med autisme i fast job, mens 80 er i gang med en uddannelse indenfor projektet.

Over halvdelen af landets kommuner - herunder Hedensted Kommune - og syv store virksomheds-kæder, som stiller jobgaranti, samarbejder med fonden.

Lisbeth Frederiksen, butikschef i Fakta, modtog Årets Handicappris af borgmster Kasper Glyngø (S). Foto: Michael Svenningsen

Ros til engagement

ï sin tale roste borgmester Kasper Glyngø (S) butikkens sociale ansvar og engagement.

- Kun halvdelen af borgere med handicap er i job, selvom de gerne vil i job. Vi kan som kommune gøre noget, men det er på en rigtig arbejdsplads, at man opbygger selvtillid og lærer at klare sig selv, sagde Kasper Glyngø.

Hvert år uddeler Handicaprådet en handicappris til personer, grupper, organisationer, foreninger eller firmaer, som gør en særlig indsats for borgere med handicap. Alle borgere kan indstille til prisen, og i år var der tre indstillinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce