Annonce
HIC

Han rykkede livet op med rode for at træne HIC

Finnur Freyr Stefánsson holder øje med spillerne til træning. Han har boet i Horsens i cirka en måned, og indtil videre nyder han det. Foto: Søren E. Alwan
Finnur Freyr Stefánsson er ny cheftræner i HIC. Han har været i Danmark i en måned, og han og familien er rykket fra Island og til Horsens for at komme på eventyr. Og så kender han selvfølgelig Kjartan Finnbogason.
Annonce

Horsens: Finnur Freyr Stefánsson har svært ved at tro på det, men han har boet i Horsens i lidt over en måned. Den 23. august kom han til Danmark som ny cheftræner for basketklubben Horsens IC.

- Er der virkelig allerede gået en måned? Tja, tiden går hurtigt, siger han.

Det har ikke været den store omvæltning for islændingen at komme til Danmark. Vejret og menneskene er de samme, men den anden aften havde han dog en oplevelse, der var ny:

- Der kom en kæmpe af en edderkop kravlende ind i min lejlighed. Så store er de altså ikke på Island, siger han og griner.

Han er en rolig mand, der tænker sig godt om, før han svarer. Interviewet foregår på engelsk for Finnur Freyr Stefánsson har endnu ikke lært at tale dansk.

- Jeg kan læse det. Men derfra og til at der skal komme ord ud ad min mund, der er lang vej, siger islændingen.

For en uge siden kom familien til Horsens. En kæreste og to børn på henholdsvis et halvt år og tre et halvt år. Finnur Freyr Stefánsson blev anbefalet til HIC af klubbens tidligere spiller Craig Pedersen. Han er landstræner for det islandske basket-landshold og her er Finnur Freyr Stefánsson assistenttræner.

- Det er ikke hver dag, men får sådan en mulighed for at komme ud. Jeg forhørte mig omkring, og jeg fik at vide, at det var en familiær klub med et godt fundament. Hidtil har det været præcis, som jeg forventede, siger Finnur Freyr Stefánsson.

Den tidligere træner gjorde et fantastisk stykke arbejde. Der er ingen grund til, at jeg kommer ind og laver alt muligt om, for han har skabt et godt fundament.

Finnur Freyr Stefánsson, HIC-cheftræner

Annonce

Familien er med

Han og familien har rykket livet op med rode for at komme til Horsens. Og det krævede selvfølgelig noget betænkningstid at træffe den beslutning.

- Når man har en familie og en partner, der har et godt job, skal man altid tænke sig godt om. Men vi blev enige om, at vi gerne ville tage afsted som familie. Mine børn er stadig så små, så de ikke går i skole, og det gjorde det lettere, at vi ikke skulle fjerne dem fra deres venner, siger han.

- Det værste at undvære er vores venner og familie, men med moderne teknologi kan man holde kontakten ved lige med dem, selvom man ikke sidder overfor hinanden, så det afsavn har ikke været så slemt, siger Finnur Freyr Stefánsson.

Resultaterne på banen kan ikke undgå at influere på privatlivet, når man forlader alt og flyver 1800 kilometer over Nordsøen for at lande et nyt sted.

- Når man er i sport, vil man vinde. Og man tænker hele tiden på den seneste kamp - og den næste. Men jeg ser min familie som en "reset" knap. Når man kommer hjem og ser sine børn, går det op for en, at der er vigtigere ting i livet end sport, siger Finnur Freyr Stefánsson.

Annonce

Ven med Kjartan

Finnur Freyr Stefánsson kender fodboldspilleren Kjartan Finnbogason, som han er privat ven med. De har en fortid sammen i KR Reykjavik, som både har basketball og fodbold på højeste niveau.

- Island er et lille sted, siger Finnur Freyr Stefánsson og smiler.

- Jeg snakkede med ham om Horsens, og han havde kun gode ting at fortælle. Jeg skal snart have set ham, det har jeg ikke nået endnu, siger Finnur Freyr Stefánsson.

Han kommer til Horsens IC efter et års pause fra klubhåndbold. Han har dog stadig fungeret som ungdomskoordinator for de islandske U-landshold, og assistenttræner for A-landsholdet. Han har trænet KR hjemme på Island med fem mesterskaber til følge.

Basketball er stort i hans hjemland. Landsholdet har to gange været til EM de seneste år.

- Fodbold er sport nummer et på Island, men dernæst kommer basketball og håndbold. Vi har nogle dygtige, unge spillere, siger han.

Der bor cirka 355.000 mennesker på Island, men alligevel formår nationen at være langt fremme på både fodbold, håndbold og basketball. Når Finnur Freyr Stefánsson taler om Island, er det med stor varme i stemmen.

- Vi er som alle andre i Norden. Et roligt folk af gode mennesker, der bare vil have en verden med plads til alle. Og så er vi så dumme at bilde os selv ind, at vi kan vinde over alle, siger han.

Annonce

Store sko at fylde ud

Han erstatter en vellidt Arnel Dedic i HIC. Arnel Dedic blev fyret i finaleserien sidste år efter et sammenstød med en spiller i omklædningsrummet. Afgangen fra HIC blev grim, men den kroatiske træners meritter er imponerende:

Han førte Horsens til de seneste fem sæsoners DM-finaler, og det er blevet til to mesterskaber og to pokaltitler.

Finnur Freyr Stefánsson ved godt, at han skal udfylde et par store sko.

- Den tidligere træner gjorde et fantastisk stykke arbejde. Der er ingen grund til, at jeg kommer ind og laver alt muligt om, for han har skabt et godt fundament. Jeg vil justere nogle småting og, forhåbentlig, gøre det lidt bedre, siger islændingen.

En af de forventninger, der er til Finnur Freyr Stefánsson, er at han kan implementere unge talenter i truppen qua sin store viden om talentarbejde på de islandske U-landshold.

HIC begynder sæsonen fredag klokken 18.30 på udebane mod Værløse.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce