Annonce
Kultur

Højskoleelever tilbage: Klar til at få sagt ordentligt farvel

En af familiegrupperne på Odder Højskole er musikgruppen, der består af fem elever. Til venstre ses lærer Thomas Høj Mortensen, til højre Nikolai Christensen og i midten Jonas Hammer. Foto: Søren E. Alwan
105 elever på Odder Højskoles forårshold fik afbrudt deres ophold på grund af corona. Efter måneders nedlukning er 68 af dem vendt tilbage - men nok mest for at få sagt pænt farvel.
Annonce

Odder: Ifølge upålidelige kilder blev der krammet en lille bitte smule i krogene, da 68 elever fra Odder Højskoles forårshold 2. pinsedag vendte tilbage til skolen for at følge et 12 dages afslutnings-kursus. Et døgn senere syntes alle elever nu at have fundet deres tildelte og tilladte plads på skolen.

I hvert fald blev der tirsdag formiddag spillet både boccia og rundbold på skolens udendørsarealer, ligesom musik- keramik- og teaterholdet havde travlt med deres gøremål indendørs. Og alt sammen foregik i grupper på maks. otte personer, hvilket er det tilladte på alle genåbnede højskoler - indtil myndighederne melder noget andet ud.

- Det er en meget mærkeligt situation for både eleverne og os ansatte. Højskoler er ligesom indbegrebet af samvær på kryds og tværs. Foreløbig synes jeg nu, at alle tager det forbavsende fint, og at de efterkommer reglerne om håndsprit, rengøring og så videre. Helt ærligt drømmer jeg om, at de larmede lidt mere. Men det kommer måske, fortalte forstander Søren Winther Larsen, der så sent som natten til fredag modtog en mail om, at højskoleelever alligevel ikke må være sammen i grupper på 20 personer, hvilket var den første udmelding. Det betød selvfølgelig ny planlægning. Men også det klarede skolens 25 medarbejdere.

- I bund og grund er vi bare så glade for, at vi kan tilbyde eleverne disse 12 dage, så de får en mulighed for at sige ordentligt farvel. Reglerne for samvær er ikke optimale, men jeg tror, at det vil give dem en bedre mulighed for at lukke deres højskoletid ned. Og så er jeg i øvrigt stolt over, at hele 68 ud af 105 elever har valgt at komme tilbage. De havde jo fået deres penge retur, sagde han.

Annonce

Så gyserfilm

En af de elever, som har set frem til genåbningen af Odder Højskole i lang tid, er 21-årige Nikolai Christensen, der trods sit danske navn er mexikaner.

Han stod overfor et svært valg, da Danmark og Odder Højskole lukkede ned 12. marts. Skulle han rejse hjem til sin mexikanske mor og danske far i Mexico, eller skulle han blive i Danmark?

- Jeg valgte at blive, og i første omgang boede jeg hos min daværende roomies forældre i Holstebro. Men de sidste par måneder har jeg og fire andre udenlandske elever faktisk opholdt os her på skolen, som har været totalt lukket. Det har somme tider været lidt spooky, når man gik rundt på den store skole. Men så greb vi stemningen og så nogle gyserfilm. Blandt andet "The Grudge", som nok kan gøre nogle søvnløse, fortæller Nikolai Christensen, som nu hellere vil gå på en højskole med elever fremfor med spøgelser.

- Det var fedt, da de andre elever begyndte at komme mandag. Nu skal vi have nogle gode dage sammen, siger eleven, der har fået en ny roomie i form af 22-årige Jonas Hammer.

Som de øvrige forårselever havde han sagt farvel til Odder Højskole, hentet sine ting og fået pengene for resten af skoleåret retur, da meddelelsen om den kortvarige genåbning kom.

- Jeg opsagde straks mit job i en børnehave, og her er jeg. Selvfølgelig ved jeg det ikke endnu, men jeg håber, at man på den måde kan sige farvel til sin højskoletid på en mindre abrupt måde end sidst. Det er i hvert fald min ambition, siger han.

Forstander Søren Winther Larsen (th.) og hans kolleger måtte ud og købe et nyt lille udendørs-klaver. Ingen sale på Odder Højskole er nemlig store nok til, at 68 elever må synge sammen. Så al sang foregår udendørs. Foto: Søren E. Alwan
Nikolai Christensen (tv.) og Jonas Hammer spritter af, før de går ind i musiklokalet. Foto: Søren E. Alwan
Tid til fordybelse. Der tegnes under et træ på Odder Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Nikolai Christensen og Jonas Hammer er tilbage på Odder Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Bocciatid på Odder Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Fresbeetid på højskolen. Foto: Søren E. Alwan
Forstander Søren Winther Larsen og hans kolleger måtte ud og købe et nyt lille udendørs-klaver. Ingen sale på Odder Højskole er nemlig store nok til, at 68 elever må synge sammen. Så al sang foregår udendørs. Foto: Søren E. Alwan
Nikolai Christensen og Jonas Hammer er tilbage på Odder Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Nikolai Christensen (th.) og Jonas Hammer er tilbage på Odder Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce