Annonce
Odder

Halter langt bagefter: Odder blandt de kommuner med lavest kompetencedækning

Formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget, Lone Jakobi (S), præsenterede på byrådsmødet mandag aften en rapport om skolernes kvalitet. Arkivfoto: Søren E. Alwan

I Odder Kommune halter læsningen i 4. og 8. klasse. Til gengæld klarer 9. klasserne sig på niveau eller over niveau med resten af landet.

Annonce

Odder: Odder Kommune halter langt bagefter, når det kommer til at score højt på listen over kompetencedækning, der er en opgørelse over, om lærerne i folkeskolen er uddannet i de fag, de underviser i.

I skoleåret 2017-2018 var lærerne i Odder uddannet inden for deres fag i 78,3 procent af de planlagte undervisningstimer. Landsgennemsnittet var på 86,7 procent. Det giver Odder en placering som nummer 95 ud af 98 danske kommuner.

Tallene er fra Uddannelsesstatistik.dk, og fremgår af Odder Kommunes rapport 'Skolernes kvalitetsrapport for skoleåret 2016-2017', som formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget, Lone Jakobi (S), præsenterede på byrådsmødet mandag aften.

- På kompetencedækning ligger vi lavt, og det er noget af det, vi har bedt skolerne give nogle høringssvar på, og som de vil arbejde med, sagde Lone Jakobi (S) på byrådsmødet.

Rapporten viser, at det særligt er mindre fag som kristendom, natur og teknik og madkundskab, hvor kommunes skoler mangler undervisningskompetence.

På kompetencedækning ligger vi lavt, og det er noget af det, vi har bedt skolerne give nogle høringssvar på, og som de vil arbejde med.

Lone Jakobi (S), formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget

Kompetencedækning

Kompetencedækning er en opgørelse over, om lærerne i folkeskolen er uddannet i de fag, de underviser i.Det er et centralt element i folkeskolereformen, at de danske skoler opnår fuld kompetencedækning. I kommuneaftalen for 2014 var der mål om, at kommunerne skulle sikre en kompetencedækning på mindst 85 procent i 2016 og mindst 90 procent i 2018. Målsætninger som hverken Odder eller landsgennemsnittet lever op til.

Annonce

Godt med i 9. klasse

Byrådsmedlem Kresten Bjerre (B) kaldte på byrådsmødet Odders placering som nummer 95 for "bekymrende":

- Så kan det godt være, at resultaterne, når eleverne kommer ud af 9. klasse, er tilfredsstillende, men alt andet lige ville resultatet være bedre, hvis flere lærere var uddannet i de fag, de underviser i, og der var færre timer, der var vikardækket. Det må være et mål at kompetencedækningen øges, sagde han.

Ifølge 'Skolernes kvalitetsrapport' kan Odder til gengæld godt følge med resten af landet, når det kommer til karaktergennemsnittet ved 9. klassesprøverne. I skoleåret 2016-2017 lå eleverne i Odder på landsgennemsnittet for dansk (karakteren 7,0), mens gennemsnittet på 7,5 i matematik er højere end gennemsnittet på landsplan.

Også i bundne prøver i dansk, engelsk, matematik og fysik/kemi lå Odder i 2016-2017 med karaktergennemsnit på 7,3 over landsgennemsnittet.

Annonce

Læsningen halter i 4. og 8. klasse

Selvom eleverne er fint med, når det kommer til karaktererne ved 9. klassesprøverne, halter det med resultaterne af de nationale tests. Eleverne testes i dansk læsning hvert andet år, og de nationale målsætninger er, at mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse.

Rapporten viser, at ingen af kommunens folkeskoler lever op til målsætningen i 4. klassetrin og 8. klassetrin i 2016-2017.

Kommunen har dog besluttet, at skolerne i perioden 2017-2023 skal arbejde med to fokuserede mål, der skal være med til at sikre, at skolerne opfylder målene om, at 80 procent af eleverne skal være gode til at læse. Målene går på en øget fokus på sprog og literacy (sprogforståelse).

I skolernes høringssvar til 'Skolernes kvalitetsrapport for skoleåret 2016-2017' giver de udtryk for, at de håber, at de fokuserede mål vil afspejle sig i resultaterne for de nationale tests.

Udvalget for børn, uddannelse og kultur har bedt forvaltningen sikre, at man i den næste kvalitetsrapport både kan få samlede tal, men også kan få tallene for almenområdet og specialområdet skilt ad, så man bedre kan følge med i udviklingen begge steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ungt ægtepar var endelig klar til at flytte ind i deres drømmebolig: Men to timer før fik de overraskende besked fra kommunen

Annonce