Annonce
Odder

Han taler de vilde biers sag

I Jørgen Pedersens have er græsset både grønt, langt og fyldt med blomster. Det sker for at give de bedste betingelser for vilde bier. Foto: Morten Pape

Jørgen Pedersen fra Hundslund er ny formand for foreningen Vilde Bier i Danmark

Annonce

Hundslund: Honningbierne værdsættes som regel for deres dejlige honning og betydning for bestøvningen af frugttræer og andre blomstrende afgrøder. Men de er ikke alene om arbejdet. De vilde bier bidrager i den grad også.

Det fortæller Jørgen Pedersen, ny formand for foreningen Vilde Bier i Danmark, der tæller omkring 50 medlemmer og blev oprettet i 2014.

Jørgen Pedersen bor i Hundslund i en ganske velholdt villa. Til gengæld er græsset i haven knæhøjt og propfyldt med mælkebøtter. Det skyldes ikke, at han er skødesløs med sin have, men at han tager arbejdet med at skabe gode miljøer for vilde bier, derunder humlebier, meget seriøst. Og græsset skal nok blive slået, når sæsonen for bestøvning er ovre, lover han.

Hvis folk nu sørgede for, at der fra marts til oktober var blomster i deres have hele tiden, ville de vilde bier have det meget nemmere.

Jørgen Pedersen, formand for foreningen Vilde Bier i Danmark
Samtlige vilde bier i Danmark - og dem er der 286 forskellige arter af - har fået et dansk navn. Foto: Morten Pape
Annonce

286 arter

Men hvorfor overhovedet interessere sig for vilde bier, når der findes honningbier?

Jørgen Pedersen mener, at der skal passes godt på alle bier, og han har da også selv forsøgt sig som biavler bl.a. via et medlemskab af Odder og Omegns Biavlerforening. Men undervejs i forsøget på at producere honning gik det også op for biavleren, at honningbier ikke kan redde verden alene. Ikke engang hvis man fik udryddet varroa-miden, som er biavlernes store plage.

- For det handler om bestøvning. Danmark har en flora, som har brug for hjælp til bestøvning, og her er honningbierne en stor hjælp, idet de går på alle planter. Men de kan ikke klare det hele, bl.a. fordi de er mere afhængige af varme end eksempelvis humlebier og nogle af de andre 286 arter vilde bier, fortæller Jørgen Pedersen og fortsætter:

- En anden forskel mellem honningbierne og vilde bier er, at mange vilde bier er afhængige af nektar og pollen fra bestemte blomster. Og så siger det jo selv: forsvinder blomsterne, forsvinder bierne også - og omvendt.

Vil man vide mere om vilde bier, findes der masser af pjecer om emnet. Foto: Morten Pape
Annonce

Flere blomster

Forarmelsen af naturen og den udbredte mangel på blomster i kulturlandskabet har ifølge Jørgen Pedersen også indflydelse på tætheden og mangfoldigheden af bier. Men også sprøjtegifte kan volde stor skade på bierne.

- Som havedyrker kan man hjælpe med et godt fødeudbud i så lang tid af året som muligt i form af mange forskellige blomsterplanter i haven. Men også ved at sikre gode redesteder til de vilde bier - i huller, træhuller, rørbundter og i blottet jord. Der findes flere gode anvisninger på, hvordan man hjælper disse fine, spændende og nyttige dyr til et trygt hjem, siger Jørgen Petersen.

Læs mere om foreningen Vilde bier i Danmark på www.vildebieri.dk.

Jørgen Pedersen har fået lavet flotte plancher, der fortæller om de forskellige bier. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce