Annonce
Ikast-Brande

Høje ambitioner for de unge

Byrådet vil satse på at få uddannet så stor en del af de unge som muligt. Arkivfoto: Palle Herløv
Byrådet vil hæve procenten af unge, der skal påbegynde en gymnasial uddannelse til 62 procent, hvorved restgruppen blot må udgøre seks procent.
Annonce

Ikast/Brande: ”Et kompromis af kompromiser” kaldte borgmester Ib Lauritsen (V) den målsætning for andelen af unge i Ikast-Brande Kommune, der skal søge ind på en ungdomsuddannelse.

Spørgsmålet havde været behandlet sideløbende i flere udvalg, og mens der i arbejdsmarkedsudvalget var enighed om at anbefale på tværs-direktør Karen Heebølls indstilling om, at 32 procent af en ungdomsårgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, og 60 procent skal søge ind på en gymnasial ditto, anbefalede et flertal i børne- og undervisningsudvalget bestående af Dansk Folkeparti og Venstre at overlade fastsættelsen af procentsatserne til økonomi- og planudvalget.

Her var man nået til enighed om at hæve procenten af unge, der skal påbegynde en gymnasial uddannelse til 62, hvorved restgruppen blot må udgøre 6 procent.

– Vi bliver den kommune i Danmark med den laveste restgruppe, konstaterede borgmesteren,

- Vi er stolte over den store tilgang, vi har haft til erhvervsuddannelserne. Det passer rigtig godt med vores vision ”Kloge hænder og kloge hoveder”, sagde den socialdemokratiske formand for arbejdsmarkedsudvalget, Birthe Sørensen, og understregede, at alle ungdomsuddannelser er vigtige, men ”at det med den erhvervsstruktur, vi har i Ikast-Brande Kommune er vigtigt, at måltallene for erhvervsuddannelserne sættes op.”

- Det er helt fint, at de unge kommer i gang med en ungdomsuddannelse, men det er endnu vigtigere, at de unge gennemfører uddannelsen, påpegede Birthe Sørensen, som dermed var helt på linje med Fælleslistens Henrik Kraglund. Han betegnede de opstillede mål som ”relevante og realiserbare", men påpegede samtidig, at Ikast-Brande Kommune ligger langt over landsgennemsnittet (og højest i regionen), når man ser på antallet af unge, der modtager uddannelseshjælp.

Annonce

Opbakning til gymnasiet

1. viceborgmester Simon Skipper Vanggaard (DF), der også er formand for børne- og undervisningsudvalget, løftede sløret for, hvad uenigheden om procentdelen af unge, der skal vælge en gymnasial uddannelse bundede i.

- Det er afgørende at vi sender det signal, at vi ikke skal have færre til at vælge vores lokale gymnasium, lød det fra DF’eren, som fik opbakning fra Fælleslistens Lotte Stoltenborg:

- Vi skal være meget opmærksomme på ikke at kvæle vores eget tilbud, pointerede hun og konstaterede, at gymnasierne i både Herning, Silkeborg og Grindsted står klar til at aftage de unge fra Ikast-Brande, ”hvis vores eget tilbud bliver for smalt”.

De Konservatives Annette Mosegaard var tilfreds med, at man er lykkedes med at fastsætte en målsætning for erhvervsuddannelserne.

– Hvis vi slækker, bevæger det sig den modsatte vej, konstaterede hun.

Kasper Pauli Pedersen (S) havde ingen problemer med at sætte en politisk retning for de unges valg af uddannelse.

– Analyser peger på, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Det rigtig interessante bliver det politiske arbejde, der følger i kølvandet, når vi skal omsætte målsætningerne til virkelighed, sagde socialdemokraten.

- Det er betryggende at høre, at der er så mange i byrådet, der har et så højt ambitionsniveau for de unge mennesker. Det er flot, at vi sætter et højt ambitionsniveau, lød det afslutningsvis fra Kirsten York Helms (K), som også vil slå et slag for at fastholde de unge, der falder fra undervejs.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder

Skolernes underskud bliver mindre

Horsens

Nu skal du bestille tid for at blive corona-testet i Horsens

Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce