Annonce
Hedensted

Højskole i regelkaos: Efter seks dage ændres retningslinjer væsentligt

På Uldum Højskole skal eleverne fra på tirsdag holde en meters afstand til flere af deres højskolekammerater end de ellers har gjort siden de vendte tilbage på højskolen i onsdags. Ændringen skyldes at Sundhedsstyrelsen har ændret i retningslinjerne for genåbning af højskolerne. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Onsdag vendte 85 højskoleelever tilbage til Uldum Højskole bl.a. med en regel om, at eleverne skulle opdeles i familiegrupper på 20 personer, men fra på tirsdag sænkes tallet til otte. Det giver ingen mening, lyder det fra højskoleforstander Kurt Willumsen, der kalder det en eklatant fejl fra Sundhedsstyrelsen.

Uldum: - Det her ændrer fuldstændigt det setup, vi har knoklet for at lave, inden vi fik eleverne i hus. Vi arbejdede i døgndrift op til genåbningen for at få alle tingene på plads, og nu skal vi starte forfra. Det giver ingen mening.

Højskoleforstander på Uldum Højskole Kurt Willumsen er mildest talt frustreret over de nye coronaretningslinjer, som han sammen med landets øvrige højskoler netop har fået. I de oprindelige retningslinjer, som højskolerne fik få dage før genåbningen i onsdags, måtte der være 20 elever i en såkaldt familiegruppe, hvor afstandskravet på en meter ikke gælder.

Men pludselig er reglerne ændret, så der nu kun må være otte i en familiegruppe.

- Det var slemt nok at få eleverne til at købe den nuværende plan, fordi hver eneste coronaretningslinje går ud over fællesskabet. Det er svært at forklare, at man den ene dag godt må være 20 i en familiegruppe, og den næste dag må de kun være otte, lyder kritikken fra Kurt Willumsen.

De nye regler træder i kraft på tirsdag 2. juni. Flere højskoler får først deres elever tilbage den dag, men det er ikke tilfældet i Uldum, hvor 85 elever vendte tilbage til højskolen i onsdags.

- Vi har hele tiden tænkt, at vi skal være klar den dag, vi får lov til at genåbne. Indtil genåbningen var vi jo på bistand, så vi har sat en ære i at komme i gang lige så hurtigt, som vi kunne. Men lige nu sidder jeg med en følelse af, hvor er det ærgerligt, at vi skulle tænke sådan, når sådan noget som det her sker, siger Kurt Willumsen.

Skyldes efterskolerne

I følge hans kollega, Simon Lægsgaard forstander på Brandbjerg Højskole v. Jelling og næstformand i Folkehøjskolernes Forening skyldes ændringen af reglerne, at der har været et pres fra Efterskoleforeningen, der føler sig forfordelt, idet reglerne for familiegrupper på efterskoler er på otte personer. Kurt Willumsen mener, at der er stor forskel på de to skoleformer.

- Højskolerne har hele tiden været i en hel anden risikogruppe end efterskolerne. Hos os er det voksne mennesker, og vi har tilmed kunne nå at teste dem for Covid-19, inden de kom tilbage, lyder det fra Kurt Willumsen, der derfor sundhedsmæssigt ikke ser meget ræson i ændringerne.

Han skal nu bruge på pinsen på at finde ud af, hvordan højskolen kan leve op til de ændrede krav, og han håber, at der forsat kan være plads til alle eleverne på højskolen. Alt andet vil være for hjerteskærende.

- Det skal kunne lade sig gøre. Jeg tror, løbet er kørt i forhold til at ændre på retningslinjerne igen, og vi kunne aldrig drømme om ikke at gøre som, der bliver sagt. Højskoler er vel nærmest indbegrebet af samfundssind, så selvfølgelig gør vi det, selvom det kommer til at kræve alt vores energi at få eleverne til at føle, at der er troværdighed i den nye plan, konstaterer Kurt Willumsen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce