Annonce
Horsens

Høsten nærmer sig: Korn overlever oversvømmede marker

Høsten af vinterbyg går formentlig i gang om 14 dage. Foto: Jens Amtoft
Trods klimamæssige udfordringer er årets høst på trapperne. Vinterbyg kan formentlig høstes om 14 dage.
Annonce

Horsens: Det er ikke mange måneder, siden regnen silede ned i næsten endeløse strømme, og markerne rundt om i landet stod under vand.

I starten af marts var der således stormøde om vandproblemerne på Hotel Pejsegården i Brædstrup, og der var en generel bekymring for kornets tilstand.

Nu nærmer årets høst sig, og ifølge Kasper Holm Kristensen, der er planteavlskonsulent i Velas, ser det imidlertid ikke så skidt ud på markerne i Horsens og omegn, som man en overgang kunne have frygtet.

-  Vi gik ind i foråret med nogle vintersædsmarker, der ikke så særligt godt ud. Markerne var plaget af en meget våd sæson. Men jeg må sige, at vi har nogle marker, der ser forbavsende godt ud i forhold til, hvordan det var tidligt på foråret, siger Kasper Holm Kristensen.


Jeg må sige, at vi har nogle marker, der ser forbavsende godt ud i forhold til, hvordan det var tidligt på foråret

Kasper Holm Kristensen, planteavlskonsulent


Der var frygt for, at kornet ville stå og rådne på markerne på grund af de store vandmængder i det tidligere forår, men så galt gik det ikke, selv om det så noget trist ud en overgang, siger planteavlskonsulenten.

- Vintersæden kom skidt fra land og stod dårligt i efteråret. Kornet stod og soppede i vand den 15. marts, og siden da har det ikke regnet ret meget. Det blev et koldt forår, og så fik vintersæden sat nogle gode rødder nedad, og der er kommet lidt vand undervejs. Så det står faktisk ret pænt, siger Kasper Holm Kristensen.

Han vurderer, at der bliver tale om en gennemsnitshøst i år.

- Der er selvfølgelig udsving, det er der ikke tvivl om. Jeg synes generelt set, at det ser ud til, at blive en middel høst for vintersæd. Og når vi snakker vårsæd, så ser det ud til at være fra middel til over middel, lyder den umiddelbare vurdering fra Kasper Holm Kristensen.

Annonce

Regn og sol

Han håber, at de kommende uger bliver en blanding af regn og varmt vejr.

- Indtil høsten vil det være godt med mere vand. Stille og rolig regn en gang mere eller om 14 dage, lige inden vinterbyggen skal høstes. Og så lidt mere varme og sol igen. 20-30 millimeter mere, så er vi rigtig godt hjulpet på den gode jord, siger planteavlskonsulent ved Velas, Kasper Holm Kristensen.

Vinterbyggen er ved at blive gul på markerne, men der går endnu et stykke tid, før mejetærskerne kan rykke ud

- Der går formentlig en 14 dages tid, før høsten af vinterbyg går i gang i Horsens-området, vurderer Kasper Holm Kristensen.

- Det svarer nok nogenlunde til, hvordan det ser ud mange andre steder i landet, vurderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce