Annonce
Navne

Han blev 99 år: Niels Kristian var både vild med røde malkekøer og højskolesang

Niels Kristian Kristiansen og hustruen Asta gjorde ”Højvang” til en kombination af mønsterlandbrug og højskole. Der blev bestilt noget, men efter gjort gerning blev der sunget og diskuteret. Her er hele den ”private højskole” samlet med Niels Kristian Kristiansen, hustruen Asta, Niels Kristian Kristiansens far, børnene og landbrugselever og de piger, der hjalp med husholdningen. Alle havde taleret, når snakken gik. Privatfoto
Niels Kristian Kristiansen og hans hustru gjorde deres gård Højvang til en kombination af et mønsterlandbrug og en højskole.

Ørum: Uffe Kristiansen skriver disse mindeord om sin far, Niels Kristian Kristiansen ”Højvang”, Ørum , der døde 5. juli. Han blev 99 år gammel.

NK, som Niels Kristian blev kaldt, overtog slægtsgården Højvang i 1950 efter sine forældre, der havde drevet gården som et mønsterlandbrug gennem 45 år.

NK fortsatte traditionen med blandt andet rød dansk malkerace, hvor han i 50'erne og 60'erne blev kendt for sine flotte avlsresultater. Han var, uden at overdrive, ekspert på dette felt. De fine resultater gav grundlaget for salg af avlsdyr til udlandet, både Rusland, Brasilien, Italien og Indien, og Højvang har i tidens løb haft besøg af mange udenlandske handelsdelegationer.

Annonce

Så kom Asta ind i billedet

Men til at drive et flot landbrug har en ung mand selvfølgelig brug for en livsledsager.

Niels Kristian Kristiansen mødte sin Asta på Askov Højskole i 1943, og efter krigen og endt uddannelse for dem begge, blev de gift i 1947 og forpagtede gården Pilegaard i Hyrup i knap tre år.

Derefter overtog de i 1950 Højvang, hvor karle og piger var en vigtig del af gårdens virke – ikke kun som medhjælp, men bestemt også som et sted med åndeligt højt til loftet, hvor diskussioner og sang fra højskolesangbogen var en naturlig del af livet på gården. På en måde kan man godt sige at gården blev drevet som en ”forklædt højskole” og mange karle og piger har i tidens løb mødt hinanden på Højvang og senere blevet gift.

Annonce

NK fortsatte med at malke

Gennem årene var der tillige ansat en del udvekslingsstudenter fra forskellige lande, hvilket også bidrog til at de unge befandt sig godt hos NK og Asta.

De fire børn som efterhånden kom til, voksede op i denne ånd, og den yngste, Uffe, overtog sidste halvdel af gården i 1990, hvor NK og Asta gik på pension. Niels Kristians fortsatte dog i seks år med at deltage i malkningen, indtil besætningen på de 55 røde køer blev solgt i 1996. Udover mælkeproduktion, har der også været en betydelig fjerkræproduktion - senest med slagtekyllinger.


NK var levende optaget af sine omgivelser og denne livsappetit holdt han ved lige til det sidste. Det bidrog sammen med et godt helbred til det lange liv, han fik.


Udover at være aktiv i bestyrelsesarbejdet i diverse kvægavlsforeninger var NK også aktiv i det lokale menighedsråd i en årrække. Hans glæde ved musik og en god sangstemme, gav ham i hans pensionisttilværelse mange gode år som kirkesanger ved Ørum/Daugård/Urlev samt Stouby/Hornum kirker. Han kunne de fleste salmer/højskolesange udenad.

Ligeledes var han et trofast medlem af Vejle nord Rotary klub i mere end 50 år.

Annonce

NK fulgte levende med i alt

I 1990 flyttede NK og Asta ind i gårdens aftægtsbolig ”Vangen”, som de havde bygget i 1958 til NK`s forældre.

NK var levende optaget af sine omgivelser både lokalt samt i mere bred forstand – denne livsappetit holdt han ved lige til det sidste, og det  bidrog sammen med et godt helbred til det lange liv han fik. NK fulgte med i gårdens udvikling bort fra animalsk produktion og bortforpagtning af jorden, og over til kunstudstilling i de gamle avlsbygninger samt koncertsted på Rytmeloftet. Altid var han gæst ved koncerterne, og spurgte ind til musikerne under middagene før koncerterne.

Niels Kristian Kristiansen var et menneske med et stort og åbent sind og han vil blive savnet i lang tid fremover.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet bekræfter: 20-årigt voldsoffer er afgået ved døden

Horsens

Se video: Mindst syv betjente til stede ved retten, da sigtet i Nørretorv-sagen blev fremstillet

Horsens

Mandagens coronatal: God grund til glæde i Horsens - men flere sogne i oplandet har høje smittetal

Annonce