Annonce
Horsens

Halvvejs gennem banke på-kampagne: Komplicerede regler sætter indsats på pause

Bettina Bach (til venstre) og Sevin Sheikhkilo er en del af Bo Trivsel-korpset, der siden oktober har stemt dørklokker i Sundparken for at finde beboere med uregistrerede udenlandske uddannelsespapirer. Arkivfoto: Morten Pape
Bo Trivsel har foreløbig banket på dørene til halvdelen af lejlighederne i Sundparken og fundet 30 borgere, der ønsker hjælp til at få registreret deres udenlandske uddannelsespapirer.
Annonce

Horsens: Hvad der startede som en pæn udfordring, risikerer at blive et så godt som umuligt projekt.

Det boligsociale kontor Bo Trivsel har sat sig for at hjælpe Sundparken af regeringens ghettoliste ved at hjælpe beboere med udenlandske uddannelsespapirer med at få dem oversat og registreret i Danmark.

En indsats, Bo Trivsel indledte i oktober og nu er halvvejs gennem, og som foreløbig har kastet 30 sager af sig, hvor en beboer har bedt det sociale kontor om hjælp.

Dermed er der langt op til målsætningen om at finde 124 beboere, som er det antal, der skal til, før uddannelsesniveauet i Sundparken er højere end kriteriet for at havne på ghettolisten.

En målsætning, der er blevet besværliggjort, som kampagnen er skredet frem.

- Det er en del mere kompliceret, end vi troede i starten, for det viser sig, at det kan have betydning for beboernes uddannelsesmuligheder og SU-udbetaling, hvis de får registreret deres udenlandske uddannelsespapirer, siger Christian Højholt, boligsocial chef i Bo Trivsel.

Kampagne mod ghettostempel

Det boligsociale kontor Bo Trivsel har sat sig for at bidrage til at få Sundparken af boligministeriets ghettoliste.

Vejen dertil er blandt andet at hjælpe beboere med uregistrerede udenlandske uddannelsespapirer med at få papirerne oversat og sendt til godkendelse hos Uddannelsesministeriet.

Lykkes det at hjælpe 124 beboere med at få godkendt deres uddannelsespapirer, er uddannelsesniveauet i Sundparken ikke længere så lavt, at det berettiger til en plads på ghettolisten.

Bo Trivsel gennemfører en tilsvarende kampagne på Sønderbro, der figurerer på boligministeriets liste over udsatte boligområder. Her er der tale om 61 beboere, der skal have registreret deres udenlandske uddannelsespapirer for at bringe området af listen.

Annonce

En jungle af finde rundt i

Det boligsociale kontor er nemlig blev opmærksom på, at den danske lovgivning er indrettet sådan, at en registrering af udenlandske uddannelsespapirer kan risikere at betyde, at den enkelte borger selv skal betale for sin uddannelse, at vedkommende får mindre i SU, eller at personen ikke får lov til at gå i gang med en gymnasiel uddannelse.

- Men det er meget komplicerede regler, som bevæger sig ind på forskellige styrelsers områder, og derfor får vi kun halve svar, når vi spørger styrelserne om konsekvensen ved at hjælpe borgere med at registrere deres papirer, siger Christian Højholt.

Bo Trivsel har derfor for nyligt søgt juridisk bistand hos Dansk Flygtningehjælp for at finde ud af, hvad der er op og ned i reglerne.

- Det er lidt af en jungle at finde rundt i, så indtil vi har et klart svar, vi kan give borgerne, når vi banker på deres døre, er det svært at fortsætte kampagnen, siger den boligsociale leder.

Annonce

Flere er kommet med i tilbud

Det svar, Dansk Flygtningehjælps jurister kommer tilbage med, bliver ifølge Christian Højholt afgørende for kampagnens resultat.

- Vi kan konstatere, at rigtig mange har en uddannelse fra udlandet og har flere kompetencer, end deres papirer viser. Så er spørgsmålet, om de vil have hjælp til at få dem oversat, siger han.

- Hvis borgerne ikke skal være bange for konsekvenserne af at få deres beviser oversat, tror jeg på, vi kommer i mål. Men hvis det ikke er tilfældet, vil jeg antage, at langt de fleste siger nej tak, siger Christian Højholt.

En sidegevinst ved kampagnen har for Bo Trivsel været at komme i kontakt med flere borgere i Sundparken, og på det punkt er kampagnen en succes, fastslår Christian Højholt.

- Vi har mødt rigtig mange nye mennesker, og vi har fået flere med i vores tilbud hos Bo Trivsel. Så vi er kommet bedre i kontakt med beboerne, siger han.

Foruden indsatsen i Sundparken gennemfører Bo Trivsel en lignende kampagne på Sønderbro, hvor frivillige foreløbig har banket på alle døre i Axelborg med 15 sager til følge, hvor beboere skal have hjælp til at registrere deres udenlandske uddannelsespapirer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Horsens-pige udtaget til landsholdet

Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens

HFS er færdig med at eksperimentere

Annonce