Annonce
Debat

Hønseæggenes mangfoldighed

Annonce

Læserbrev: I Danmark findes der to typer æg: De hvide og de brune. Det er i hvert fald det, mange tror, men æg findes i alverdens farver f.eks. blå og chokoladebrune. Æg fra supermarkederne i Danmark bliver lagt af høns af industritypen, der udelukkende udruges i rugemaskiner på store kontrollerede rugerier. Hønsene i industrien lægger kun hvide og brune æg. Racehøns lægger æg i mange forskellige farver.

Mange stalddørssælgere og racehønseavlere vil gerne sælge deres overskudsæg ved stalddøren, og forbrugerne står i kø for at købe æg med forskellige farver, men Fødevarestyrelsen har indført så skrappe krav til racehøns, der skal indgå i et stalddørssalg, at ingen i Danmark sælger æg fra racehøns i en vejbod, da omkostningerne er alt for høje.

Alle æg der sælges ved en vejbod i Danmark skal testes for salmonella.

Det mener Fødevarestyrelsen dog ikke er nok. Styrelsen kræver, at hønen, der har lagt ægget også er salmonellatestet, og det bliver industrihønsene rutinemæssigt på rugerierne. Anderledes står det til, hvis en hønseavler ønsker at lade sine racehøns lægge æg til en vejbod. Her kræves der et stort testprogram af selve hønsene, som bl.a. indebærer blodprøvetagning af hønseflokken, foretaget af en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen, der til et meget højt honorar skal køre ud for at tage blodprøver af hønsene i haven.

Det til trods for, at æggene i sig selv er testet frie for salmonella. Du tænker nok, at der da er mange skilte langs de danske landeveje, hvor der står "ÆG SÆLGES", og ja, det er der, men kig godt efter; hønsene i hønsegården er alle købt ved et kommercielt rugeri.

Det er på tide at se på overflødige regler, der spænder ben for mangfoldigheden af fødevarer i Danmark. Æg fra små racehønsehold skal kunne sælges ved en vejbod, uden hønemor skal have testet sit blod af en dyrlæge.

Lad forbrugerne selv vælge, hvad de vil komme i deres indkøbskurv. Æggene fra et stalddørssalg skal testes jævnligt for salmonella, og det bliver de også. Lad det være ved det. Der er ingen fornuft i, at små hønsehold skal forsynes med certifikater om blodtyper og bakterietal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Horsens-pige udtaget til landsholdet

Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens

HFS er færdig med at eksperimentere

Annonce