Annonce
Horsens

Corona satte en stopper for medalje i Andreas' svendebrev: Nu står der bare bestået

Svendebrevet er stadig undervejs med posten, men Andreas Vesterholm Madsen har allerede skrevet under på sin ansættelseskontrakt med A/S Nortvig. Privatfoto
Andreas Vesterholm Madsen kan nu kalde sig tømrersvend, også selvom han hverken har været til svendeprøve eller modtaget sit svendebrev endnu.
Annonce

Tørring: 20-årige Andreas Vesterholm Madsen fra Tørring kunne for godt en uge siden - efter næsten fire års uddannelse - kalde sig tømrersvend.

Men han har hverken været til svendeprøve, fået et svendebrev eller holdt sit svendegilde.

For Syddansk Erhvervsskole i Vejle, hvor Andreas Vesterholm Madsen de seneste knap fire år har været i gang med at uddanne sig til tømrer, er lukket, ligesom alle andre uddannelsesinstitutioner, så i stedet for en prøve og derefter en karakter og et svendebrev har Andreas Vesterholm Madsen nu fået det, der hedder et administrativt svendebrev uden at have været til svendeprøve.

- Vi fik valget mellem et administrativt svendebrev eller at udskyde til næste svendeprøve i september. Jeg valgte at tage imod det på grund af, at havde jeg forventet at være færdig, og det havde jeg glædet mig til. Man ved heller ikke, hvad der kommer til at ske fremadrettet, og det er fedest at komme ud og tjene penge hurtigt, siger han.

Jeg synes, det var træls. Nu havde jeg været i lære i tre et halvt år, var gået igennem fem skoleforløb og endelig kom prøven. Jeg har siddet i 14 dage og knoklet på det teoretiske, så jeg ville gerne vise, hvad jeg kunne.

Andreas Vesterholm Madsen

Annonce

Ville have jagtet medalje

Så langt så godt: Et hurtigt klik i e-boks, og så kunne Andreas Vesterholm Madsen kalde sig svend - men det føles bare ikke rigtigt.

- Jeg synes, det var træls. Nu havde jeg været i lære i tre et halvt år, var gået igennem fem skoleforløb og endelig kom prøven. Jeg har siddet i 14 dage og knoklet på det teoretiske, så jeg ville gerne vise, hvad jeg kunne, fortæller han.

Så for Andreas Vesterholm Madsen var det administrative svendebrev uden svendeprøve ikke nogen lettelse. Men han siger også, at det har det nok været for nogen.

- Hvis jeg ikke havde klaret mig godt i skolen, havde jeg nok siddet og jublet lige nu. Men jeg vidste, at jeg nok skulle klare prøven.

Faktisk havde Andreas Vesterholm Madsen håbet på at få en sølv- eller bronzemedalje - som kræver henholdsvis 12 i både teoretisk og praktisk prøve eller karaktererne 10 og 12. Men den drøm er nu gået i vasken.

- Jeg ville have jagtet en medalje. Det ville være fedt, at det stod på svendebrevet - nu står der bare bestået.

Annonce

Svendegilde udskudt

Det var med andre ord en noget flad fornemmelse at blive tømrersvend.

- Det, der var mest træls, var, at der ikke var nogen, der vidste det. Normalt får man et svendebrev og familien kommer, men her var jeg nødt til selv at sige det. Det var ikke fedt. Jeg havde glædet mig til, at folk kom og sagde "tillykke" og "godt gået".

Andreas Vesterholm Madsen måtte nøjes med lidt god mad sammen med forældrene, svendegildet er udsat på ubestemt tid, og kammeraterne fra skolen har han ikke fået sagt ordentligt farvel til.

- Jeg havde regnet med, at jeg skulle i byen og fejre med de andre. Det virkede meget underligt, at man ikke kunne afslutte sammen og have nogen at dele det med. Vi har heller ikke fået sagt farvel til hinanden, og nu er vi spredt og arbejder i forskellige firmaer.

- Jeg har tænkt mig at holde et svendegilde, men vil lige vente og se, hvad der sker med corona, for selvfølgelig skal der holdes en fest. Det kan bare ikke være lige nu. Man er nødt til at følge reglerne.

20-årige Andreas Vesterholm Madsen blev i denne uge færdiguddannet tømrer. Han har bare ikke været til svendeprøve eller fået nogen afgangskarakter. Privatfoto
Annonce

Allerede ansat

Det blev altså hverken til medalje eller fejring af veloverstået svendeprøve. Men det har ikke haft betydning for Andreas Vesterholm Madsens arbejdssituation.

Så snart han takkede ja til det administrative svendebrev, kunne han sætte sin underskrift på en ansættelseskontrakt ved entreprenørfirmaet A/S Nortvig, hvor han har været ansat som lærling gennem hele sin studietid.

- Det føles vildt fedt, men et underligt spring fra fredag til mandag, for man føler ikke, at noget er anderledes. Her lige i starten tager jeg det stille og roligt Jeg vil gerne have mere ansvar, men jeg har ikke tænkt mig at læse videre. Jeg kan godt lide bare at komme ud og arbejde, for jeg har for meget krudt i røven til at gå mere i skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Live: Jonas Dal og AC jagter de første point i denne sæson

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce